You are here

Πυρά για «επίπλαστη» οικονομία

14/09/2017 13:12
Πυρά κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης εξαπέλυσαν σήμερα κόμματα της αντιπολίτευσης μία μέρα μετά την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 από το Υπουργικό Συμβούλιο ενώ απάντηση στις επικρίσεις δίνει με γραπτή του δήλωση ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δήλωση του ο επικεφαλής του γραφείου οικονομικών μελετών του ΑΚΕΛ Χάρης Πολυκάρπου ανέφερε ότι «πέραν από τις δαπάνες και τα έσοδα που περιλαμβάνει, είναι εξίσου σημαντικό το τι τελικά θα υλοποιηθεί. Δυστυχώς, σημειώνει, η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι απλόχερη σε δεσμεύσεις αλλά πολύ φτωχή σε επιδόσεις. Για τους πρώτους επτά μήνες του 2017 η υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε μόλις στο 29%».

«Πολύ περισσότερο δε που η οικονομική φιλοσοφία της κυβέρνησης, παρά τις αυξήσεις στις δαπάνες και στα έσοδα, δεν θα αλλάξει. Η κυβέρνηση είναι δογματικά προσκολλημένη σε πολιτικές ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου και περιορισμού του κοινωνικού κράτους, καθιστώντας την Κύπρο πρωταθλήτρια στην εισοδηματική ανισότητα», τόνισε

«Μπορεί ο υπουργός οικονομικών να δηλώνει ότι «κατανοεί τη δυσκολία της αντιπολίτευσης να εντοπίσει υπαρκτά προβλήματα στον τομέα της οικονομίας» αλλά ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει καμία δυσκολία να εντοπίσει αυτά τα προβλήματα. Στην τελευταία έκθεση της για την Κυπριακή οικονομία σημειώνει τα πολύ ψηλά ποσοστά ανεργίας και ιδιαίτερα της μακροχρόνιας ανεργίας, το μεγάλο ποσοστό υποαπασχολούμενων εργαζομένων και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αντί ο Υπουργός Οικονομικών να παραδίδει μαθήματα στην αντιπολίτευση, θα ήταν προτιμότερο να επικεντρωθεί στην επίλυση των υπαρκτών προβλημάτων της οικονομίας και της κοινωνίας», επεσήμανε.

Προκαλεί ο υπουργός οικονομικών

Ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής εκ μέρους του εκλογικού επιτελείου του υποψηφίου προέδρου της Δημοκρατίας Νικόλα Παπαδόπουλου υποστήριξε ότι «συνεχίζει να προκαλεί ο υπουργός οικονομικών όταν αναφέρεται σε ανύπαρκτα ζητήματα κριτικής στον τομέα της κουρεμένης μας οικονομίας και της οικονομικής πολιτικής της πενταετίας».

«Παρακολουθούμε εδώ και μήνες τη συστηματική προσπάθεια των κυβερνώντων να δημιουργήσουν μια επίπλαστη εικόνα για την πορεία της οικονομίας επί των ημερών τους. Παρουσιάζουν ρετουσαρισμένα μεγέθη και εμφανώς θέλουν να ξεχνούν ότι κυβερνούν από τον Φεβρουάριο του 2013. Και βεβαίως μας θέλουν να διαγράψουμε από την μνήμη μας το Μάρτιο του 2013, τις αποφάσεις που πήραν τότε και το κόστος των αποφάσεων αυτών για την οικονομία και τους πολίτες έκτοτε», ισχυρίστηκε.

«Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του επιλέγουν συχνά-πυκνά τις συγκρίσεις με το μέσο της θητείας τους. Κάποιο σημείο μετά το κούρεμα. Λησμονώντας ότι μια διακυβέρνηση κρίνεται από το τι παραλαμβάνει και τι παραδίδει. Από τις αποφάσεις και τη διαχείριση που έκαναν κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Όχι από ένα βολικό σημείο επιλογής», πρόσθεσε.

Μείωση 9,8% στο ΑΕΠ

Σύμφωνα με τον κ. Πλατή, με τις καταστροφικές επιλογές του Μαρτίου του 2013 και ως αποτέλεσμα του κουρέματος, δηλαδή της πρώτης πολιτικής του απόφασης, ο κ. Αναστασιάδης οδήγησε σε απώλεια περίπου €1,9 δισ. σε τρέχουσες τιμές από το ΑΕΠ ή μείωση 9,8%.

«Ακόμη και με διατήρηση των σημερινών ρυθμών ανάπτυξης, το ΑΕΠ μας θα φτάσει μόλις στα €18,5-€18.7 δισ. τέλος του χρόνου. Δηλαδή στα 5 χρόνια της διακυβέρνησης του ο Νίκος Αναστασιάδης κούρεψε από το ΑΕΠ μας και τους πολίτες σχεδόν €1 δισ.», υπογράμμισε.

Υψηλό το ποσοστό ανεργίας των νέων

Όσον αφορά στην ανεργία ιδιαίτερα των νέων, ο κ. Πλατής σημείωσε ότι παραμένει ανάμεσα στα ψηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη.

«Η μείωση της ανεργίας από τότε που κυβερνά ο κ. Αναστασιάδης είναι γύρω στα 5.500 άτομα, 46.000 συμπολίτες ήσαν άνεργοι τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat», είπε.

Όπως ανέφερε, αυτό «που η κυβέρνηση αποκρύβει είναι ότι η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην καθαρή μετανάστευση (περίπου 27.000 άτομα την περίοδο 2012-2016). Όσο και στη μείωση του ηλικιακά ενεργού πληθυσμού κατά 8.700 άτομα μέχρι τον Ιούλιο του 2017. Δηλαδή, η οικονομική μετανάστευση είναι σχεδόν διπλάσια από την μείωση της ανεργίας».

«Οι κυβερνώντες φαίνεται να ξεχνούν ότι είναι αυτοί που μας έριξαν το Μάρτη του 2013 σε βαθιά ύφεση και προκάλεσαν την έκρηξη της ανεργίας. Πανηγυρίζουν σήμερα που φτάσαμε, μια πενταετία μετά, περίπου στο μισό του βάθους της ύφεσης που αυτοί δημιούργησαν», κατέληξε.

Χάρης: Δημιουργήσαμε προοπτική και ελπίδα

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, απαντώντας στον Στέλιο Πλατή, προέβη στην ακόλουθη γραπτή δήλωση:

«Έχει δίκαιο ο κ. Πλατής όταν λέει ότι μια κυβέρνηση πρέπει να κρίνεται με βάση το τι παρέλαβε στην αρχή της θητείας της και όχι με το μέσο της θητείας της. Και ο κάθε πολίτης γνωρίζει ότι αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε μια οικονομία σε κατάρρευση. Αυτό που συνέβη πράγματι στο μέσο της θητείας ήταν η αλλαγή στάσης του κ. Παπαδόπουλου, όταν αποφάσισε να είναι υποψήφιος. Όσο και εάν προσπαθήσει όμως, δεν μπορεί να αναιρέσει το γεγονός ότι, μέσα από μια κοινή προσπάθεια, με αποφάσεις ευθύνης και με την καθοριστική συμβολή των παραγωγικών δυνάμεων και της μεσαίας τάξης, έχουμε δημιουργήσει ξανά προοπτική και ελπίδα. Καμία προσωπική φιλοδοξία δεν πρέπει να διακυβεύσει αυτή την πορεία ανάκαμψης».

Ιστορία κοινωνικής «τραγωδίας»

«Ιστορία κοινωνικής τραγωδίας», χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας την εικόνα που παρουσιάζει η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη για την κατάσταση της οικονομίας.

Λέγοντας πως τα στατιστικά στοιχεία και οι πίνακες που προβάλλει η Κυβέρνηση αποκρύβουν την κοινωνική διάσταση όπως την βιώνουν οι πολίτες, ο κ. Λιλλήκας πρόσθεσε πως το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο προβάλλεται από την Κυβέρνηση οφείλεται στα αυξημένα φορολογικά έσοδα, τον περιορισμό των αναπτυξιακών δαπανών και στις «σοβαρές», όπως τις χαρακτήρισε, περικοπές κοινωνικών παροχών.

«Η πραγματική ιστορία επιτυχίας της Κυβέρνησης Αναστασιάδη είναι ιστορία κοινωνικής δυστυχίας και ανθρώπινου πόνου, είναι ιστορία δεκάδων χιλιάδων άνεργων συμπατριωτών μας, δεκάδων χιλιάδων νέων συμπατριωτών μας που μεταναστεύουν αναζητώντας ξένες πατρίδες για να υλοποιήσουν τα όνειρά τους, είναι ιστορία δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων με μισθούς πείνας», είπε και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για μια ιστορία επιτυχίας, αλλά για μια ιστορία κοινωνικής τραγωδίας».

Σημείωσε ακόμη πως η Κυβέρνηση παρουσιάζει επιτυχία τη μείωση της ανεργίας, «αποκρύβοντας στην πραγματικότητα ότι η μείωση σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στην τουριστική περίοδο, καθώς επίσης αποκρύβει το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες νέοι επιστήμονες της Κύπρου έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό ή δεν επιστρέφουν στην Κύπρο μετά τις σπουδές τους».