You are here

ΣΠΙ: Μετοχές σε αντιστάθμισμα κουρέματος

19/03/2013 11:43
Σε έκδοση μετοχών προσανατολίζεται το συνεργατικό κίνημα σε όσους καταθέτες υποστούν κούρεμα.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch ο Έφορος της Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών, Κωνσταντίνος Λύρας αναφέρει ότι «μελετούμε την έκδοση μετοχών της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας που θα παραχωρηθούν σε όσους καταθέτες υποστούν κούρεμα στις καταθέσεις τους».

Όπως ανέφερε, οι μετοχές θα έχουν ένα λογικό επιτόκιο ώστε οι καταθέτες να μην χάσουν σημαντικά ποσά από το κούρεμα.

«Σε κάποιο χρονικό διάστημα, οι μετοχές θα μπορούν να εξαργυρωθούν σε μετρητά», πρόσθεσε χωρίς να είναι σε θέση να προσδιορίζει το χρόνο.

Ο κ. Λύρας τόνισε επίσης ότι οι μετοχές αυτές δεν θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, κάτι που εγγυάται την απόδοσή τους.

Ερωτηθείς για το εάν το Συνεργατικό Κίνημα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των καταθετών μόλις ανοίξουν οι τράπεζες και τα συνεργατικά, ανέφερε ότι δεδομένης της επανειλημμένης δέσμευσης της ΕΚΤ για παραχώρηση απεριόριστης ρευστότητας, έχουν γίνει σχεδιασμοί για πλήρη τροφοδοσία των συνεργατικών ιδρυμάτων».

Σύμφωνα με τον κ. Λύρα, δεν υπάρχει όριο στο ποσό των καταθέσεων που θα μπορούν να αποσύρουν οι καταθέτες απευθύνοντας ωστόσο έκκληση στα μέλη να επιδείξουν ψυχραιμία και να μην ενεργούν σε συνθήκες πανικού καθώς αυτό δεν οδηγεί στη λήψη σωστών αποφάσεων. Η έκκληση του κ. Λύρα είναι όπως επίσης οι καταθέτες στηρίξουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Χωρίς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία», επεσήμανε.

Ερωτηθείς για το πώς χαρακτηρίζει την απόφαση του Eurogroup, τόνισε ότι είναι «πρωτοφανής πλήττοντας τη σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και την εμπιστοσύνη των καταθετών».

Της Γεωργίας Χαννή