You are here

Στον φορέα πέντε χιλιάδες υποθέσεις

10/01/2017 16:37
Την εξέταση σχεδόν πέντε χιλιάδων υποθέσεων στοχεύει να ολοκληρώσει φέτος ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ) καθώς τόσες είναι οι υποθέσεις που έχει ενώπιον του αυτή τη στιγμή.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της επιτροπής προσφύγων η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό του ΚΦΙΚΒ και της παγκύπριας ένωσης προσφύγων, η πρόεδρος της επιτροπής Σκεύη Κουκουμά, δήλωσε ότι οι οι αιτήσεις για επιδοτήσεις επιτοκίου σε στεγαστικά δάνεια εξετάζονται σχετικά άμεσα, λόγω του ότι ο προσφυγικός κόσμος δύσκολα μπορεί πλέον να εξασφαλίσει δάνειο, όπως είπε και ως εκ τούτου δεν απευθύνεται στο Φορέα για επιδότηση, πρόσθεσε.

Η κ. Κουκουμά ανέφερε ακόμα ότι ο απαιτούμενος χρόνος εξέτασης και έγκρισης αιτήσεων για επιδότηση φοιτητικών δανείων είναι 2,5 με 3 μήνες, ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει καθυστέρηση στην παραχώρηση των χρημάτων από τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης, κυρίως λόγω προβλημάτων υποστελέχωσης.

Η κ. Κουκουμά ανέφερε ακόμα, ότι με τη γενικότερη μείωση των επιτοκίων τα οποία κυμαίνονται στο 3% - 3,5% θα πρέπει να επαναξιολογηθεί το σχέδιο επιδότησης επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια, ώστε οι δανειολήπτες να καταβάλλουν το 1% του επιτοκίου και να επιδοτείται το 1,5% μέχρι και 2,5% από το Φορέα αντί ο οφειλέτης να καταβάλλει 2%.

Αναφορά έκανε και στην εισήγηση ότι θα πρέπει να καταργηθεί ή να επεκταθεί το χρονικό περιθώριο των έξι μηνών, από την ημερομηνία εξασφάλισης του δανείου, για υποβολή αίτησης στον Φορέα για επιδότηση του επιτοκίου.

Σε σχέση με το σχέδιο για δανειοδότηση νέων επιστημόνων, η κ. Κουκουμά εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπήρξε ενημέρωση στον κόσμο, καθώς το σχέδιο λειτουργεί για ένα χρόνο και υποβλήθηκαν μόνο 23 αιτήσεις και διεκπεραιώθηκαν 20. Πρόσθεσε πως η επιτροπή προσφύγων ζήτησε να κατατεθούν στη βουλή οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δανειοδότηση μέσω του σχεδίου.

Αναφορά στο σχέδιο για δανειοδότηση νέων επιστημόνων έκανε και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός του σχεδίου για το 2017 ανέρχεται στα €5 εκ. και ότι η χρηματοδότηση θα είναι με επιτόκιο 1%, περίοδο χάριτος 2 ετών και αποπληρωμή στα 10 έτη.

Η κ. Κουκουμά αναφέρθηκε σε εισήγηση του ΑΚΕΛ όπως ο Φορέας να μελετήσει την εκπόνηση σχεδίου για δυσπραγούσες περιπτώσεις.

Η επιτροπή ενημερώθηκε και για τη δημιουργία Αρχείου Προσφύγων. Δεδομένης της ενημέρωσης που υπάρχει, όπως είπε, μέχρι τον Οκτώβριο θα ολοκληρωθεί το αρχείο.

Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό της παγκύπριας ένωσης προσφύγων, η κ. Κουκουμά σημείωσε ότι έχει μειωθεί το προσωπικό και ο προϋπολογισμός οδηγεί την ένωση σε αποσπασματική λειτουργία, ενώ εξέφρασε ανησυχία ότι η ΠΕΠ οδηγείται σε οριστικό κλείσιμο.

Ζήτησε παράλληλα, να καταβληθούν προς την ΠΕΠ οι €89 χιλ. που περισσεύουν στους προϋπολογισμούς του υπουργείου εσωτερικών προς την ένωση καθώς η βουλή ενέκρινε €400 χιλ. για την ένωση στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΣ, ενώ ο προϋπολογισμός που ζήτησε η επιτροπή προσφύγων ένωση είναι €311 χιλ.
Ο κ. Κουλλάς δήλωσε ότι η προσφυγική πολιτική του Φορέα παραμένει σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα. Πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός του Φορέα για το 2017 παρουσιάζει αύξηση κατά ένα περίπου εκατομμύριο και ανέρχεται στα €105,7 εκ.

Χαρακτήρισε επίσης, θετικό το γεγονός ότι οι αιτήσεις που υποβάλλονται στο φορέα εξετάζονται με μεγάλη ταχύτητα.

Μ.Χ.