You are here

Τask force για βοήθεια στην Κύπρο

27/03/2013 14:54
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από εισήγηση του Προέδρου Μπαρόζο, αποφάσισε σήμερα τη σύσταση ειδικής ομάδας δράσης (Task Force), προκειμένου να βοηθήσει τις κυπριακές αρχές να αποκαταστήσουν την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, στη σημερινή τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση των επιτρόπων έγινε ενημέρωση και συζήτηση για τις αποφάσεις του Εurogroup σχετικά με την Κύπρο. Οι επίτροποι υιοθέτησαν την πρόταση του κ. Μπαρόζο για τη σύσταση της ειδικής ομάδας δράσης, ώστε να συνδράμει τις κυπριακές αρχές στην προσπάθεια μείωσης των κραδασμών και επαναφοράς της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ο κ. Μπαρόζο είχε αναφερθεί στη σύσταση της ομάδας την επόμενη της απόφασης του Εurogroup, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να κινητοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας, προκειμένου να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του οικονομικού σοκ με την κινητοποίηση πόρων από τα ταμεία της ΕΕ, αλλά και με τη στήριξη των προσπαθειών των κυπριακών αρχών για την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη η ομάδα δράσης θα προχωρεί σε διμηνιαίες εκθέσεις προόδου τις οποίες θα υποβάλει στις κυπριακές αρχές και την Κομισιόν. Ο γενικός συντονισμός της ομάδας δράσης η οποία θα συντονίζεται εντατικά και με την ομάδα δράσης στην Ελλάδα θα διασφαλίζεται από τον Ολι Ρεν.

Ταυτόχρονα με τη σύσταση της Tasc Force, ο κ. Μπαρόζο κάλεσε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιδείξουν αλληλεγγύη σε μια χώρα η οποία αντιμετωπίζει εξαιρετικές προκλήσεις και η οποία χρειάζεται την αλληλεγγύη με σαφή τρόπο.