You are here

Τράβηξαν κόκκινες γραμμές τα κόμματα

05/07/2012 16:19
Κόκκινες γραμμές τράβηξαν σήμερα τα κόμματα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχαν με την τρόικα.

Υπέδειξαν ότι τα μέτρα που θα προτείνει η τρόικα δεν πρέπει να είναι μέτρα λιτότητας και να επηρεάζουν την κοινωνική συνοχή.

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ είχαν 20λεπτες συναντήσεις με την τρόικα, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ έθεσαν τις θέσεις τους για 15 λεπτά, ενώ ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι συναντήθηκαν με τους τροϊκανούς για 10 λεπτά.

Χωρίς να τοποθετηθούν επί της ουσίας κατά τις συναντήσεις, οι τροϊκανοί απλά άκουσαν και κατέγραψαν τις απόψεις των κομμάτων οι οποίες θα συμβάλουν για να έχουν πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Την αρχή των συναντήσεων έκανε αντιπροσωπία του ΔΗΣΥ με επικεφαλής τον αναπληρωτή Πρόεδρο του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος σημείωσε ότι επεξηγήθηκε στους τροϊκανούς πόσο σημαντικό είναι για την Κύπρο να διατηρηθεί χαμηλά ο συντελεστής του εταιρικού φόρου. Υπογράμμισε ότι σε περίπτωση αλλαγής του θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου μέρος των προβλημάτων της οικονομίας είναι οι ζημιές του χρηματοοικονομικού τομέα λόγω του κουρέματος του ελληνικού χρέους. Κάλεσε την ΕΕ να δημιουργήσει ένα δακτύλιο προστασίας του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου σε περίπτωση που χειροτερεύσει η κατάσταση στην Ελλάδα.

ΑΚΕΛ: Να συνεχιστεί η ΑΤΑ

Από την πλευρά του ο γγ του ΑΚΕΛ, Άνδρος Κυπριανού αφού αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της κρίσης, ανέλυσε τις θέσεις του κόμματος στην τρόικα.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί στην επόμενη συνάντηση.

Το ΑΚΕΛ, υπέδειξε ο γγ του κόμματος, τόνισε στους τροϊκανούς ότι υπάρχουν ζητήματα που καθιερώθηκαν εδώ και δεκαετίες και πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, όπως είναι η ΑΤΑ και ο εταιρικός φόρος.

Εξέφρασε τη διαφωνία του για την αύξηση του εταιρικού φόρου και στήριξε τη συνέχιση του διαλόγου για αναπροσαρμογή ΑΤΑ.

ΔΗΚΟ: Όχι σε μέτρα λιτότητας

Τη σκυτάλη των συναντήσεων πήρε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Κάρογιαν ο οποίος σημείωσε ότι η οικονομία είναι εθνική υπόθεση και ζήτησε από την τρόικα να αναγνωρίσει τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου η οποία είναι μια ημικατεχόμενη και έχει πρόσθετα βάρη από εξοπλιστικά προγράμματα καθώς και λόγω του τουρκικού εμπάργκο.

Υπέδειξε, ότι οι επιπτώσεις από το κούρεμα των ομολόγων ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με την οικονομία της Κύπρου και ζήτησε από του τροϊκάνους το μνημόνιο να μην χαρακτηρίζεται από σκληρά μέτρα λιτότητας και να επικεντρώνεται σε κοινωνικά δίκαια και ισορροπημένα μέτρα που θα δημιουργούν θέσεις εργασίας και να μην διαταράσσουν την κοινωνική συνοχή.

ΕΔΕΚ: Να μην αποδεχθούμε a priori τους όρους

Κατά της αύξησης του εταιρικού φόρου τάχθηκε και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος επισήμανε ότι σε περίπτωση διαφοροποίησης του θα έχει ως αποτέλεσμα τη φυγή υπεράκτιων εταιρειών γεγονός που θα πλήξει τόσο την Κύπρο όσο και την ΕΕ αφού ευρωπαϊκές εταιρείες θα επιλέξουν τρίτες χώρες.

Σημείωσε, ότι θα πρέπει να προηγηθεί διαπραγμάτευση για τους όρους του μνημονίου και να μην γίνουν δεχτεί a priori.

Κόκκινη γραμμή αποτελεί και για το ΕΥΡΩΚΟ η αύξηση του εταιρικού φόρου ο οποίος σε περίπτωση κατάρρευση του θα δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Ο γγ του κόμματος, Στέλιος Αμερικάνος, εξέφρασε την ελπίδα τα μέτρα που θα προτείνει η τρόικα να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπου και δεν θα δημιουργούν προβλήματα στον κοινωνικό ιστό.

Ο γγ των Οικολόγων, Άδωνης Γιάγκου, εξέφρασε την ελπίδα τα μέτρα που θα ληφθούν να μην είναι επώδυνα για το λαό και να επικεντρώνονται στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο κ. Γιάγκου, τόνισε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα η Κύπρος να θέτει κόκκινες γραμμές.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου