You are here

Πανεπιστημιούπολη ο άλλοτε εγκαταλελειμμένος οικισμός «Βερεγγάρια»

27/07/2018 07:32

Πρόσω ολοταχώς για την αξιοποίηση του πρώην στρατιωτικού οικισμού Βερεγγάρια έχουν βάλει δήμος Κάτω Πολεμιδιών και κυβέρνηση. 

Ήδη ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης έχει εξαγγείλει την παραχώρηση μέρους των τεσσάρων τεμαχίων γης, συνολικού εμβαδού 260.000 τ.μ. του Βερεγγάρια στο ΤΕΠΑΚ, ενώ μερίδιο στο τεράστιο φιλέτο διεκδικεί ο δήμος Κάτω Πολεμιδιών για κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών και για τη δημιουργία πολυθεματικού πάρκου.  «Εμείς θέλουμε στα επόμενα δύο χρόνια να αξιοποιήσουμε τον χώρο» τονίζει ο δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών, Νίκος Αναστασίου.

Πρώτο μέλημα για την αξιοποίηση του χώρου είναι η αποξήλωση των κτηριακών εγκαταστάσεων του πρώην στρατιωτικού οικισμού και η απομάκρυνση των στεγών από αμίαντο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.  Η διαδικασία θα γίνει σε τρεις φάσεις με κόστος €9,5 εκ.

Ο οικισμός

Η περιοχή του «Βερεγγάρια», βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τον κυκλικό κόμβο Πολεμιδιών-Τροόδους, είχε απαλλοτριωθεί το 1954 από την αποικιακή κυβέρνηση και μετατράπηκε σε οικισμό όπου διέμεναν εκατοντάδες οικογένειες βρετανών στρατιωτικών που υπηρετούσαν στις Βάσεις.

Το 1998 αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση των υπηκόων στην περιοχή της Επισκοπής για λόγους ασφαλείας, έτσι ο οικισμός πέρασε στην κυριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2011 αλλά αφέθηκε στο έλεος της φύσης. Για χρόνια στον περιφραγμένο χώρο παρέμειναν ερειπωμένα όλα τα κτίσματα που καλύπτονταν από στέγες φθαρμένου αμιάντου, ενώ ο χώρος γέμισε τρωκτικά και ακαθαρσίες.

Για πολλά χρόνια ο δήμος Κάτω Πολεμιδιών και άλλοι τοπικοί φορείς πίεζαν για ανάπτυξη του χώρου.  Μια ανάπτυξη που αποφασίστηκε το 2016.

Η αποξήλωση και ο καθαρισμός

Η απομάκρυνση των στεγών από αμίαντο, από τα 194, συνολικά, υποστατικά που υπάρχουν εντός, θεωρείται η δυσκολότερη φάση της διαδικασίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 52 βδομάδες.  Με ειδικές διαδικασίες, ο αμίαντος απομακρύνεται, τοποθετείται σε ειδικούς χώρους και αποστέλλεται στο εξωτερικό.

«Οι εργασίες προχωρούν κανονικά με βάση το συμβόλαιο του εργολάβου. Βεβαίως να πούμε ότι είχαμε μια μικρή καθυστέρηση στην αρχή, διότι έπρεπε να σταλούν δείγματα σε ειδικό εργαστήριο στο εξωτερικό για να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις. Όμως μας έχει διαβεβαιώσει ο εργολάβος ότι αυτή η καθυστέρηση θα καλυφθεί τους επόμενους μήνες», αναφέρει ο δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών ο οποίος τονίζει ότι με βάση το πρόγραμμα, τον ερχόμενο Ιανουάριο, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί. Όπως εξηγεί ο κ. Αναστασίου, οι εργασίες γίνονται στο κέντρο του οικισμού και έχει μείνει ουσιαστικά η περίμετρος διότι, όπως τόνισε, στην περιοχή υπάρχουν σχολεία, νηπιαγωγεία που συνορεύουν με το χώρο του Βερεγγάρια, έτσι « κρίθηκε πιο φρόνιμο οι εργασίες σε εκείνους τους χώρους να γίνουν το καλοκαίρι όταν θα είναι κλειστά τα σχολεία». 

Μεγαλεπήβολα σχέδια για δημιουργία Πανεπιστημιούπολης

Όπως εξήγγειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, το μεγαλύτερο μέρος του Βερεγγάρια θα δοθεί στο ΤΕΠΑΚ.  Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο δήμο Λεμεσού, ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Λεμεσού θα παραμείνει στο κέντρο της πόλης, θέτοντας τέρμα στις διαδόσεις περί του αντιθέτου.

«Οι διαδόσεις που φέρουν την κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε μεταφορά του Πανεπιστημίου από το κέντρο της πόλης στην περιοχή Βερεγγάρια του δήμου Κ.Πολεμιδιών είναι και ανακριβείς και απολύτως αβάσιμες», ανέφερε ενδεικτικά. Πρόσθεσε δε ότι «κάποια έργα που δεν μπορούν να αναπτυχθούν εντός του δήμου Λεμεσού, όπως γήπεδα, φοιτητικές εστίες κλπ, θα αναπτυχθούν σε περιοχή του Βερεγγάρια».

Συγκεκριμένα, τα σχέδια προνοούν όπως τα προσεχή τέσσερα χρόνια στο χώρο θα αναπτυχθούν φοιτητικές εστίες δυναμικότητας 450 κλινών και θα δημιουργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις.

Στη δεύτερη φάση, θα μεταφερθούν στο Βερεγγάρια δύο σχολές και θα δημιουργηθούν εργαστήρια, το Κέντρο Καινοτομίας, το Κέντρο Μάθησης, το Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων των φοιτητών και υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Το υπόλοιπο θα δοθεί στο δήμο Κάτω Πολεμιδιών. «Είμαστε σε συζήτηση με το υπουργείο εσωτερικών και το ΤΕΠΑΚ λόγω της εξαγγελίας του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.  Από εκεί και πέρα ο πρόεδρος έχει δώσει 15 στρέμματα για κάλυψη των κτιριακών αναγκών του δήμου», αναφέρει ο δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών.

Όπως επισημαίνει ο κ.  Αναστασίου, τα Κάτω Πολεμίδια έχουν ζητήσει τη δημιουργία πολυθεματικού πάρκου. 

«Αίτημα το οποίο φαίνεται ότι ικανοποιείται για να γίνει ένας ενιαίος χώρος πρασίνου της τάξης του 20% του χώρου, δηλαδή 50 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα με ποδηλατόδρομους, πεζόδρομους κλπ. Θα συμπεριλαμβάνει ουσιαστικά, ότι προνοεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πάρκο.  Έχω ζητήσει συνάντηση με τη διευθύντρια της πολεοδομίας για να προσδιορίσουμε τους χώρους και να αρχίσει άμεσα η προετοιμασία ενός master plan και να προχωρήσουμε στην ωρίμανση του έργου ώστε να μη χάσουμε αρκετό χρόνο», τονίζει.

Της Μαρίας Κωνσταντίνου