You are here

Ηλεκτρονικά: Γιατί είμαστε ακριβότεροι από ΕΕ

21/07/2009 09:54
Τους λόγους για τους οποίους η Κύπρος είναι η τρίτη πιο ακριβή χώρα στα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη, αναλύει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Ηλεκτρικών Οικιακών Συσκευών.

Με αφορμή δημοσιεύματα στον τύπο για τα στοιχεία της Eurostat, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Όθωνας Θεοδούλου αναφέρει ότι στην Κύπρο στην τιμή των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών περιλαμβάνεται πέραν της αξίας της συσκευής και το κόστος μεταφοράς, παράδοσης, εγκατάστασης και επεξήγησης της λειτουργίας.

Επίσης, η διακίνηση των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών στην Κύπρο γίνεται αποκλειστικά δια θαλάσσης, στοιχείο που προσθέτει στο κόστος κατ’ ελάχιστον άλλες 5 ποσοστιαίες μονάδες στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στο αυξημένο κόστος συντείνει επίσης το μικρό μέγεθος της αγοράς που δεν επιτρέπει οικονομίες κλίμακος αλλά και η πρακτική της Αρχής Λιμένων Κύπρου να εισπράττει ποσά από την εκφόρτωση εμπορευμάτων, γεγονός που προσθέτει άλλες 2-20 ποσοστιαίες μονάδες στον ευρωπαϊκό μέσο όριο. Ο Σύνδεσμος προσφεύγει σύντομα στα κυπριακά και εάν χρειαστεί στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να αρθεί αυτή η πρακτική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών στην Κύπρο είναι 120% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.