You are here

Καμία σύνδεση αστυνομίας με εκλογές

21/04/2017 13:26
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι προαγωγές στην αστυνομία δεν πρέπει να συνδεθούν με την προεκλογική περίοδο, θέλησε να στείλει σήμερα, ο υπουργός δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.

Μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση της εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι σε συνάντηση με την ηγεσία της αστυνομίας υπήρξε συνεννόηση όπως οι διαδικασίες προχωρήσουν με σκοπό να ολοκληρωθούν πριν αρχίσει η προεκλογική περίοδος για τις προεδρικές εκλογές, ώστε να μείνει η αστυνομία εκτός του προεκλογικού, όπως είπε.

«Δεν θέλουμε να φτάσουμε σε σημείο όπως στο παρελθόν που γίνονταν προαγωγές μέχρι την τελευταία μέρα πριν τις εκλογές. Θέλουμε να μην γίνει οποιοσδήποτε συνειρμός και η αστυνομία να μείνει εκτός αυτής της διαδικασίας» σημείωσε.

Τόνισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια δεν είχαν γίνει προαγωγές και πως οι προαγωγές του 2011-12 έπρεπε να επανεξεταστούν προτού γίνουν οι κανονικές προαγωγές, καθώς οι παλαιότερες είχαν ακυρωθεί. Οι ακυρωθείσες προαγωγές αφορούσαν 58 θέσεις λοχίων και 6-8 θέσεις υπαστυνόμων.

Παράλληλα, σημείωσε, θα προχωρήσουν οι προαγωγές σε θέσεις ανώτερων υπαστυνόμων και αξιωματικών που δεν επηρεάζονται από νέες εξετάσεις.

«Η προσπάθειά μας είναι να ολοκληρωθεί η πλήρωση θέσεων μέχρι το Σεπτέμβριο και έχουμε συζητήσει με την ηγεσία της αστυνομίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός της καλοκαιρινής περιόδου, τουλάχιστον να μην πλησιάσουμε την προεκλογική περίοδο» είπε ο κ. Νικολάου, σημειώνοντας ότι η προεκλογική περίοδος έχει συνειρμούς που μπορεί να περιπλέξουν τα πράγματα.

«Δυστυχώς στο παρελθόν υπήρξαν προαγωγές που έγιναν το Γενάρη ακόμα και την πρώτη εβδομάδα του Φλεβάρη πριν τις προεδρικές» πρόσθεσε ο υπουργός διευκρινίζοντας ότι αυτό έγινε το 2013, όταν έγιναν προαγωγές ακόμα και την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και πολλές το Γενάρη.

«Εμείς δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, πιστεύουμε ότι η αστυνομία πρέπει να μείνει εκτός προεκλογικού και οι προαγωγές να μην προκαλέσουν συνειρμούς» τόνισε.

Αντικειμενικά κριτήρια για αστυνομικούς

Ερωτηθείς σχετικά με το που βρίσκεται η διαδικασία προσλήψεων στην αστυνομία, ο κ. Νικολάου υπέδειξε ότι αυτή δεν καθορίζεται αποκλειστικά από το υπουργείο δικαιοσύνης.

Σημείωσε πως βάσει της νομοθεσίας επιβάλλεται οι εξετάσεις να γίνουν από την επιτροπή εξετάσεων του υπουργείου παιδείας, η οποία όπως ανέφερε, έχει μεγάλο φόρτο εργασίας ειδικότερα αυτή την περίοδο προετοιμασίας για τις παγκύπριες γενικές εξετάσεις που θα διεξαχθούν το Μάιο.

Ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι οι εξετάσεις για τις προσλήψεις θα διεξαχθούν την πρώτη εβδομάδα Ιουνίου. Μετά την αξιολόγηση των γραπτών εξετάσεων θα ακολουθήσουν οι αθλητικές εξετάσεις και τα ψυχομετρικά τεστ, πρόσθεσε ο κ. Νικολάου.

Ο υπουργός είπε ότι βάσει του προγραμματισμού η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ή στα μέσα Οκτωβρίου.

Τόνισε ότι τα κριτήρια των προσλήψεων είναι πλέον αντικειμενικά και συγκεκριμένα και ότι έχει καταργηθεί η υποκειμενική κρίση που προερχόταν από την προσωπική συνέντευξη, η οποία πολλές φορές, είπε, αξιοποιείτο για σκοπούς ρουσφετιού.

Οι εξετάσεις σημείωσε, θα είναι στο πρότυπο των εισαγωγικών για τα πανεπιστήμια και επομένων θα έχουν ψηλό επίπεδο αξιοπιστίας.

Της Μαρίας Χαμπή