You are here

Έιντε: Είμαστε σε σωστή πορεία

11/01/2017 16:23
Είμαστε στη σωστή πορεία, ανέφερε πριν από λίγο ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέφερε ότι «σήμερα είχαμε μία πολύ παραγωγική συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, είμαστε στη σωστή πορεία και έχουμε αγγίξει σχεδόν όλα τα θέματα».

Ανέφερε ότι το απόγευμα οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα ξανασυναντηθούν.

«Αυτό που θα γίνει αύριο είναι ιστορικό, είναι για πρώτη φορά που οι εγγυήτριες συναντώνται για να συζητήσουν αυτό το πολύ δύσκολο θέμα, της ασφάλειας και των εγγυήσεων», σημείωσε.

«Είναι σημαντικό», είπε, «να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις μέρες παραγωγικά, υπάρχει πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει».

Ανέφερε ότι οι ηγέτες παρά τα πολλά εμπόδια που αντιμετωπίζουν είναι δεσμευμένοι στην επίλυση του προβλήματος και τόνισε πως «οι ηγέτες αυτούς τους 24 μήνες με εντυπωσιάζουν συνεχώς» και απάντησε καταφατικά αν υπάρχουν συγκλήσεις.

Σε σχέση με τη Διάσκεψη για την Κύπρο, είπε ότι είναι ευτυχής που θα έρθουν οι ΥΠΕΞ των εγγυητριών δυνάμεων λέγοντας ότι η Διάσκεψη θα αρχίσει σε αυτό το επίπεδο και εάν υπάρχει επιτυχία θα πάει στο ανώτατο επίπεδο.

Οι εγγυήτριες δυνάμεις, είπε, έχουν μιλήσει επανειλημμένως τις τελευταίες μέρες και έχουν συμφωνήσει ότι θα αρχίσει η διάσκεψη σε επίπεδο ΥΠΕΞ και μετά θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι είναι τα Ηνωμένα Έθνη που συγκαλούν τη διάσκεψη.

Σε σχέση με την κατάθεση χαρτών, ο κ. Ειντε είπε ότι είναι μια ιστορική στιγμή, λέγοντας ότι ποτέ ξανά δεν είχαμε ανταλλαγή χαρτών ή παρουσίαση χαρτών από τις ίδιες τις κυπριακές αντιπροσωπείες.

Υπογράμμισε ακόμη απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι η επανένωση της Κύπρου πρέπει να γίνει με πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές της ΕΕ, λέγοντας ότι η Κομισιόν είναι άμεσα εμπλεκόμενη στα θέματα που αφορούν την διάσταση της ΕΕ.

Αρχίζει η συζήτηση για εδαφικό

Αρχίζει το απόγευμα στη Γενεύη η συζήτηση για το εδαφικό κατά την οποία οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν συμφωνήσει να καταθέσουν χάρτες.

Το πρωί ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακκιντζί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και ανασκόπησαν τις έως τώρα συζητήσεις ενώ έγινε διάλογος σε θέματα διακυβέρνησης και περιουσιακού.

Σε δηλώσεις του πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι υπάρχει πρόοδος σε κάποια θέματα στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης ενώ, όπως είπε, υπήρξε σύγκληση και στον τρόπο με τον οποίο θα τροποποιείται το Σύνταγμα.

Πρόσθεσε ότι για άλλα θέματα δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές στους εμπειρογνώμονες για να διαπιστωθεί αν μπορεί να σημειωθεί πρόοδος

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν εκ νέου στις 6.45 το απόγευμα για συνέχιση της συζήτησης του κεφαλαίου για τη διακυβέρνηση.

Θα ακολουθήσει συζήτηση επί του εδαφικού και στη συνέχεια οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν στην ανταλλαγή χαρτών.

Όπως έχει διαρρεύσει στη Γενεύη, ο χάρτης της ε/κ πλευράς θα προνοεί ποσοστό 28,2% για το τ/κ συνιστών κρατίδιο, επιστροφή 91 χιλ. προσφύγων υπό ε/κ διοίκηση και ποσοστό ακτογραμμής 50,4% για το ε/κ συνιστών κρατίδιο.

Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών συζήτησαν σήμερα αριθμό διαφωνιών στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης βάσει πρότασης που υπέβαλε χθες η ε/κ πλευρά.