You are here

Πλειοδότησαν με πολλά «θα» οι υποψήφιοι

23/01/2018 06:51

Πλειοδότησαν σε θέματα οικονομίας και παροχών οι υποψήφιοι για την προεδρία, κατά το χθεσινό debate, κάνοντας λόγο για αποκατάσταση των κουρεμένων καταθετών, προστασία της πρώτης κατοικίας και κούρεμα κόκκινων δανείων.

Τα «θα» των υποψηφίων, Νίκου Αναστασιάδη, Νικόλα Παπαδόπουλου, Σταύρου Μαλά, Γιώργου Λιλλήκα και Χρίστου Χρίστου ήταν πολλά και απέφυγαν, κατά βάση, να αναφερθούν στο ύψος του κόστους που θα προκύψει με τυχόν υλοποίηση των οικονομικών μέτρων και παροχών που προτείνουν.

Παρέλειψαν επίσης να αναφερθούν στο πως και από πού θα αντληθούν οι σχετικοί πόροι για να εκπληρωθούν οι προεκλογικές τους υποσχέσεις αναφορικά με τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και ειδικότερα γι’ αυτούς που σήμερα αδυνατούν να αποπληρώσουν τις μη εξυπηρετούμενες τους χορηγήσεις, πλείστες εκ των οποίων αφορούν δάνεια για πρώτη κατοικία.

Ο κ. Αναστασιάδης, υπεραμύνθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του debate της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι όταν είχε αναλάβει τον Φεβρουάριο του 2013 το πηδάλιο της προεδρίας παρέλαβε ένα κράτος το οποίο σε ένα μήνα, όπως είπε, θα κήρυττε στάση πληρωμών.

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του διέσωσε το τραπεζικό σύστημα, προσέλκυσε ξένους επενδυτές και δημιούργησε τις προοπτικές ανάκαμψης του κατασκευαστικού τομέα, της τουριστικής βιομηχανίας και των υπηρεσιών.

Φρόντισε να διευκρινίσει ότι στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας συμμετείχαν και οι πολιτικές δυνάμεις.

Έκανε επίσης λόγο για φορολογικά κίνητρα και επενδύσεις όπως καζίνο, μαρίνες, ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ ενώ αναφέρθηκε στα ιδιωτικά πανεπιστήμια σημειώνοντας ότι τα έσοδα από την παιδεία ανέρχονται στο 7% του ΑΕΠ.

Κατηγορήθηκε ωστόσο από τον υποψήφιο του ΕΛΑΜ, ότι η πολιτική της παραχώρησης διαβατηρίων σε ξένους επενδυτές ως κίνητρο για να αγοράζουν κατοικίες δεν είναι ορθή καθώς, όπως υποστήριξε, οι επενδύσεις αυτές δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας. 

Δημιουργία δημόσιου φορέα για τα ΜΕΔ

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποκατασταθεί η μεσαία τάξη όπως επίσης και οι ζημιές που υπέστησαν από το κούρεμα αρκετοί πολίτες μετά τις αποφάσεις του Eurogroup το 2013.

Διαφώνησε με την αναφορά του προέδρου Αναστασιάδη ότι τα ζητήματα των δανείων δεν αφορούν την κυβέρνηση αλλά μόνο τις τράπεζες σημειώνοντας ότι έστω και μία οικογένεια να κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της κάτω από τα βάρη των δανείων και το κούρεμα, αφορά όλους μας. 

Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε την πρόταση του για δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τη στήριξη του κράτους, έτσι ώστε οι τράπεζες να υπογράψουν δήλωση πολιτικής για να υποχρεωθούν να διαχειριστούν τα δάνεια με συγκεκριμένο τρόπο, καθορίζοντας ποια δάνεια θα κουρευτούν και πως θα προστατευτεί η κύρια κατοικία και η μικρή εμπορική στέγη. 

Ανέφερε ότι με την πρόταση του θα στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα γιατί οι τράπεζες θα έχουν λιγότερη ανάγκη κεφαλαίων και πρόσθεσε ότι σε καμία άλλη χώρα δεν έκαναν αυτό που γίνεται σήμερα στην Κύπρο, δηλαδή να πωλήσουμε μαζικά τις περιουσίες του κόσμου για να βγάλουν κέρδη ξένες τράπεζες.  

Προειδοποίησε ότι αν δεν υλοποιηθεί η πρόταση του, τα επόμενα χρόνια θα προκύψουν επικίνδυνες εξελίξεις, «γιατί οι τράπεζες θα πωλήσουν τα δάνεια».

Να στηριχθούν οι ευάλωτες ομάδες

Ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι το πρόγραμμα του είναι στοχευμένο, μετρημένο και έχει τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας όπου το κράτος θα φωτίζει νέους τομείς οικονομικής δραστηριότητας από τη μια και θα προστατεύει τις ευάλωτες ομάδες από την άλλη.  

Ανέφερε ότι το κράτος θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι σε καιρούς οικονομικής κρίσης είναι υποχρεωμένο να στηρίζει, μεταξύ άλλων, τις ευάλωτες ομάδες, τους νέους και τους εργαζομένους και να δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης και εξωστρέφειας. 

Oι τράπεζες θα καταφύγουν στα hedge funds

Ο κ. Λιλλήκας υποστήριξε τη δημιουργία ενός χρηματοπιστωτικού οργανισμού διευκολύνσεων για την καλύτερη αντιμετώπιση των ΜΕΔ διότι σε αντίθετη περίπτωση, όπως σημείωσε, μετά τις εκλογές οι τράπεζες θα καταφύγουν στα hedge funds με αλυσιδωτές συνέπειες για την οικονομία και τα επηρεαζόμενα νοικοκυριά.  

Πρόσθεσε ότι αυτό το ταμείο θα μπορεί να εκδώσει ομόλογα προς κύπριους και ξένους επενδυτές οι οποίοι θα ενδιαφέρονται για ένα λογικό κέρδος. Το ταμείο αυτό όταν θα αποκτήσει σημαντικά κεφάλαια θα μπορεί να εξαγοράζει από τις εμπορικές τράπεζες τα δάνεια με μία σημαντική έκπτωση.

Να επιστραφούν τα λεφτά που κλάπηκαν

Ο κ. Χρίστου του ΕΛΑΜ, ανέφερε ότι τα λεφτά που έχουν κλαπεί με το κούρεμα από τον κόσμο, κατά την έκφραση του, θα πρέπει να τους επιστραφούν.

Υποστήριξε ότι οι τράπεζες οφείλουν να κουρέψουν τα κόκκινα δάνεια και να προχωρήσουν σε διαγραφή των υπερχρεώσεων τους.

Ο κ. Χρίστου είπε ότι πρέπει να τερματιστούν τα προκλητικά επιδόματα προς τους αιτούντες άσυλο και ότι θα πρέπει να θεσπιστεί κατώτατος μισθός στα €1.200.

Να αποφεύγονται δηλώσεις για ΣΚΤ

Στο επίμαχο ζήτημα των φημολογιών για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα αναφέρθηκε ο κ. Λιλλήκας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημειώνοντας ότι τόσο ο Συνεργατισμός, όσο και οι τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Προέτρεψε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται δηλώσεις που ενδεχομένως να προκαλέσουν πανικό.

Εξέφρασε την άποψη ότι ο Συνεργατισμός είναι ανάγκη να επανέλθει στην παλιά του φιλοσοφία και στους πραγματικούς του ιδιοκτήτες. 

Η διαχείριση της κυπριακής ΑΟΖ

Η διαχείριση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ αποτέλεσε επίσης ένα από τα βασικά θέματα του debate.

Ερωτηθείς o πρόεδρος τι θα πράξει η κυβέρνηση αν το τουρκικό γεωτρύπανο αρχίσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε η κυβέρνηση έχει πάρει τα μέτρα της και κάνει τις πρωτοβουλίες της προς κάθε κατεύθυνση. 

Ανέφερε ότι θα ήταν ανεύθυνος αν κατάθετε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση πέτυχε να εμπλακούν τέτοιοι ενεργειακοί κολοσσοί και συμφέροντα για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ανεμπόδιστη αξιοποίηση της ΑΟΖ. 

Ο κ. Μαλάς κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη να δώσει εξηγήσεις γιατί λίγες ημέρες πριν την παράδοση της εξουσίας κατέθεσε τις συντεταγμένες για την ΑΟΖ καθαρά για προεκλογικές σκοπιμότητες. 

Συμφώνησε ότι γίνονται πολλοί ενεργειακοί σχεδιασμοί αλλά αν δεν δούμε, είπε, συμφωνία εμπορικής εκμετάλλευσης αυτά είναι στα χαρτιά.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θεωρεί πως πρέπει να προωθηθούν οι συμμαχίες για αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε καμία εμπορική συμφωνία η οποία θα δώσει το οικονομικό και το γεωστρατηγικό όφελος.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι παρά το ότι οι αρχικοί σχεδιασμοί ήταν η αξιοποίηση του φυσικού αερίου για το 2018, το ενωρίτερο που συζητά η κυβέρνηση είναι για το 2024.

Ισχυρίστηκε πως πρόεδρος στην ουσία έχει προσκαλέσει την κατοχική δύναμη να συνεχίσει τις παραβιάσεις φτάνει, όπως είπε, να τις περιορίσει στην κατεχόμενη ΑΟΖ του ψευδοκράτους.

Ο κ. Λιλλήκα είπε ότι ζήτησε από το γενικό ελεγκτή να προβεί σε έρευνα κατά πόσον άλλαξε και γιατί η συμφωνία με την Noble Energy που προέβλεπε τον καταμερισμό της παραγωγής και πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες λένε ότι αλλάξαμε τη συμφωνία και περάσαμε σε συμφωνία καταμερισμού του κέρδους, πράγμα που δίνει τον πρώτο λόγο στις εταιρείες. 

Ο κ. Χρίστου είπε ότι στο φυσικό αέριο βρίσκεται το οικονομικό μέλλον του κυπριακού ελληνισμού και πρόσθεσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μη εμπλοκή του τουρκικού παράγοντα.

Του Λεύκου Χρίστου