You are here

Ρευστή η παρουσία Τσίπρα στη Γενεύη

10/01/2017 02:26
Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή ως έχουν στη Γενεύη δεν επιτρέπουν στον έλληνα πρωθυπουργό να παραστεί στη διεθνή διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις του προέδρου Αναστασιάδη και τον τ/κ ηγετη Μουσταφά Ακκιντζί.

Ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε σήμερα μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τον ενημέρωσε για τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με ξένους ηγέτες αναφορικά με τη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου.

Ο κ.Τσίπρας είχε επίσης μακρά τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ενημέρωση χωρίς έγγραφα στο εθνικό

Έντονη δυσαρέσκεια εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δια του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη διαρροή εμπιστευτικού εγγράφου το οποίο είχε δώσει χθες στα μέλη του εθνικού συμβουλίου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος αποφάσισε ότι δεν θα δοθεί ξανά άλλο έγγραφο.

Σημείωσε ότι είναι λυπηρό να δημιουργείται αυτό το κλίμα μέσω διαρροών και διαφόρων ατακών σε μια στιγμή που ο ΠτΔ δίνει μια δύσκολη μάχη.

Η αλληλο-διαβούλευση και ενημέρωση των κομμάτων θα συνεχίσει να γίνεται, αλλά δεν θα δοθεί ξανά έγγραφο, τόνισε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο ΠτΔ είναι υποχρεωμένος να θωρακίσει τις θέσεις μας και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Κόμματα καταδικάζουν τη διαρροή

Την διαρροή καταδίκασαν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο γγ του ΑΚΕΛ και ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Ο Άντρος Κυπριανού εξέφρασε λύπη και έντονη δυσαρέσκεια, τόσο για τη διαρροή εγγράφου όσο και για αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα που γίνονται από μέλη του εθνικού συμβουλίου.

«Μας προσβάλλει ως μέλη του Εθνικού Συμβουλίου το γεγονός ότι κάποιοι ανακηρύσσουν εαυτούς ως υπερπατριώτες και εμάς τους υπόλοιπους ως υποχωρητικούς», πρόσθεσε.

Ζημιογόνα για την εθνική μας υπόθεση χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου την χθεσινή ενέργεια να διοχετευτεί στη δημοσιότητα εμπιστευτικό έγγραφο των συνομιλιών, ειδικά, όπως τόνισε, σε αυτή την κρίσιμη ώρα των διαπραγματεύσεων και δηλώνει ότι την καταδικάζει ως άκρως απαράδεκτη.

«Είναι γνωστό πόσο ακριβά έχουμε πληρώσει προσπάθειες πλειοδοσίας πατριωτισμού» , συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Οι διαρροές εγγράφων μόνο ζημιά προκαλούν, ιδιαίτερα εν μέσω διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας λέγοντας ότι αυτό είναι πάγια θέση του.

Υπέδειξε ότι η ενημέρωση του λαού μπορεί να γίνει και χωρίς διαρροή εγγράφων και πρόσθεσε ότι .οι στιγμές είναι κρίσιμες και πρέπει όλοι να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας.

Με το κεφάλαιο της διακυβέρνησης στο οποίο παραμένουν σε εκκρεμότητα έξι ζητήματα συνεχίζονται στη Γενεύη οι συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Αναστασιάδη και του τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζι.

Η πρωινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων άρχισε λίγο μετά τις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 2 το μεσημέρι.

Προσερχόμενος το πρωί στο παλάτι των εθνών όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις των δύο ηγετών ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «θα εργαστούμε εντατικά, με την ελπίδα να αποδώσουν οι συνομιλίες και να καταλήξουμε σε θετικά αποτελέσματα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι όπως ήταν καθορισμένο συνεχίστηκε η συζήτηση επί θεμάτων διακυβέρνησης όπως η συμμετοχή και η διαδικασία λήψεως αποφάσεων σε ομοσπονδιακά σώματα και η τροποποίηση του Συντάγματος.

Πρόσθεσε ότι στις 5.30 το απόγευμα θα συναντηθούν οι διαπραγματευτές με τους εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών για να συζητήσουν περαιτέρω κάποια θέματα.

Σημείωσε ότι η συζήτηση επί του κεφαλαίου για τη διακυβέρνηση θα συνεχίσει και στη συνάντηση που θα έχουν στις 7 ώρα απόψε οι δύο ηγέτες.

Στη συνάντηση, είπε, θα συζητηθούν επίσης θέματα ΕΕ.

Ουσιαστική αναμένεται να είναι η παρουσία στη διάσκεψη της ΕΕ με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Γιούνκερ.

Ενδεχομένως στη Γενεύη να υπάρξει παρουσία των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε πολιτικό ή διπλωματικό επίπεδο.

Ανταλλαγή απόψεων ΠτΔ με ΡΤΚ

Επαφές και ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ είχε στη Γενεύη η αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΡΤΚ, ο γγ του κόμματος Τουφάν Ερχιουρμαν και οι «βουλευτές» Μεχμέτ Τσιαγλάρ και Αρμαγάν Τζαντάν συμμετείχαν στις 8 και 9 Ιανουαρίου στην ενημέρωση που έκανε ο τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο Τ/κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, ενώ είχαν επαφές και με την διαπραγματευτική ομάδα.

Ακολούθως, αναφέρεται, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Αναστασιάδη, τον γγ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε η ελβετική Κυβέρνηση.

Στη Γενεύη εκπρόσωπος Παγκόσμιας Τράπεζας

Σήμερα το απόγευμα φθάνει στη Γενεύη εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις συζητήσεις που γίνονται στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό για τα οικονομικά της λύσης.

Από πλευράς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Γενεύη βρίσκεται ο εκπρόσωπός του στην Κύπρο Vincenso Cuzzo.