You are here

Τι δείχνουν 7 δημοσκοπήσεις για τις εκλογές

20/01/2018 15:22

Με σχετικά μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος να δηλώνουν αναποφάσιστοι και μεγάλη αβεβαιότητα για το ποιός θα κερδίσει το δεύτερο εισητήριο για τον επόμενο γύρο, οδεύουν προς το μοναδικό debate της Δευτέρας οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές.

Μια μόλις εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών οι δημοσκοπήσεις αποδίδουν διψήφιο προβάδισμα στον Νίκο Αναστασιάδη έναντι των υπόλοιπων υποψηφίων ενώ, τα πράγματα δεν είναι εξίσου σαφή όσον αφορά το δεύτερο και τον τρίτο υποψήφιο.

Η δεύτερη θέση αποδίδεται από τη μία στον Σταύρο Μαλά από τις δημοσκοπήσεις Πολίτη/Noverna, AlphaTV/Symmetron και ΡΙΚ/Public Issue/Cymar και από την άλλη στον Νικόλα Παπαδόπουλο από τις δημοσκοπήσεις TVOne/Pulse Market Research, Καθημερινής/Symmetron Research, Sigma/Prime Market Research και Ant1/CMRC Cypronetwork.

Η διαφορά μεταξύ των δύο εμπίπτει ως επί το πλείστον στο πλαίσιο του στατιστικού λάθους, γεγονός που καταδεικνύει τη δυσκολία των δημοσκόπων να καταλήξουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα αναφορικά με το ζευγάρι του δεύτερου γύρου των εκλογών.

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων Μαλά και Παπαδόπουλου, παρουσιάζεται στη δημοσκόπηση της εταιρείας Noverna που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Πολίτη, όπου καταγράφεται προβάδισμα 4,1 ποσοστιαίων μονάδων του Σταύρου Μαλά έναντι του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Η μικρότερη διαφορά περιορίζεται στις 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, όπως κατέδειξε η έρευνα της Pulse Market Research που διενεργήθηκε για το TVOne, βάσει της οποίας η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου έχει προβάδισμα για το δεύτερο γύρο.

Με βάση τον μέσο όρο των ποσοστών που αποδίδουν οι επτά τελευταίες δημοσκοπήσεις στους δύο υποψηφίους που θα αναμετρηθούν για τη δεύτερη θέση, προκύπτει προβάδισμα μόλις 0,1 ποσοστιαίας μονάδας για τον Σταύρο Μαλά.

Οι ασφαλείς εκτιμήσεις ωστόσο, καθίστανται δυσκολότερες εάν ληφθεί υπόψη η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι δημοσκόποι στον εντοπισμό των ψηφοφόρων που θα τηρήσουν αποχή και οι μεγάλες διαφορές σε ότι αφορά την εικόνα που προκύπτει για τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων σε ότι αφορά αυτές τις κατηγορίες παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις αλλά και διαφορές ως προς τον τρόπο κατηγοριοποίησης της ψήφου.

Σύμφωνα με τις υπό αναφορά δημοσκοπήσεις, το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται από 5,4% μέχρι και 14,6%, με το μέσο όρο να υπολογίζεται στο 7%.

Η απόκλιση των μετρήσεων περιορίζεται στην περίπτωση της αποχής όπου καταγράφονται ποσοστά από 5,7% μέχρι 7,5% με τον μέσο όρο στο 5,7%.

Παρά τα ποσοστά που αποδίδουν οι δημοσκοπήσεις στην αποχή, η εικόνα αναμένεται να είναι διαφορετική, καθώς εκτιμάται ότι η αποχή θα ξεπεράσει το επίπεδο όπου έφτασε κατά τις προηγούμενες εκλογές, όταν κυμάνθηκε στο 18%.

Στην έρευνα που παρουσίασε το TVOne δεν γίνεται εκτίμηση του ποσοστού λευκών/άκυρων, αναποφάσιστων, ή όσων θα απέχουν αλλά, παρουσιάζεται ένα ποσοστό ύψους 23,2% στην κατηγορία της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Τα πιο πάνω στοιχεία, καθιστούν αβέβαια τα δημοσκοπικά δεδομένα για την εξαγωγή συμπερασμάτων σε ότι αφορά το δεύτερο γύρο των εκλογών, αν και όλα τα σενάρια που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα Αναστασιάδη έναντι όλων των πιθανών ανθυποψηφίων του.

Της Μαρίας Χαμπή