You are here

Εικόνα εγκατάλειψης στα ορεινά θέρετρα

05/06/2018 06:59

Εικόνες εγκατάλειψης καταγράφονται στις πλείστες ορεινές περιοχές της Κύπρου, ακόμη και στα άλλοτε ένδοξα ορεινά θέρετρα, όπως οι Πάνω Πλάτρες, παρά τα επίπεδα ρεκόρ που καταγράφει τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός.

Η έλλειψη εθνικής στρατηγικής για ενίσχυση της επαρχίας, οδηγεί σε μαρασμό τις ορεινές κοινότητες και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι μόνοι κάτοικοι στο αγαπημένο χωριό του Σεφέρη και της περιοχής ευρύτερα, θα είναι.. τα αηδόνια.  

Σύμφωνα με στατιστικά του ΚΟΤ, στα ορεινά θέρετρα υπάρχουν 98 συνολικά μονάδες, δυνατότητας 2,174 κλινών.

Όπως αναφέρει στη StockWatch ο πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Ορεινών Θέρετρων Ανδρέας Μαντάλας, στην περιοχή Τροόδους λειτουργούν μόνο 18-20 ξενοδοχεία.

Οι Πάνω Πλάτρες έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο κτύπημα της κρίσης.  Όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία έχουν κλείσει, καθώς οι επισκέπτες είναι πλέον μόνο περαστικοί. Οι κάτοικοι ανησυχούν και προσπαθούν να βρουν λύσεις τονίζει ο κοινοτάρχης Πάνω Πλατρών, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

«Έργα και στήριξη από το κράτος ώστε να αυξηθεί ο χειμερινός τουρισμός και να αναζωογονηθεί η περιοχή» ζητά ο κοινοτάρχης Κάτω Πλατρών, Μιχαλάκης Χατζηγεωργίου. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να εγκύψει σοβαρά στα προβλήματα των ορεινών θέρετρων και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την αναβάθμιση τους και την προσέλκυση επισκεπτών προς αυτά, τονίζει ο κ. Μαντάλας.

Η πρόσφατη συμφωνία για ενοικίαση και λειτουργία του ιστορικού ξενοδοχείου των Πλατρών, Φόρεστ Παρκ, η οποία αναμένεται τις 30 Ιουνίου, αναμένεται να δώσει μικρή ανάσα στην περιοχή.  Οι παράγοντες όμως της περιοχής θεωρούν ότι η μεμονωμένη αυτή κίνηση δεν αρκεί για αναζωογόνηση της περιοχής.

Θέρετρο χωρίς ξενοδοχεία

Σχεδόν τα ξενοδοχεία των Πάνω Πλατρών έχουν βάλει λουκέτο. Ιστορικά ξενοδοχεία πολυτελείας έχουν ερημώσει και παρά τις προσπάθειες των ιδιοκτητών τους να τα επαναφέρουν ενοικιάζοντας τα ή πωλώντας τα, παραμένουν δυστυχώς στα αζήτητα. Κάποια από αυτά παρουσιάζουν τέτοια  φθορά του χρόνου που θεωρείται αδύνατη η προσέλκυση επενδυτή για την επιδιόρθωση και λειτουργία τους.

«Οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων, όμως, τα άφησαν στη μοίρα τους. Είτε διότι τα παιδιά τους δεν ήθελαν να ασχοληθούν, είτε γιατί δεν συνέφερε η λειτουργία τους.  Κάποιοι είχαν βάλει ενοικιαστές, οι οποίοι αφού τα απομύζησαν, χωρίς να κάνουν έστω και τις απαραίτητες επιδιορθώσεις, τα επέστρεψαν πίσω και χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.

«Ξενοδοχεία όπως το Πεντέλη, το Splendid, το Παυσίλιπον, το Βιέννα, το Μάουντ Ρόγιαλ κλπ .  Ιστορικά ξενοδοχεία τα οποία είναι κλειστά. Μόνο το Πετίτ Παλαί λειτουργεί για τρεις μήνες του καλοκαιριού.  Είναι τραγική η κατάσταση», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.  

Αέρα ελπίδας φαίνεται να φέρνει στις Πλάτρες η πρόσφατη συμφωνία για ενοικίαση του ξενοδοχείου Φόρεστ Παρκ, από επιχειρηματία, ο οποίος δραστηριοποιείται ήδη στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.  Το ξενοδοχείο, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Πλατρών, αναμένεται να λειτουργήσει στις 30 Ιουνίου, ημερομηνία που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του.

Όπως είπε, έγινε μια προσπάθεια από το κοινοτικό συμβούλιο και την Τράπεζα Κύπρου για να εξευρεθούν κοινοί επενδυτές για τα τέσσερα ξενοδοχεία στο κέντρο της κοινότητας. «Δεν τα καταφέραμε ακόμη παρά το γεγονός ότι υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον. Θα προσπαθήσουμε ξανά διότι πρόκειται για ξενοδοχεία που βρίσκονται στο κέντρο του χωριού. Όταν τα βλέπεις κλειστά νιώθεις αμέσως την εγκατάλειψη», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ζητείται παράλληλα η στήριξη του κράτους, στα πλαίσια της στρατηγικής του προέδρου της Δημοκρατίας για ανάπτυξη του Τροόδους. «Στείλαμε υπόμνημα στον ΠτΔ με συγκεκριμένες εισηγήσεις για ανάπτυξη της περιοχής, πχ όπως παλιά ξενοδοχεία ενταχθούν σε ειδικό σχέδιο διατηρητέων, ώστε οι επενδυτές να απολαμβάνουν τα προνόμια των διατηρητέων και να επιτραπεί σ’ αυτά της δεκαετίας του 60 η επιδιόρθωση χωρίς να χάσουν τετραγωνικά μέτρα», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ζητείται επίσης η δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής, η οποία θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση και αναζωογόνηση της ευρύτερης ορεινής περιοχής.  Για τις προτάσεις υπήρξε θετική ανταπόκριση και τον Ιούνιο αναμένεται να γίνει η πρώτη παρουσίαση της μελέτης με κάποια από τα έργα που θα υλοποιηθούν άμεσα. Τα υπόλοιπα θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2019, είπε ο κοινοτάρχης.

Ευρωπαϊκό λίφτινγκ στην κοινότητα

Σημαντικό θεωρείται το ευρωπαϊκό κονδύλι που εξασφάλισαν οι Πλάτρες με το οποίο θα γίνουν κάποια μικρά αλλά σημαντικά έργα στην κοινότητα.  Μεταξύ αυτών, η ανάπλαση των μονοπατιών που ενώνουν τους δρόμους του χωριού, τα μονοπάτια της φύσης, ποδηλατόδρομος, τοποθέτηση ηλεκτρικών ποδηλάτων και εγκατάσταση τροφοδότησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κλπ.

Έργα ζητούν οι Κάτω Πλάτρες

 «Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ο υπόλοιπος χρόνος.  Πρέπει να γίνουν τα ανάλογα κυβερνητικά έργα για να μπορέσει ο κόσμος να παραμείνει στα χωριά του και κυρίως να αυξηθεί ο χειμερινός τουρισμός.  Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί το κράτος για να μπορέσει να αναζωογονήσει την περιοχή, μια περιοχή η οποία δεν βρίσκεται σε τόση μεγάλη απόσταση από τη Λεμεσό για να είναι αυτό αποτρεπτικό», επισημαίνει ο κοινοτάρχης Μιχαλάκης Χατζηγεωργίου.

Δύσκολη η επιβίωση αλλά το παλεύουν

«Είμαστε οι φτωχοί συγγενείς, εμείς εδώ στα ορεινά. Δυστυχώς ούτε και στα τουριστικά πακέτα δεν συμπεριλαμβανόμαστε», σημειώνει ο κ. Μαντάλας, ο οποίος τονίζει ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις και έργα από το κράτος.

Ο κ. Μαντάλας τόνισε την ανάγκη όπως δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης, κοινοτικές πισίνες που είναι απαραίτητες, προσθέτοντας ότι πρέπει να δίνεται και κρατική επιχορήγηση των ξενοδόχων για ανακαίνιση των μονάδων τους.

Αναφέρθηκε ακόμη και στη δημιουργία μίνι καζίνο σε Πλάτρες και Κακοπετριά, που θα προσελκύσει μια νέα πελατεία και θα δημιουργούσε κίνηση.

Σε μαρασμό η ευρύτερη περιοχή του Τροόδους

Το γεγονός ότι σε μια τόσο μεγάλη περιοχή όπως είναι το Τρόοδος λειτουργούν μόνο 18-20 ξενοδοχεία, φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος.  Πρόσφατα έχουν κλείσει μονάδες σε Πεδουλά και Καλοπαναγιώτη, ενώ δέος και τρόμο προκαλεί το ξενοδοχείο φάντασμα, Βερεγγάρια στον Πρόδρομο. Δέος για το επιβλητικό ανάστημα του που για πολλά χρόνια αποτελούσε πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους, τρόμο για την κατάντια του, κυρίως όμως για το ενδεχόμενο, τη μοίρα του να ακολουθήσουν άλλα…

Της Μαρίας Κωνσταντίνου