You are here

Έργα επί εδάφους για μαρίνα Λεμεσού

09/06/2009 13:50
• Φωνάζουν οι βουλευτές για μαρίνα Αγίας Νάπας

Αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει επί του εδάφους και όχι επί χάρτου, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εμπορίου ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της βουλής, το μεγαλεπήβολο έργο ανέγερσης της μαρίνας Λεμεσού.

Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής, ο Αντώνης Πασχαλίδης ανέφερε ότι ναι μεν υπήρξε καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου ωστόσο τα προβλήματα που προέκυψαν γύρω από το συντονισμό των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών έχουν ξεπεραστεί και η όποια καθυστέρηση σημειωθεί από εδώ και πέρα δεν θα αφορά τη κυβέρνηση .

Ο υπουργός Εμπορίου αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση που σημειώθηκε εξαιτίας του γεγονότος ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην εξασφάλιση των δανείων των επενδυτών που ανέλαβαν το έργο ανέγερσης της μαρίνας.

Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του Εμπορικού, Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού Δημήτρης Σολομωνίδης, δήλωσε ότι η κοινοπραξία ζήτησε από την κυβέρνηση να εγγυηθεί τα δάνεια ώστε να εξασφαλιστούν από τις τράπεζες χαμηλότερα επιτόκια, κάτι που, όπως είπε, στην πορεία η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε. Θα μπορούσε, υποστήριξε, η κυβέρνηση να το έκανε αφού οι εγγυήσεις αφορούσαν το κομμάτι του έργου για τον ελλιμενισμό των σκαφών, ένα κομμάτι που δεν θα εκμεταλλεύονταν ο επιχειρηματίας αφού θα επιστραφεί μετά από 53 χρόνια στα χέρια του κράτους.

Το ευχάριστο, ανέφερε, είναι ότι η κοινοπραξία προχώρησε σε διαπραγματεύσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα και εξασφάλισε τα δάνεια που επιθυμούσε ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου. Ενός έργου, όπως είπε ο κ. Σολομωνίδης, που δεν θα βοηθήσει μόνο την πόλη της Λεμεσού αλλά ολόκληρη την Κύπρο.

Ζήτημα εθνικής σημασίας χαρακτήρισε την κατασκευή της μαρίνας Λεμεσού ο δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Χρίστου. Θα επωφεληθεί άμεσα η εμπορική ζωή της πόλης καθώς και η οικονομία της, ενώ θα δημιουργηθούν νέα επαγγέλματα.

Θα ήταν δυνατό, σημείωσε ο κ. Χρίστου, τα πράγματα να εξελίσσονταν γρηγορότερα ωστόσο ο χρόνος που υπό τις περιστάσεις χάθηκε μπορεί να κερδηθεί και να κατασκευαστεί το έργο το οποίο μπορεί να αποτελέσει και πρότυπο, είπε χαρακτηριστικά, για τις μαρίνες που θα ακολουθήσουν .

Και ενώ τα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου εμφανίστηκαν ικανοποιημένα για την πορεία που εξελίσσεται το έργο με την κατασκευή του έργου της μαρίνας Λεμεσού, δεν εξέφρασαν τα ίδια αισθήματα και θέσεις κυρίως οι εξ’ επαρχίας Αμμοχώστου ορμώμενοι βουλευτές για την καθυστέρηση αναφορικά με την κατασκευή της μαρίνας Αγίας Νάπας.

Το ένα πρόβλημα που προέκυψε και καθυστερεί την υλοποίηση του έργου είναι, όπως είπε ο υπουργός Εμπορίου, η όδευση του δρόμου η οποία διχοτομεί ιδιωτικές περιουσίες με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βρίσκονται στα δικαστήρια και να ζητούν όπως επηρεαστούν ισομερώς οι περιουσίες στην περιοχή με διαφορετικό διαχωρισμό από τις πολεοδομικές αρχές. Από την στιγμή που υπάρχουν υποθέσεις ενώπιον των δικαστηρίων αυτό θα πρέπει, υποστήριξε ο κ. Πασχαλίδης, να γίνεται σεβαστό από τις κρατικές υπηρεσίες.

Υποστήριξε πάντως, απαντώντας σε επικρίσεις βουλευτών, ότι ο σχεδιασμός της πολεοδομίας δεν έγινε με τρόπο που να αδικεί ισομερώς τους πολίτες, ότι σε καμία περίπτωση οι αρμόδιες αρχές κάνοντας σχεδιασμό δρόμου δεν το κάνουν λαμβάνοντας υπόψη αυτή την πτυχή, αλλά κρίνουν αντικειμενικά τι είναι ορθόν και συμφέρον να γίνει για την υλοποίηση του έργου.

Το δεύτερο και σημαντικότερο εμπόδιο που προέκυψε με τη μαρίνα Αγίας Νάπας είναι η αναφορά της γενικής ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωργκάτζη, ότι θα πρέπει να επαναπροκηρυχθούν οι προσφορές αφού έχουν παρέλθει έξι χρόνια από την ημέρα που αξιολογήθηκε η μοναδική προσφορά χωρίς να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση του έργου και ως εκ τούτου, υποστήριξε η κα. Γιωργκάτζη, το έργο θα θεωρηθεί ως απευθείας ανάθεση σε έναν και μόνο επιχειρηματία, κάτι που ο νόμος απαγορεύει.

Το θέμα βρίσκεται στα χέρια του γενικού εισαγγελέα ο οποίος καλείται να δώσει λύση. Να αποφασίσει δηλαδή κατά πόσο θα πρέπει να επαναπροκηρυχθούν οι προσφορές για την ανάθεση του έργου, κάτι που θα δημιουργήσει εκ νέου καθυστερήσεις.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Λευτέρης Χριστοφόρου, διαμήνυσε στον υπουργό Εμπορίου ότι δεν θα αποδεχθεί καμία καθυστέρηση για τη μαρίνα Αγίας Νάπας και ότι θα αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία θα ζητά από την κυβέρνηση να βρει τρόπους ώστε η ανέγερση τη μαρίνας Αγίας Νάπας να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά παράλληλα με τη μαρίνα Λεμεσού.

Δεν γίνεται, είπε, η περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου να είναι πάντα αδικημένη χωρίς κανένα μεγάλο έργο να υλοποιείται την τελευταία εικοσαετία. Και είναι, τόνισε, απαράδεκτο μεσούσης της οικονομικής κρίσης να καθυστερούν έργα τα οποία έχουν να συμβάλουν στην οικονομία του τόπου γενικότερα με την προσέλκυση κυρίως τουριστών.

Της Μαρίας Σαββίδου