You are here

ΕΒEΛ: Ήρθε η ώρα για τραμ Λευκωσίας

12/10/2017 18:31
Τη θέση ότι τώρα είναι η ώρα για δημιουργία τραμ στη Λευκωσία, για αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ Στέλιος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση του επιμελητήριου Λευκωσίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι έφτασε η ώρα της δημιουργίας τραμ και εισηγήθηκε όπως η διαδρομή του καλύπτει περιμετρικά όλα τα πανεπιστήμια που λειτουργούν στην πόλη, κατατάσσοντας το κυκλοφοριακό ως το πρώτο από τα τρία μεγάλα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα.

Η Λευκωσία, είπε, παρουσιάζει έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα που πρέπει άμεσα να επιλυθεί, σημειώνοντας ότι είναι η μόνη πόλη που διαθέτει έτοιμο ολοκληρωμένο σχέδιο κινητικότητας «του οποίου οι πρόνοιες ελπίζουμε να αρχίσουν άμεσα να υλοποιούνται με τα έργα που έχουν εγκριθεί».

Μια τέτοια ρύθμιση, πρόσθεσε, αφενός θα διευκολύνει τον πολυπληθή φοιτητόκοσμο της Λευκωσίας στις μετακινήσεις του και αφετέρου θα απαλλάξει την πόλη από τα πολλά οχήματα που κυκλοφορούν.

Εκτός από τη δημιουργία τραμ, το επιμελητήριο προτείνει και άλλες λύσεις όπως είναι νέες μονοδρομήσεις, βελτίωση οδικού δικτύου, διάνοιξη νέων οδικών αρτηριών και άλλα.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα της πρωτεύουσας είναι η ανάγκη για γρήγορη αποπεράτωση της πλατείας Ελευθερίας και των άλλων έργων υποδομής που αφορούν το χώρο του παλιού ΓΣΠ, το χώρο της Αρχιγραμματείας και την αξιοποίηση του χώρου στο παλιό νοσοκομείο Λευκωσίας.

Πρόσθεσε ότι τα έργα αυτά βρίσκονται στην καρδιά της Λευκωσίας και θα πρέπει να ενώνονται μεταξύ τους με μια νοητή γραμμή και να αποτελούν χώρους κοινωνικής συνεύρεσης, στους οποίους θα μπορούν να γίνονται πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.

Το τρίτο αλλά διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέες επενδύσεις είναι η γραφειοκρατία, είπε σημειώνοντας ότι οφείλεται είτε στις δαιδαλώδεις διαδικασίες είτε ακόμα και στην ευθυνοφοβία που αναπτύχθηκε στους κρατικούς λειτουργούς.

Για το θέμα των καθυστερήσεων και της γραφειοκρατίας, το ΕΒΕΛ εισηγείται όπως ιδρυθεί μια αδειοδοτική αρχή για τις μεγάλες επενδύσεις, είτε σε κτίρια, είτε σε έργα υποδομής, είτε σε ξενοδοχεία.

Η Λευκωσία, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ, με τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα της, έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει στα δρώμενα της Κύπρου, αλλά και της κοντινής μας περιφέρειας.

Τομείς, όπως το επιχειρείν, η παιδεία, η καινοτομία, η ιατρική, ο πολιτισμός και άλλοι μπορούν να δώσουν στη Λευκωσία μια νέα όψη και μια νέα προοπτική. Μπορεί να την καταστήσουν ένα πολύπλευρο κέντρο εξειδικευμένων τομέων με μεγάλες δυνατότητες, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην πορεία της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι παρουσιάζει θετικό ρυθμό ανάπτυξης με τους σημαντικούς της δείκτες να σημειώνουν άνοδο. Ταυτόχρονα, όμως τόνισε ότι τα βασικά προβλήματα που είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η υψηλή ανεργία, το μεγάλο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, οι καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις, η εμπλοκή στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας κλπ, είναι αγκάθια που πρέπει να τύχουν σοβαρής διαχείρισης.

Ακολούθως, κάλεσε την κυβέρνηση και τα κόμματα να επιδείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να μη δεσμευθούν σε μισθολογικές αυξήσεις και σε παροχές που δεν τις σηκώνει η κυπριακή οικονομία, αφού χρειάζεται ακόμα χρόνο για να διασφαλίσει τη σταθεροποίησή της.

Η αυτοσυγκράτηση και η συνετή οικονομική διαχείριση είναι ένδειξη ελάχιστης εκτίμησης προς τις θυσίες του κυπριακού λαού τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε.

Τέλος, αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το ΕΒΕΛ στηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη των συνομιλιών, ώστε να εξευρεθεί μια σωστή λύση, η οποία εκτός όλων των άλλων θετικών, θα απαλλάξει και τη Λευκωσία από τον πολύχρονο διαχωρισμό που την κρατά έρμαιο της τουρκικής κατοχής.

Χαιρετισμούς στη συνέλευση απηύθυναν ο υπουργός ενέργειας, εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης.