You are here

Η καινούργια εικόνα του δρόμου του παλιού λιμανιού

29/08/2018 07:03

Την τελική του μορφή έχει πάρει το οδικό δίκτυο μπροστά από το παλιό λιμάνι Λεμεσού, που συνδέει τον παραλιακό δρόμο με τη λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ.  Ένα έργο που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για τη Λεμεσό καθώς αφορά την καρδιά - την πλέον πολυσύχναστη και αναπτυγμένη περιοχή της πόλης.

«Θεωρούμε ότι έχει αλλάξει την εμφάνιση της περιοχής και έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τη τροχαία κίνηση και βεβαίως τη διακίνηση των εκατοντάδων πεζών που κινούνται καθημερινά εκεί», αναφέρει ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος επισημαίνει ότι η επίσημη παράδοση του έργου αναμένεται να γίνει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Μικρό αλλά ιδιαίτερο έργο

Το έργο που αφορά την ολοκλήρωση του παραλιακού δρόμου με τη Φραγκλίνου Ρούσβελτ και τη διαμόρφωση της Πλατείας Συντάγματος αποτελεί ένα από τα πολλά έργα που εγκρίθηκαν για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.

Οι εργασίες άρχισαν στις 30/1/2017 και διήρκησαν 18 μήνες με το κόστος να ανέρχεται στα €3 εκ. Αν και μικρής έκτασης έργο, η διεκπεραίωση του παρουσίαζε αρκετές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες λόγω του ότι το οδικό δίκτυο διέρχεται διά μέσου μιας ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένης περιοχής με μεγάλα κτίρια και κυρίως διά μέσου του Μεσαιωνικού/ Οθωμανικού/ Βενετικού πυρήνα της πόλης. 

Με το έργο συμπληρώνεται η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και της περιοχής του μεσαιωνικού κέντρου.  Συνδέει, ουσιαστικά, μια σειρά από μεγάλα έργα που εκτελέστηκαν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή. Έργα όπως η κατασκευή της μαρίνας Λεμεσού, η αναβάθμιση του παλαιού λιμανιού, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Επίχωσης, η κατασκευή του Γραμμικού Πάρκου στον ποταμό Γαρύλλη και την ανάπλαση του κέντρου της πόλης. 

Οι εργασίες που έγιναν περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση του οδικού δικτύου σε τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας, κεντρική διαχωριστική νησίδα, πεζοδρόμια και λωρίδες πρασίνου.

Σε ότι αφορά στην πλατεία Συντάγματος, καταργήθηκε ο υφιστάμενος κυκλικός κόμβος του παλαιού λιμανιού με το μεγάλο καλλωπιστικό δέντρο – σήματα κατατεθέν της περιοχής, να παραμένει στη νέα προτεινόμενη τριγωνική νησίδα που δημιουργείται. Επίσης, λόγω του πυκνοκατοικημένου της περιοχής, με τη διαπλάτυνση του οδοστρώματος, σε αρκετά σημεία δημιουργήθηκαν στοές μέσα από τα κτίρια για τη διέλευση των πεζών, ενώ οι κολώνες των κτιρίων θα διατηρηθούν και θα ενισχυθούν κατάλληλα αφού θα βρίσκονται κοντά στις λωρίδες κυκλοφορίας. Για το λόγο αυτό, κατασκευάστηκαν 42 χώροι στάθμευσης για ιδιωτικά οχήματα, 10 για ΤΑΧΙ και 4 στάσεις λεωφορείων.

Όπως αναφέρει ο επαρχιακός μηχανικός δημοσίων έργων Λεμεσού Θράσος Αφάμης, πρόκειται για ένα εκσυγχρονισμένο συγκοινωνιακό δίκτυο φιλικό προς τον χαρακτήρα της περιοχής, με ευαισθησία στο περιβάλλον, τους αρχαιολογικούς χώρους, τους πεζούς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που απώτερο στόχο έχει τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και θα εξυπηρετήσει το σύνολο της κοινωνίας. « Αυτό που απομένει είναι να το κρίνουν οι συμπολίτες μας και να δουν οι ίδιοι κατά πόσον τους εξυπηρετεί ή όχι.  Ελπίζουμε ότι έχουμε πετύχει κάτι τέτοιο», ανέφερε ενδεικτικά.

 Ο κ. Αφάμης τονίζει ότι η περιοχή παρουσιάζει μεγάλη διακίνηση από πεζούς γι’ αυτό στον σχεδιασμό περιλήφθηκαν 12 φωτοελεγχόμενες ή υπερυψωμένες διαβάσεις πεζών και μεταλλική πεζογέφυρα στην κοίτη του ποταμού. Ένα μεγάλο τμήμα της οδού Σιάφι δαπεδοστρώθηκε με κυβόλιθους, τόσο για τη μείωση των ταχυτήτων όσο και για να προσδώσει μια καλύτερη αισθητική στη περιοχή.

Επίσης το τμήμα του δρόμου μεταξύ της εισόδου του Κάστρου Λεμεσού και της Πλατείας Συντάγματος έχει υπερυψωθεί. Ο κ. Αφάμης επισημαίνει επίσης ότι «το έργο μελετήθηκε έτσι ώστε να είναι προσβάσιμο και φιλικό στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Στα πεζοδρόμια τοποθετούνται πλάκες καθοδήγησης τυφλών ενώ παρέχονται όλες οι διευκολύνσεις για άτομα με αναπηρίες».

Σύντομα η επίσημη παραλαβή

Ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα θεωρεί ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, το συγκεκριμένο έργο καθώς όπως αναφέρει «έχει αλλάξει την εμφάνιση της περιοχής και έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τη τροχαία κίνηση και βεβαίως τη διακίνηση των εκατοντάδων πεζών που κινούνται καθημερινά εκεί».  «Οι προσπάθειες μας είναι όπως βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσης των Λεμεσιανών ώστε να μπορούν να χαίρονται και να απολαμβάνουν αυτή την πανέμορφη πόλη», τονίζει ο κ. Νικολαΐδης, ο οποίος επισημαίνει για μια ακόμη φορά ότι στα πλαίσια αυτά ο δήμος προγραμματίζει σειρά από έργων.

Όπως αναφέρει, η επίσημη παράδοση του έργου αναμένεται να γίνει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου σε μια σεμνή τελετή.

Της Μαρίας Κωνσταντίνου