You are here

Πλάνα για προβλήτες στην Πάφο

09/08/2017 18:00
Στην ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού στοχεύει η Πάφος με βασικό αίτημα την κατασκευή σταθερής προβλήτας, έργο για το οποίο εκτιμάται ότι απαιτείται ποσό της τάξης των €7 εκ.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης, αναφέρθηκε στην επιθυμία «κατασκευής σταθερής προβλήτας, για τον ασφαλή ελλιμενισμό των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων και η παροχή ασφαλούς πρόσβασης των επισκεπτών στη στεριά».

O κ. Δημητριάδης είπε πως πρόσφατα ολοκληρώθηκε προκαταρκτική σχετική μελέτη της Αρχής Λιμένων η οποία κατέληξε ότι απαιτείται ένα ποσό της τάξης των €7 εκ.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως η Πάφος λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της φυσικής ομορφιάς της βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των διοργανωτών κρουαζιέρων.

Πάγιο αίτημα των φορέων της επαρχίας, σημείωσε, εδώ και σχεδόν μία δεκαετία είναι η κατασκευή προβλητών για ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού.

Θα πρέπει ωστόσο, παρατήρησε, να ολοκληρωθούν οποιεσδήποτε συμπληρωματικές και τεχνοοικονομικές μελέτες απαιτούνται, ώστε να παρθεί η τελική απόφαση για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου υποδομής και ανάπτυξης, προσθέτοντας πως τα οφέλη για την τοπική οικονομία και κοινωνία από την ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού θα είναι σημαντικά.

Επεσήμανε ακόμη πως το ΕΒΕ προωθεί την εκπόνηση τεχνοοικονομικής μελέτης για τη δημιουργία προβλητών στην Πάφο και στο Λατσί, την οποία θα διενεργήσει εξειδικευμένο γραφείο με ανάθεση από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου, μετά από απόφαση που λήφθηκε όταν επισκέφτηκε ο υπουργός μεταφορών, επικοινωνιών και έργων το Επιμελητήριο Πάφου εξουσιοδοτώντας σχετικά το Επιμελητήριο.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ ανέφερε πως σκοπός της μελέτης είναι να προσδιορίσει τη βιωσιμότητα των σκοπούμενων αγκυροβολίων ενώ και το υπουργείο θα συμβάλει σημαντικά στο κόστος της μελέτης.

Είπε επίσης πως οι όροι εντολής της μελέτης προνοούν λεπτομερή αξιολόγηση της παγκόσμιας αγοράς κρουαζιέρων, αλλά ειδικότερα της αγοράς στη Μεσόγειο που ενδεχόμενα θα επηρεάζει τα αγκυροβόλια της Πάφου και του Λατσιού.

Αναβάθμιση υποδομών γηπέδων γκολφ

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι το Επιμελητήριο Πάφου υποστηρίζει την πολιτική που προωθείται από το υπουργείο ενέργειας, εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού και η οποία πηγάζει από την εθνική στρατηγική τουρισμού του ΚΟΤ για τον εμπλουτισμό της υφιστάμενης τουριστικής υποδομής σε όλες τις περιοχές της Κύπρου και την ενθάρρυνση του ιδιωτικού φορέα να αναλάβει τέτοιες επενδύσεις.

Πρόσθεσε ότι υποστηρίζει επίσης, την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών των γηπέδων γκολφ της επαρχίας, καθώς και τη δημιουργία νέων γηπέδων, εκτιμώντας ότι θα εμπλουτίσουν το τουριστικό προϊόν της επαρχίας και θα συμβάλουν στην προσέλευση ποιοτικού τουρισμού, που είναι και η στρατηγική του κράτους.

Τα τέσσερα γκολφ που ήδη λειτουργούν στην Πάφο καθώς και τα τέσσερα νέα γήπεδα που προγραμματίστηκαν, συνέχισε, είναι πολύ υποβοηθητικά στην προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, στην γενικότερη αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και των παρεχόμενων υπηρεσιών και στη καθιέρωση της Πάφου ως προορισμό για golfers.