You are here

Πώς μοιράζεται η πίττα των κατασκευαστικών έργων

17/01/2018 07:15

Σε πολλά κομμάτια είναι κατανεμημένη η πίττα των κατασκευαστικών έργων του δημοσίου την τελευταία τριετία, η οποία τίποτα δεν θυμίζει τις εποχές που τη μερίδα του λέοντος κατείχαν οι λίγες μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες.

Το πάζλ των 59 οδικών και θαλάσσιων έργων με συνολικό κόστος €134 εκ. συνθέτουν πολλοί εργολάβοι οι οποίοι είτε από μόνοι τους είτε με συνεργασίες έχουν λάβει μικρά και μεγάλα οδικά και θαλάσσια έργα, σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος δημοσίων έργων τα οποία εξασφάλισε η StockWatch.

Τα κατασκευαστικά έργα μεγάλου αριθμού έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ένας μικρότερος αριθμός από αυτά τα 59 έργα.

Κάποια άλλα αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2018.

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, το έργο με το ψηλότερο κόστος το οποίο ανέρχεται στα €14,6 εκ., για τον δρόμο στο λιμάνι Λεμεσού, κατακυρώθηκε στην εργοληπτική εταιρεία Cyparco Ltd μετά από ιεραρχική προσφυγή στις 8/8/2016 που κατέθεσε εναντίον της εργοληπτικής εταιρείας Nemesis Ltd, στην οποία είχε κατακυρωθεί το έργο έναντι του ποσού των €12, 3 εκ.

Η εργοληπτική εταιρεία Cyparco Ltd σε συνεργασία με την εταιρεία A. Panayides κέρδισαν ακόμη οκτώ έργα τα οποία αφορούν συντήρηση δρόμων σε όλες τις επαρχίες πέραν των €12 εκ.

Σημαντικό κομμάτι από την πίτα των 59 έργων λαμβάνει και η εργοληπτική δημόσια εταιρεία Νέμεσις.

Η εταιρεία κέρδισε το έργο κατασκευής του δρόμου που θα συνδέει το λιμάνι Λεμεσού με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου με κόστος €9,7 εκ., το οποίο ξεκίνησε στις 31/8/2016 και αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία τον ερχόμενο Μάρτιο.

Καθώς επίσης ακόμη δύο οδικά έργα συνολικού κόστους €8 εκ.

Το ένα αφορά την κατασκευή του δρόμου από το νέο λιμάνι μέχρι το νέο νοσοκομείο Λεμεσού €6 εκ. και το δεύτερο αφορά περιοδική συντήρηση δρόμων επαρχίας Λάρνακας συνολικού κόστους €2 εκ.

Σημαντικό και το μερίδιο της Lois Builders Ltd & Phoenix Ltd, μόνο από το έργο της λεωφόρου Αγλαντζιάς και μέρος των λεωφόρων Λάρνακας, Αμμοχώστου θα πληρωθούν με €11,9 εκ.

Με €10,5 εκ. θα πληρωθεί και η κοινοπραξία επιχειρήσεις Αφοι Στ. Κουνά Λτδ /ΦΑΠ Construction Ltd, για τη βελτίωση της λεωφόρου Τάφοι των Βασιλέων Πάφου.

Η ΦΑΠ Construction Ltd σε συνεργασία με την εταιρεία Αφοι Κάτσιου από το έργο βελτίωσης της λεωφόρου Καρυών στην Αυγόρου θα εξοικονομήσουν γύρω στα €3 εκ. και αλλά €4,9 εκ.μόνη της η ΦΑΠ Construction Ltd για το δρόμο Κιτίου - Μαζωτού και δύο άλλα μικρότερα οδικά έργα κόστους €109,820 και €191,133.

Στο παιχνίδι μπήκε τα τελευταία χρόνια και η ελληνική εταιρεία ΚΕΠΑ Αττικής η οποία σε συνεργασία με τη Cyfield έχουν αναλάβει το έργο της δημιουργίας δέκα κυματοθραυστών στο αλιευτικό καταφύγιο στο Λατσί έναντι των €3,9 εκ. και την κατασκευή έξι κυματοθραυστών σε περιοχή της Γεροσκήπου αξίας €2,5 εκ.

Στη Cyfield Development Public Ltd έχουν κατακυρωθεί επίσης άλλα 6 οδικά έργα πέραν των €6 εκ. ενώ η ΚΕΠΑ Αττικής διεκδίκησε και κέρδισε μόνη της την προσφορά για το έργο της βελτίωσης του παραλιακού Β/Δ μετώπου Πάφου με κόστος €1,9 εκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Iacovou Construction Ltd έχουν πάρει μόνο δυο έργα συντήρησης δρόμων στην επαρχία Λάρνακας έναντι του ποσού των €2,1 εκ. το ένα έργο και €1,4 στο άλλο παρόμοιας φύσης έργο.

Οδικά έργα της τάξης των €5 εκ. εξασφάλισαν και οι εργοληπτικές εταιρείες GCC Ltd και Eltynia και χαμηλότερου κόστους μεταξύ άλλων και η εργοληπτική εταιρεία Κυριάκος Χατζηκυριάκος και Υιοί, η εταιρεία Multibuld Ltd, η C. Kasinos & Son Ltd, η Zemco Construction Ltd, η ΚΟΚΙΑΣ ΛΤΔ και η Semesco-Atlas Pantou.

Μια συνήθης επίσης πρακτική είναι η ιεραρχική προσφυγή στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, μια διαδικασία η οποία προκαλεί μεγάλη καθυστέρηση στην προώθηση των αναπτυξιακών έργων είτε του δημοσίου, είτε του ιδιωτικού τομέα.

Εκτός της ιεραρχικής προσφυγής της Cyparco Ltd κατά της Nemesis Ltd, που αναγράφεται πιο πάνω έγιναν ακόμη τρεις άλλες προσφυγές.

Για το έργο της διεύρυνσης/κατασκευής του παρακαμπτήριου δρόμου Γερμασόγειας έναντι του ποσού των €5 εκ. υποβλήθηκαν προσφορές 6/6/2016, κατακυρώθηκε από το συμβούλιο προσφορών στις 26/7/2016, υποβλήθηκε ιεραρχική προσφυγή και μετά από ένα χρόνο κατακυρώθηκε στην Eltynia.  Και στο έργο της βελτίωσης του παρακαμπτήριου δρόμου Πελενδρίου υποβλήθηκε σε προσφυγή η οποία εν συνεχεία αποσύρθηκε και το έργο κατακυρώθηκε στο €1,8 εκ. στην Αντώνη Στρατουράς Λτδ και ενός άλλου μικρότερου έργου.

Έγινε ακόμη και μια κατάσχεση έργου διότι ο επιλαχών δεν τηρούσε τους όρους προσφοράς.

Τα έργα αυτά αποτελούν μέρος των αναπτυξιακών δαπανών διότι εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται να προκηρυχτεί νέα δέσμη μεγάλων αναπτυξιακών έργων ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται αρκετά οικοδομικά έργα και μια σειρά έργων στη διαδικασία κατακύρωσης των προσφορών.

Της Ηρώς Ευθυμίου