You are here

Σε τροχιά mall η Λάρνακα

13/10/2017 07:09
Σε τροχιά δημιουργίας mall εισέρχεται για τα καλά η Λάρνακα. Πριν από το τέλος του χρόνου αναμένεται ότι θα κριθεί το τι μέλλει γενέσθαι με τη δημιουργία του πρώτου μεγάλου εμπορικού κέντρου mall, στην πόλη και επαρχία της Λάρνακας.

Προβάδισμα έναντι των άλλων δύο εμπορικών κέντρων Sunny Mall, Zenon Mall που προγραμματίζονται, φαίνεται να έχει το Metropolis Mall, καθώς η αίτηση για την αδειοδότησήτου πέρασε από τον δήμο Λάρνακας και ο φάκελος του βρίσκεται στο συμβούλιο μελέτης παρεκκλίσεων για εξέταση

Συγκεκριμένα, τμήμα πολεοδομίας και το δημοτικό συμβούλιο Λάρνακας, άναψαν το πράσινο φως στην ανάπτυξη Metropolis Mall, το οποίο θα ανεγερθεί στην περιοχή του νέου ΓΣΖ, σε γη που ανήκει στη Μητρόπολη Κιτίου. Ο επενδυτής του έργου δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε αντισταθμιστικά έργα και να καλύψει τις όποιες επιφυλάξεις και προβληματισμούς υπάρχουν.

Ο φάκελος του Metropolis Mall βρίσκεται στο συμβούλιο επιτροπής παρεκκλίσεων για να εξεταστεί κατά παρέκκλιση λόγω του ότι το συγκεκριμένο τεμάχιο γης είναι καταχωρημένο στο δημοτικό σχέδιο για οικιστική ανάπτυξη και όχι για εμπορική, που είναι η ανάπτυξη μεγάλου εμπορικού κέντρου.

Στη συνέχεια το συμβούλιο θα υποβάλει τις εισηγήσεις του στο υπουργικό συμβούλιο για έγκριση ή όχι της χορήγησης πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση των προνοιών των σχεδίων ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι αρχικά ανησυχίες υπήρξαν και από πλευράς του υπουργείου άμυνας και της βουλής, η οποία συζήτησε το σχετικό θέμα, λόγω του στρατοπέδου που γειτνιάζει με την εκκλησιαστική γη, όμως η εθνική φρουρά προτίθεται να προχωρήσει σε μετακίνηση στρατοπέδων που βρίσκονται στα αστικά κέντρα, στο πλαίσιο της Β’ φάσης του σχεδίου αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της ΕΦ την περίοδο 2020-2025.

Αντιδρά η ΠΟΒΕΚ

Την ίδια ώρα όμως, έντονες επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για τη δημιουργία mall στη Λάρνακα εξακολουθούν να εκφράζουν καταστηματάρχες και πολίτες.

Μάλιστα η Συνομοσπονδία Παγκύπριων Οργανώσεων Βιοτεχνών, Επαγγελματιών, Καταστηματαρχών (ΠΟΒΕΚ), η οποία αντιτίθεται σφόδρα στη δημιουργία και των τριών mall, καθώς ανησυχεί για το μέλλον των καταστηματαρχών που ήδη βιώνουν τις οικονομικές δυσκολίες των περασμένων ετών, εξασφάλισε μελέτη στην οποία καταγράφονται οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις από τη δημιουργία των Mall στη Λάρνακα.

Η μελέτη που ετοίμασε για λογαριασμό της ΠΟΒΕΚ το ερευνητικό κέντρο του Alexander College, καταγράφει την επίδραση των Mall στις παραπλήσιες επιχειρήσεις και παραπέμπει σε σχετικές μελέτες, οι οποίες αποδεικνύουν ότι η υπόλοιπη αγορά σε πόλεις όπου άνοιξαν Malls συρρικνώθηκε σημαντικά. Επίσης καταγράφονται οι συνθήκες σήμερα της αγοράς της Λάρνακας και περιλαμβάνονται εισηγήσεις για μέτρα στήριξης των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων.

Η σχετική μελέτη τέθηκε ενώπιον των αρμοδίων στη διαδικασία αδειοδότησης του mall και είναι και ένα δυνατό χαρτί για την ΠΟΒΕΚ, η ένσταση της οποίας θα τεθεί ενώπιον του συμβουλίου μελέτης παρεκκλίσεων, κατά την εξέταση της πολεοδομικής αίτησης, σύμφωνα με τον επαρχιακό γραμματέα Λάρνακας της Συνομοσπονδίας, Νίκο Σταμάτη.

Επιφυλάξεις και από τους κατοίκους

Για την αιτούμενη ανάπτυξη επιφυλάξεις είχαν τεθεί προς το δήμο Λάρνακας και από τους κατοίκους της περιοχής που προγραμματίζεται η ανάπτυξη. Συγκεκριμένα οι κάτοικοι ανησυχούν ότι θα επιβαρυνθεί περαιτέρω η ήδη επιβαρυμένη από την τροχαία κίνηση και οχληρία της περιοχής τους.

Έθεσαν επίσης μεταξύ άλλων και θέμα χώρων στάθμευσης, αλλά και θέμα καταστροφής σημαντικού αριθμού δέντρων και πρασίνου. Όσο αφορά τα 500 περίπου δέντρα που υπάρχουν στην περιοχή (ελιές, χαρουπιές, πεύκα και κυπαρίσσια), στη γνωμάτευση του το τμήμα περιβάλλοντος, συστήνει όπως γίνει εκρίζωση και μεταφύτευση σε παρακείμενους ή άλλους διαθέσιμους χώρους πρασίνου που περιβάλλουν την ανάπτυξη.

Για τα κυκλοφοριακά ζητήματα που δημιουργούνται, ο επενδυτής ο οποίος επείγεται για την εξασφάλιση των σχετικών αδειών, δεσμεύθηκε ότι θα γίνουν τα απαραίτητα έργα για αποσυμφόρηση της τροχαίας κίνησης της περιοχής.

Ο δήμο Λάρνακας έδωσε την έγκριση του για την ανάπτυξη, υπό τον όρο ότι ο επενδυτής θα επιβαρυνθεί μεταξύ άλλων όλα τα έξοδα κατασκευής του νέου οδικού δικτύου, της μετακίνησης της πύλης εισόδου του στρατοπέδου και της διαμόρφωσης των χώρων πρασίνου, ανάφερε στη StockWatch υπηρεσιακή πηγή από τον δήμο Λάρνακας.

Εξελίξεις για την αδειοδότηση του έργου αναμένονται πριν το τέλος του χρόνου. Σημειώνεται ότι στους αρχικούς σχεδιασμούς του επενδυτή η λειτουργία του mall υπολογιζόταν πριν το τέλος του 2018, ενώ για την υλοποίηση του έργου θα χρειαστούν 18 μήνες βάση των σχεδιασμών, μετά την εξασφάλιση των σχετικών αδειών.

Την ανάπτυξη θα υλοποιήσει η νοτιοαφρικανική εταιρεία Acsion Ltd, η οποία έχει ενοικιάσει τη γη από τη Μητρόπολη Κιτίου. Με βάση το τοπικό σχέδιο Λάρνακας, η ανάπτυξη προγραμματίζεται σε περιοχή με ειδικές πρόνοιες της πολεοδομικής οικιστικής ζώνης, όπου δεν μπορούν κανονικά να αδειοδοτηθούν εμπορικά κέντρα.

Σύμφωνα με την πολεοδομική αίτηση, προτείνεται εμπορικό κέντρο εμβαδού 40 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων με 110 καταστήματα (ένδυσης, υπόδησης, παιδικά, αθλητικά, οπτικά είδη, χώρος ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αίθουσες κινηματογράφου, εστιατόρια, καφετέριες, παιδότοπος κ.λπ.) υπεραγορά, πολυκατάστημα και χώρος στάθμευσης, (1415 χώροι στάθμευσης, συμπεριλαμβανομένων 75 θέσεων ΑμεΑ).

Στον «πάγο» το Sunny Mall

Στο μεταξύ, χωρίς ουσιαστική εξέλιξη παραμένει η δημιουργία του Sunny Mall στα δημοτικά όρια των Λιβαδιών. Η προσπάθεια εξασφάλισης των απαιτούμενων αδειών του προτεινόμενου εμπορικού κέντρου, απέτυχε στην πρώτη προσπάθεια λόγω επιφυλάξεων από το τμήμα περιβάλλοντος και τον δήμο Λάρνακας.

Το τμήμα περιβάλλοντος και ο δήμο Λάρνακας έκριναν τη συγκεκριμένη ανάπτυξη ασύμβατη με βάση τις υφιστάμενες πολεοδομικές ζώνες και χρήσεις, αλλά και συγχρόνως επικίνδυνο, καθότι το τεμάχιο γης βρίσκεται σε οικιστική περιοχή και ταυτόχρονα στις ζώνες SEVESO.

Ο οραματιστής της επένδυσης και ιδρυτής του mall της Λεμεσού, Alex Raz, αλλά και οι συνεργάτες του δεν τα βάζουν κάτω και πιστεύουν ότι η γνωμάτευση του τμήματος περιβάλλοντος δεν καθίσταται απαγορευτική και ότι τελικά θα δοθεί το πράσινο φως για υλοποίηση του έργου.

Το Sunny Mall θα εκτείνεται σε 25.000 τ.μ., σε ένα μόνο όροφο, από 100 καταστήματα παντός τύπου, εστιατόρια, καφετέριες, τράπεζα, παγοδρόμιο και 1.000 χώροι στάθμευσης. Η τοποθεσία θεωρείται εξαιρετική καθώς το mall θα βρίσκεται στα σύνορα Λιβαδιών και Λάρνακας, 400 μέτρα από τη θάλασσα, σε κομβικό σημείο που αναμένεται να προσελκύσει επισκέπτες από την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, τις βρετανικές βάσεις και τη Λάρνακα.

Χωρίς αίτηση το Zenon Mall

Όσο αφορά το Zenon Mall, το οποίο προγραμματίζεται να ανεγερθεί σε τεμάχιο γης κοντά στην περιοχή κυκλικού κόμβου Καλού Χωριού, πλησίον του αεροδρομίου Λάρνακας, ο επενδυτής δεν έχει καταθέσει αίτηση για πολεοδομική άδεια.

Το Zenon όμως σε αντίθεση με το Metropolis Mall και το Sunny Mall δεν χρειάζεται να εξεταστεί από την επιτροπή παρεκκλίσεων καθώς βρίσκεται εκτός των ορίων του δήμου Λάρνακας και κατά συνέπεια εκτός του πολεοδομικού σχεδίου του.

Πρόκειται για διώροφο εμπορικό κέντρο, 45.000 τετραγωνικών μέτρων και θα περιλαμβάνει οργανωμένο κέντρο λιανικού εμπορίου, υπεραγοράς, ιατρικό και παιδιατρικό κέντρο, κέντρο μάθησης παιδιών και παιδότοπο, χώρο αναψυχής/ψυχαγωγίας, παρατηρητήριο μεταναστευτικών πουλιών, ακαδημία τένις, υπαίθριο αμφιθέατρο και χώρο στάθμευσης 1200 οχημάτων.

Της Ελένης Χαραλάμπους