You are here

Ξεκινά πιλοτικά το 2+ στους δρόμους

18/06/2009 17:52
Από τις 29 Ιουνίου ξεκινά και στις δυο κατευθύνσεις των λεωφόρων Λεμεσού και Μακαρίου στη Λευκωσία από τα φώτα τροχαίας του Καλησπέρα μέχρι και τα φώτα τροχαίας της Αστυνομίας Λυκαβητού, η εφαρμογή του πιλοτικού μέτρου του υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων για τη δημιουργία της «λωρίδας 2+».

Το πιλοτικό μέτρο το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Αυγούστου, προνοεί τη μετατροπή της αριστερής λωρίδας και των δυο κατευθύνσεων των συγκεκριμένων τμημάτων των λεωφόρων Λεμεσού και Μακαρίου, σε λωρίδα ειδικής χρήσης.

Για το εν λόγω διάστημα, η χρήση της λωρίδας από τις 7:00 το πρωί μέχρι και τις 19:00 το βράδυ από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, θα επιτρέπεται μόνο σε λεωφορεία, ταξί, ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα, αναπηρικά οχήματα, μοτοσικλέτες και ιδιωτικά οχήματα που μεταφέρουν δύο ή περισσότερα άτομα.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, παρουσιάζοντας το μέτρο κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε πως η εφαρμογή του μέτρου και η δημιουργία της λωρίδας +2, που θα είναι ουσιαστικά μια λωρίδα ειδικών χρήσεων, επιλέγηκε ως η δεύτερη καλύτερη λύση μετά τη δημιουργία ειδικής λεωφορειολωρίδας, η οποία είναι σχεδόν ανέφικτη στη συντριπτική πλειοψηφία των υφιστάμενων δρόμων των αστικών περιοχών.

Όπως ανέφερε, ο κ. Νικολαΐδης πρόκειται για μια πρακτική διευθέτηση, η οποία αφενός διασφαλίζει ότι η άλλη λωρίδα η οποία θα παραμείνει λωρίδα γενικής χρήσης δεν θα «πνίγεται» στην κυκλοφορία, αλλά και που αφετέρου «στέλνει ένα μήνυμα ότι πλέον το ιδιωτικό αυτοκίνητο θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και πιο παραγωγικά και όχι όπως χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα όπου το 70% των οχημάτων που διακινούνται έχουν μόνο ένα επιβαίνοντα που είναι ο οδηγός».

Ο κ. Νικολαΐδης χαρακτήρισε το μέτρο ως δύσκολο και πολύπτυχο, σημειώνοντας πως το υπουργείο Συγκοινωνιών δεν μπορεί να γνωρίζει «πώς θα αντιδράσει στην πράξη ο Κύπριος και πόσοι θα αποφασίσουν να επωφεληθούν από αυτό το μέτρο».

Επεσήμανε, παράλληλα, πως ο στόχος του υπουργείου είναι το μέτρο αυτό να επιβληθεί καθολικά, σε όλους τους δρόμους των αστικών περιοχών σε όλες τις πόλεις.

Όπως είπε ο κ. Νικολαΐδης, κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του πιλοτικού μέτρου θα υπάρχει αυξημένη αστυνόμευση στη λεωφόρο Λεμεσού και θα ισχύσουν θεωρητικά οι ποινές των €23 που ισχύουν για παράβαση σήματος τροχαίας.

Σε ερώτηση, τέλος, για το κατά πόσο τα πρόστιμα θα αρχίσουν να επιβάλλονται αμέσως με την εφαρμογή του μέτρου, ο υπουργός Συγκοινωνιών εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρόλο που ο νόμος ισχύει, η αστυνομία θα ασκήσει τη μέγιστη δυνατή επιείκεια, έτσι ώστε κατά την πιλοτική περίοδο να ισχύσει περισσότερο η λογική της νουθεσίας παρά η λογική των προστίμων.