You are here

Ντ. Λευκαρίτης: Άλλο μοντέλο για τη Λάρνακα

26/07/2017 07:15

Διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης για τη Λάρνακα από αυτό της Λεμεσού ή της Αγίας Νάπας βάζει στο τραπέζι ο εκτελεστικός σύμβουλος της Πετρολίνα Ντίνος Λευκαρίτης, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί ο γραφικός χαρακτήρας της πόλης.

Οι εταιρείες καυσίμων και υγραερίου που κατέχουν τη μεγαλύτερη έκταση γης στο παραλιακό μέτωπο της Ορόκλινης, προωθούν συγκεκριμένες ενέργειες για γρήγορη ανάπτυξη της περιοχής, όταν απομακρυνθούν όλες οι εγκαταστάσεις, δήλωσε σε συνέντευξη του στη StockWatch ο εκτελεστικός διευθυντής οικονομικών της Πετρολίνα Ντίνος Λευκαρίτης.

Απέστειλαν ήδη, είπε, τα αποτελέσματα μελέτης που ανέθεσαν σε διεθνή οίκο σε συνεργασία με το δήμο Λάρνακας και το επιμελητήριο, στην πολεοδομία και τα αρμόδια υπουργεία για τις υποδομές που θα πρέπει να προηγηθούν από μέρους της κυβέρνησης ώστε να ξεκινήσει άμεσα η αξιοποίηση της περιοχής.

Υπεραμύνθηκε του ιδιαίτερου γραφικού χαρακτήρα της πόλης του Ζήνωνα δηλώνοντας ότι η Λάρνακα στο πλαίσιο της ανάπτυξης θα πρέπει να διατηρήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, φέροντας ως παράδειγμα τα ελληνικά νησιά.

Στη συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Λευκαρίτης εξηγεί τους λόγους της νέας καθυστέρησης στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων των υγρών καυσίμων και υγραερίου.

Υπενθυμίζει επίσης ότι από τον Ιούνιο του 2016 αναμένεται η έγκριση από την ΕΠΑ της κοινοπραξίας υγραερίου, εξηγώντας του λόγους που θα υπάρξει σημαντική αύξηση στην τιμή του υγραερίου εάν η ΕΠΑ δεν ανάψει το πράσινο φως στην κοινοπραξία.

Ερ: Ο όμιλος Πετρολίνα διατηρούσε και συνεχίζει να διατηρεί σταθερή κερδοφορία ακόμη και την περίοδο της οικονομικής κρίσης, που αποδίδεται το γεγονός;

Απ.:
Όταν το management της εταιρείας αλλά και όλοι εμείς διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν προβλήματα στην κυπριακή οικονομία, προσπαθήσαμε να λάβουμε κάποια μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Πρόκειται για μέτρα που μας έδωσαν την ευκαιρία να συνεχίσουμε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ερ: Τι σημαίνει για τον όμιλο η μεγάλη προοπτική που διαγράφεται στον τομέα της ενέργειας;

Απ.:
Εμείς παρακολουθούμε γενικά όλο το θέμα ενέργειας, έχουμε ειδικό τμήμα το οποίο υποβάλλει μελέτες προ το διοικητικό συμβούλιο για να λάβει τις σωστές αποφάσεις εάν και εφόσον δημιουργηθούν οι προοπτικές να τις εκμεταλλευτούμε.

Όπως είναι για παράδειγμα το θέμα του ηλεκτρισμού στα αυτοκίνητα, της υγραεριοκίνησης, του φυσικού αερίου και τι αποτελέσματα μπορεί να έχουν συγκριτικά με τα πετρελαιοειδή. Γενικά όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με το θέμα της ενέργειας.

Ερ: Ο όμιλος έχει καταρτίσει κάποιο σχέδιο για το πως θα εκμεταλλευτεί την παραθαλάσσια γη που του ανήκει στην περιοχή Ορόκλινης, όταν ολοκληρωθεί η μετακίνηση των αποθηκών στο τερματικό Βασιλικού;

Απ.:
Ναι, αναθέσαμε σε μια πολυεθνική εταιρεία την εκπόνηση μελέτης της συγκεκριμένης περιοχής. Η ανάθεση έγινε με πρωτοβουλία του δήμου, του επιμελητηρίου Λάρνακας και των εταιρειών που κατέχουν τη γη στην περιοχή. Την καταθέσαμε στην πολεοδομία και στα αρμόδια υπουργεία και τώρα αναμένουμε τα αποτελέσματα, τα οποία φαίνεται ότι θα είναι θετικά.

Αφορά τις υποδομές που θα πρέπει να γίνουν από την ίδια την κυβέρνηση όπως η αναβάθμιση και αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών, προστασία της παραλίας, δημιουργία κυματοθραυστών, θέματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν ώστε να αξιοποιηθεί σωστά η συγκεκριμένη περιοχή η οποία σήμερα είναι βιομηχανική ζώνη.

Εισηγούμαστε επίσης την αξιοποίηση της περιοχής από τον κυκλικό κόμβο του λιμανιού μέχρι τον ναυτικό όμιλο, μια απόσταση περίπου 2,5- 3 χιλιόμετρων, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με πάρα πολλούς τρόπους.

Ερ: Η γη στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των πετρελαιοειδών ανήκει στις ίδιες τις εταιρείες ή σε ιδιώτες;

Απ.:
Η μεγαλύτερη έκταση γης ανήκει στη δική μας εταιρεία την Πετρολίνα, στους αδελφούς Λευκαρίτη και στις εταιρείες Exxon Mobil, EΚΟ, Intergas και Synergas. Υπάρχουν επίσης και 3-4 ιδιώτες που έχουν μικρά κομμάτια. Αυτό είναι θετικό γιατί έτσι θα μπορέσει να προχωρήσει η ανάπτυξη με πιο γρήγορους ρυθμούς.

Ερ: Χρονικά πότε τοποθετείται η μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών;

Απ.:
Εμείς ως Πετρολίνα αναμένουμε τις άδειες για να ξεκινήσουμε την αποξήλωση των εγκαταστάσεων στη Λάρνακα και να μπορέσουμε να μεταφερθούμε στο Βασιλικό. Το τελευταίο χρονοδιάγραμμα μιλά για τον Μάρτη του 2018. Φαίνεται όμως ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι πλέον αδύνατον να το πιάσουμε, διότι ο Ιούλιος τελειώνει και ο Αύγουστος είναι ένας νεκρός μήνας, θεωρώ εάν και εφ’ όσον πάρουμε τις άδειες μέχρι τέλος Αυγούστου θα χρειαστούμε μετά μια χρονική περίοδο 9-12 μήνες για να βγούμε σε προσφορές για τις κατασκευές, να κτίσουμε και να λειτουργήσουμε. Άρα θα πάμε μέχρι τέλος του 2018.

Εκτός όμως από τα πετρελαιοειδή υπάρχει και το υγραέριο, εδώ το χρονοδιάγραμμα είναι μέχρι τον Μάρτη του 2019. Να υπενθυμίσω ότι από τον Ιούνιο του 2016, η Πετρολίνα υπέγραψε συμφωνία για τη δημιουργία κοινοπραξίας με τις άλλες τρεις εταιρείες που διαθέτουν ιδιόκτητα τερματικά αποθήκευσης υγραερίου, τα Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου, την Intergaz και την Synergas. Η δημιουργία κοινοπραξίας υπόκειται στη έγκριση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ). Θεωρούμε ότι εάν δεν εγκριθεί η κοινοπραξία, θα υπάρξει σημαντική αύξηση στην τιμή του υγραερίου, διότι τα έξοδα για δημιουργία εγκαταστάσεων θα είναι πολύ μεγαλύτερα για κάθε μία ξεχωριστά εταιρεία από της κοινοπραξίας.

Από την άλλη αν τελικά εξασφαλίσουμε την έγκριση από την ΕΠΑ θα χρειαστούμε 24-30 μήνες για να δημιουργήσουμε την απαιτούμενη υποδομή διότι εκτός από ένα κομμάτι χωράφι που μας έδωσε η κυβέρνηση, δεν υπάρχει τίποτα άλλο στην περιοχή.

Ερ: Έχετε άποψη στο επίμαχο θέμα της τιμής των καυσίμων και της αυστηρής κριτικής που δέχεστε;

Απ.:
Το θέμα είναι πολύ λεπτό, η νομική συμβουλή που έχουμε είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε οποιοδήποτε σχόλιο σε θέματα τιμών. Απλά να πω ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο σε θέματα τιμών.

Ερ: Τι διαβεβαιώσεις δίνεται στους μετόχους της εταιρείας η οποία σε δύσκολους καιρούς συνεχίζει να παραχωρεί μέρισμα;

Απ.:
Από το 2001 που μπήκαμε στο Χρηματιστήριο ως εταιρεία δίνουμε μέρισμα κάθε χρόνο. Έχουμε μια απόδοση κοντά στο 12% το οποίο παίρνει ο μέτοχος πάνω στη μετοχή του και θεωρούμε ότι είναι πολύ καλή απόδοση για κάποιον να επενδύσει στην εταιρεία μας. Η προσπάθεια μας είναι να συνεχίσουμε με αυτόν τρόπο. Εκτιμώ ότι και φέτος θα είμαστε σε αυτά τα επίπεδα.

Ερ: Τι πρέπει να γίνει κατά την άποψη σας για να πάρει μπρος η μηχανή της πραγματικής οικονομίας;

Απ.:
Χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις. Τα τελευταία χρόνια αν και υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές πολλοί απογοητεύονται από τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Δεν μπορεί κάποιος να θέλει να επενδύσει €100 εκ. στον τόπο μας και εμείς να προβάλλουμε ένα σωρό γραφειοκρατικά εμπόδια. Θα πρέπει η δημόσια υπηρεσία σε τέτοιες περιπτώσεις να είναι πιο γρήγορη και ευέλικτη. Το βλέπουμε και στις δικές μας περιπτώσεις που πρέπει να περάσουμε από 40 κύματα για να εξασφαλίσουμε ένα χαρτί ή μια άδεια.

Ερ: Η Λάρνακα φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια άρχισε να παίρνει το δικό της μερίδιο από την πίτα της τουριστικής βιομηχανίας.

Απ.:
Νομίζω άρχισαν να αλλάζουν τα πράγματα και για τη Λάρνακα. Τα τελευταία δύο χρόνια που είμαι πρόεδρος της τουριστικής εταιρείας Λάρνακας μπορώ να σας πω ότι έχουν ανοίξει 16 νέες ξενοδοχειακές μονάδες των 30 και 40 δωματίων. Πρόκειται για παλιά κτήρια που δημιουργήθηκαν ως ενιαία ανάπτυξη. Μάλιστα χαίρομαι διότι θα είναι πλήρη για όλη την τουριστική περίοδο. Υπάρχουν επίσης σε εξέλιξη άλλες δέκα παρόμοιες αναπτύξεις οι οποίες θα αυξήσουν σημαντικά τη δυναμικότητα της πόλης σε κλίνες. Το 2019 θα λειτουργήσει και το ξενοδοχείο Radisson Blu Conference and Airport Hotel το οποίο θα είναι το πρώτο ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο στην Κύπρο, που θα βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο Λάρνακας και θα αναβαθμίσει σημαντικά τον τουρισμό της Λάρνακας.

Ερ: Πως οραματίζεστε τη μελλοντική εικόνα της Λάρνακας στο πλαίσιο των νέων αναπτύξεων;

Απ.:
Θα ήταν ευχής έργο να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον χαρακτήρα της πόλης μας. Εγώ είμαι από αυτούς που λένε ότι θα πρέπει να προσέξουμε πολύ την ανάπτυξη της πόλης και νομίζω ότι άρχισε και ο δήμαρχος και όλοι οι παράγοντας της πόλης να στηρίζουν τη θέση για συνετή ανάπτυξη που να συνάδει με τον χαρακτήρα της πόλης. Είναι γεγονός ότι η Κύπρος χρειάζεται και μια πόλη με το χαρακτήρα της Λάρνακας, δεν μπορούν να γίνουν όλες οι πόλεις όπως η Λεμεσός ή Αγία Νάπα. Η Λάρνακα θα πρέπει να κρατήσει το δικό της γραφικό χαρακτήρα όπως βλέπουμε τα ελληνικά νησιά που παρ’ όλο τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία που διαθέτουν διατηρούν τη δική τους ιδιαίτερη εικόνα.

Της Ηρώς Ευθυμίου