You are here

Κάθαρση στο κτηματολόγιο

24/04/2013 08:37
Κύκλωμα που δρούσε επί σειρά ετών εντός του τμήματος κτηματολογίου για προώθηση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, φαίνεται να έχει εξαρθρώσει το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, ήδη δύο υπάλληλοι του κτηματολογίου έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ για άλλους πέντε διερευνούνται παρόμοιες καταγγελίες σε βάρος τους.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο υπουργός Εσωτερικών και σε συνέχεια των σχετικών χθεσινών του δηλώσεων, εξήγησε ότι δύο υπάλληλοι του κτηματολογίου που έχουν τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα, παρείχαν βοήθεια σε ελληνοκύπριους να προσφεύγουν, μεταξύ άλλων, στην ούτω καλούμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα.

Ο κ. Χάσικος τόνισε ότι οι εν λόγω υπάλληλοι φέρονται να έπαιρναν μίζες χιλιάδων ευρώ τις οποίες μοιράζονταν με τουρκοκύπριους που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές.

Άλλοι τέσσερις, σύμφωνα με τον κ. Χάσικο, διαπιστώνεται, βάσει των καταγγελιών, ότι εξέδιδαν πιστοποιητικά έρευνας για πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

«Ήδη» πρόσθεσε, «έχουν δοθεί εντολές στη νομική υπηρεσία και στην αστυνομία για περαιτέρω διερεύνηση των καταγγελιών και κατά πόσον ενέχονται και άλλα πρόσωπα».

Σημείωσε ότι ακόμη ένας λειτουργός του τμήματος κτηματολογίου στη Λάρνακα, που έχει σχέση με τουρκοκυπριακές περιουσίες, φέρεται, με βάση σχετικές καταγγελίες, να έχει χρηματιστεί.

Ο κ. Χάσικος υπογράμμισε ότι «αυτοί που έβαλαν το χέρι στο μέλι σήμερα θα τιμωρηθούν. Το υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί και προληπτικά αλλά και παραδειγματικά για να νιώθει ο κάθε υποψήφιος κατεργάρης ή υποψήφιος απατεώνας ή κλέφτης που εργάζεται στο κτηματολόγιο ότι ο κίνδυνος να συλληφθεί και να τιμωρηθεί είναι άμεσος. Επομένως αναμένω ότι ο καθένας θα κάνει σωστά τη δουλειά του».

Εξήγησε ότι «με αυτό δεν σημαίνει ότι το τμήμα του κτηματολογίου είναι διεφθαρμένο. Μιλάμε για κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις. Στην πλειοψηφία τους οι υπάλληλοι του κτηματολογίου είναι εξαιρετικοί».