You are here

Πιο ευάλωτες οι τράπεζες στο ξέπλυμα

16/05/2013 08:59
Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι πιο ευάλωτο στο ξέπλυμα χρήματος από ότι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, σύμφωνα με έκθεση που επικαλείται το πρακτορείο Reuters βασιζόμενο στην έκθεση της τρόικας για Moneyval και για Deloitte.

Όπως αναφέρεται, η Moneyval και η Deloitte διαπίστωσαν ότι το due diligence και οι απαραίτητοι έλεγχοι από τις κυπριακές τράπεζες είναι ανεπαρκείς σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με μια συνοπτική έκθεση των πορισμάτων τους.

«Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ανάλυση της Deloitte αποκαλύπτουν ελλείψεις στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων από τα ελεγμένα ιδρύματα», αναφέρει η έκθεση, με ημερομηνία 10 Μαΐου, η οποία χρησιμοποιήθηκε στις συζητήσεις του Eurogroup των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η έκθεση, με την ένδειξη «εμπιστευτική», χρησιμοποιήθηκε επίσης από το φινλανδικό υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ενημερώσει το κοινοβούλιο αλλά και μετά τις εκκλήσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης και πολιτικών της αντιπολίτευσης για μεγαλύτερη διαφάνεια σε θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, η επιτροπή της Moneyval αναθεώρησε σημαντικά την προηγούμενη πιο θετική αξιολόγηση της σχετικά με τη συμμόρφωση της Κύπρου σε θέματα ξεπλύματος χρήματος.

Η τελευταία αξιολόγηση της Moneyval ήταν στα τέλη του 2011.

Σε αντίθεση με προηγούμενες εκτιμήσεις, ο νέος έλεγχος κάλυψε όχι μόνο το νομοθετικό πλαίσιο αλλά και τις πρακτικές των τραπεζών. Περιελάμβανε ένα δείγμα 390 πελατών των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων 180 καταθετών και 90 δανειοληπτών με πάνω από €2 δισ. σε καταθέσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, το προφίλ των πελατών, που είναι θεμελιώδους σημασίας για τον περιορισμό των παράνομων δραστηριοτήτων, δεν ήταν «γενικά σωστά διαπιστωμένο από τις κυπριακές τράπεζες».

Περίπου το 70% από τις πιο πολύπλοκες δομές ιδιοκτησίας είχε nominees, και, κατά μέσο όρο, τρία επίπεδα μεταξύ των πελατών και των ιδιοκτητών.

Χιλιάδες μη κυπριακές εταιρείες είναι εγκαταστημένες στην Κύπρο λόγω του χαμηλού φορολογικού συντελεστή και των συμφωνιών για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, αναφέρει το Reuters.

Παρά το ότι οι τράπεζες οφείλουν να γνωρίζουν του τελικούς δικαιούχους λογαριασμών που διατηρούν, η γνώση πελατών με υψηλότερου κινδύνου προφίλ δεν ήταν επαρκής, αναφέρει η έκθεση και πολλοί δεν είχαν εντοπιστεί ή επισημανθεί από τις τράπεζες.

Και οι δύο οργανισμοί επεσήμαναν ότι οι τράπεζες δεν ανέφεραν σημαντικό αριθμό ύποπτων συναλλαγών στις αρχές.

Η ανάλυση της Deloitte αποκάλυψε 29 ενδεχομένως ύποπτες συναλλαγές τους τελευταίους 12 μήνες, καμία από τις οποίες δεν έχει εντοπιστεί από τις τράπεζες.

Γ.Χ.