You are here

Ελεγκτής: Κακό παράδειγμα η Cyta

14/09/2017 12:58
Καταπέλτης εμφανίστηκε σήμερα ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατά της αρχής τηλεπικοινωνιών την οποία στηλίτευσε για την «κακή της κουλτούρα», αλλά και για το γεγονός, όπως υποστήριξε, ότι ο εν λόγω οργανισμός αποτελεί «κακό παράδειγμα» διαχείρισης δημοσίου χρήματος.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής ελέγχου ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε σε επιμέρους θέματα που περιλαμβάνονται στην έκθεσή του για τη Cyta, όπως είναι μεταξύ άλλων η Cyta Hellas, η θυγατρική εταιρεία Cyta Global Hellas, η υπηρεσία Cytavision, οι δαπάνες διαφημίσεων και η αγορά νομικών υπηρεσιών.

Όπως επισημάνθηκε σήμερα στην επιτροπή που εξέτασε την έκθεση του γενικού ελεγκτή για τη Cyta με έτος αναφοράς το 2016, ο οργανισμός συνεργάζεται με τους ίδιους νομικούς συμβούλους από το 1965.

Το διοικητικό συμβούλιο της Cyta έχει λάβει απόφαση όπως εντός του επόμενου μήνα, καταλήξει σε πρόταση για το πώς θα προχωρήσει στο θέμα των νομικών της συμβούλων, θέμα που προέκυψε μετά από παρατήρηση του γενικού ελεγκτή ότι ο οργανισμός συνεργάζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια με τον ίδιο νομικό οίκο.

Η πρόεδρος της Cyta Ρένα Ρουβιθά – Πάνου, σημείωσε ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί έχουν μεγάλες ανάγκες σε αυτόν τον τομέα, που απαιτούν εμπειρία και εξειδίκευση.

Ικανοποίηση συντεχνιών για Cyta Hellas, Cytavision

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων του οργανισμού, οι οποίοι εξέφρασαν ικανοποίηση για την τροχοδρόμηση εξελίξεων σε σχέση με την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη Cyta Hellas, αλλά και για την απόφαση της Cyta να μην προχωρήσει με τη σύναψη μεγάλης αξίας συμβολαίων για τη Cytavision.

Ο κ. Μιχαηλίδης, χαρακτήρισε τη διαδικασία ως το καλύτερο μέτρο για τη Cyta Hellas, σημειώνοντας ότι η συνολική χρηματοδότηση της από τη μητρική εταιρεία ξεπερνά μέχρι στιγμής τα €194 εκ. ενώ, οι συσσωρευμένες ζημιές ανέρχονται στα €165 εκ.

Σε σχέση με τη Cytavision, η κ. Ρουβιθά, σημείωσε ότι το ΔΣ έλαβε απόφαση να αξιολογηθούν όλα τα ενδεχόμενα με γνώμονα την αποτελεσματικότητα της επιχειρηματικής στρατηγικής της Cyta, τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της και την απόδοση αξίας που επιστρέφεται στο σύνολο της κυπριακής κοινωνίας.

Επεσήμανε παράλληλα, ότι ο οργανισμός βρίσκεται σε στάδιο αναθεώρησης του μοντέλου λειτουργίας της Cytavision με στόχο τη βελτίωση της υπηρεσίας.

«Το εύρος και το κόστος του περιεχομένου, καθώς και η σχέση ποιότητας/τιμής, είναι βασικά στοιχεία που καθορίζουν διεθνώς την πορεία μίας συνδρομητικής πλατφόρμας», σημείωσε.

Όσον αφορά το αναλογιστικό έλλειμμα της τάξης των €184,4 εκ. που προέκυψε στο τεχνικό αποθεματικό του ταμείου συντάξεων, η κ. Ρουβιθά ανέφερε, ότι ως χρηματοδοτική αρχή, η Cyta έχει ήδη αποφασίσει την αύξηση της ετήσιας συνεισφοράς της από 17 εκ. σε 19,6 εκ. για κάλυψη του ελλείμματος αυτού εντός δέκα ετών.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα πλάνα του οργανισμού για τεχνολογία οπτικών ινών που θα προσφέρεται και σε άλλους παρόχους, μέχρι το τέλος του έτους, ή αρχές του πρώτου τριμήνου του 2018. Η τεχνολογία θα εγκατασταθεί πρώτα σε αστικές περιοχές. Η Cyta προχωρά και σε αναβάθμιση του δικτύου της σε απομακρυσμένες περιοχές, ασχέτως του ότι κάτι τέτοιο μπορεί να μην της συμφέρει, όπως λέχθηκε.

Σε σχέση με τους διαγωνισμούς που προκηρύσσει ο οργανισμός και τα κριτήριά τους, η κ. Ρουβιθά υποστήριξε ότι επιθυμία είναι να μην υπάρχουν σκιές στις όποιες διαδικασίες και γι’ αυτό όπως σημείωσε, εκεί όπου υπάρχει ενδεχόμενο αμφισβήτησης, οι διαδικασίες ακυρώθηκαν και ξεκίνησαν από την αρχή.

Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε, μετά από συμφωνία που αφορά τις οφειλές του Λιβάνου προς τον οργανισμό, τρεις δόσεις αναμένεται να εξοφληθούν μέχρι το τέλος του 2017, για τη συμφωνία εκχώρησης χωρητικότητας σε υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα.

Συγκεκριμένα, από τα €8,6 εκ. δολάρια απομένει να εξοφληθούν €5 εκ., τα οποία, όπως είπε, η πρόεδρος της Cyta, θα καταβληθούν σε δόσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Η Cyta προχωρά και στη δημιουργία νέου συστήματος αξιολόγησης και προαγωγών καθώς το υφιστάμενο σύστημα πάσχει, σύμφωνα με την κ. Ρουβιθά.

Υπόθεση επένδυσης σε ιδιωτική

Αναφορικά με τη θυγατρική εταιρεία Cyta Global Hellas ο γενικός ελεγκτής αναφέρθηκε σε υπόθεση διευθυντή της εταιρείας ο οποίος όπως διαπίστωσε, είχε κοινή επένδυση στην Ελλάδα μαζί με άτομο που ήταν διευθυντής σε εταιρεία στην οποία επένδυσε ποσά η Cyta.

Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στο γενικό εισαγγελέα.

Προς το τέλος της συνεδρίασης ωστόσο, ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι η ελεγκτική υπηρεσία ενημερώθηκε χθες από την νομική υπηρεσία, ότι δεν υπάρχει βάση για ποινική υπόθεση.

Το στέλεχος της Cyta Hellas, υποστήριξε ότι δεν ήταν διευθυντής κατά τη στιγμή της επένδυσης και πως σύμφωνα με νομικές γνωματεύσεις που ζήτησε το ΔΣ και με ενημέρωση που είχε ο ίδιος από το ΔΣ, δεν θεωρήθηκε σε κανένα στάδιο ότι είχε ιδιάζουσα σχέση.

Σε γραπτή της δήλωση, η κ. Ρουβιθά αναφέρει πως η Cyta αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και πως παρά τις έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις πρωτοπορεί στην παροχή υπηρεσιών τελευταίας τεχνολογίας, αναφέροντας ως παράδειγμα τη λειτουργία του δικτύου 4,5G.

«Για τη Cyta, η έκθεση του γενικού ελεγκτή αποτελεί πολύτιμο εργαλείο βελτίωσης των εσωτερικών διαδικασιών του οργανισμού και συνεχούς αναθεώρησης της πολιτικής του. Στο πλαίσιο αυτό, το συμβούλιο της Cyta διόρισε ομάδα εργασίας για να παρακολουθεί και να συντονίζει τα μέτρα προσαρμογής στις παρατηρήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση του γενικού ελεγκτή», σημειώνει.

Προσθέτει επίσης, ότι ο δρόμος της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης είναι μονόδρομος για έναν οργανισμό δημοσίου συμφέροντος που ανήκει στην πολιτεία και λογοδοτεί στην κοινωνία.

Ικανοποίηση για προσπάθειες νέου ΔΣ

Από την πλευρά τους οι βουλευτές χαιρέτισαν τις προσπάθειες του νέου διοικητικού συμβουλίου να συμμορφωθεί με τις παρατηρήσεις του γενικού ελεγκτή ωστόσο τόνισαν παράλληλα, την ανάγκη αλλαγής κουλτούρας στον οργανισμό.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου, δήλωσε ότι το 2016 το ταμείο συντάξεων της Cyta είχε ζημιές 202 εκ. που προήλθαν από επενδύσεις σε ακίνητα (86 εκ.), από επενδύσεις σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα (49 εκ.) και από το κούρεμα καταθέσεων (67 εκ.) και είπε ότι ζητήθηκε ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στις 11 εκθέσεις της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου που οδηγήθηκαν ενώπιον του γενικού εισαγγελέα καθώς και για τους λόγους που δεν έγιναν αγωγές για ανάκτηση των ζημιών του ταμείου.

Σημείωσε την προσπάθεια εξορθολογισμού και εξυγίανσης που καταβάλλει το νέο ΔΣ, έχοντας ήδη υλοποιήσει το 50% των συστάσεων του γενικού ελεγκτή όπως αναφέρθηκε, αλλά και τη συνεργασία του ΔΣ με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σε σχέση με τη Cyta Hellas ανέφερε ότι οι συσσωρευμένες ζημιές έφτασαν στα 164 εκ. το 2016 και τόνισε πως θα πρέπει να γίνει σε βάθος έρευνα από την ελεγκτική υπηρεσία από την ημερομηνία σύστασης της υπηρεσίας μέχρι σήμερα, κάνοντας λόγο για στοιχεία που ενδεχομένως να οδηγήσουν όσους διαχειρίζονταν τη θυγατρική, ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι η Cyta πρόσφερε στην κυπριακή δημοκρατία €750 εκ. από το 2002 και πως αυτό αποτελεί την καλύτερη απάντηση στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη, όπως είπε.

Την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι συνεχίζουν να εντοπίζονται φαινόμενα φωτογραφικών προσφορών για συγκεκριμένο επιχειρηματία και τόνισε πως το διοικητικό συμβούλιο πρέπει να είναι προσεκτικό στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ανέφερε, τονίζοντας την ανάγκη αλλαγής κουλτούρας στον οργανισμό.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γεώργιος Προκοπίου έκανε λόγο για διασπάθιση δημόσιου χρήματος στο ταμείο συντάξεων που κατέφραψε ζημιές €143 εκ. το 2016 και για ζημιές πέραν των €15 εκ. στις 9 θυγατρικές της Cyta ενώ παράλληλα, τόνισε ότι η Cyta είναι από τους πιο δυνατούς και πιο κερδοφόρους οργανισμούς, τον οποίο «oφείλουμε να προφυλάξουμε και να ενισχύσουμε».

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι υπάρχει κουλτούρα διαφθοράς και διαπλοκής στη Cyta ωστόσο, χαρακτήρισε θετικό, ότι το νέο συμβούλιο, η μονάδα εσωτερικού ελέγχου και ο γενικός ελεγκτής προσπαθούν να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα.

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΕ – ΑΤΗΚ, κατήγγειλε στην επιτροπή ελέγχου, συμφωνία που έχει συνάψει η ΑΗΚ με την Cablenet για την ενοικίαση δικτύου καλωδίων, με τον ίδιο να κάνει αναφορά σε διάτρητο συμβόλαιο με εξευτελιστικές τιμές, που επιτρέπει στην ιδιωτική εταιρεία να ασκεί αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος της Cyta και να αποκτά αθέμιτα κέρδη, όπως είπε.

Σημείωσε επίσης, ότι η εταιρεία είναι αραβικών και τυνησιακών συμφερόντων και κάλεσε τον κ. Μιχαηλίδη να προβεί σε σχετικό έλεγχο.

Της Μαρίας Χαμπή