You are here

Η Vodafone σφραγίζει το τέλος Cyta στην Ελλάδα

19/01/2018 13:45

Με την αναμενόμενη υπογραφή της συμφωνίας πώλησης του συνολικού πακέτου μετοχών της Cyta στην θυγατρική εταιρεία Cyta Hellas, προς την ελληνική εταιρεία Vodafone, κλείνει και οριστικά ο κύκλος της παρουσίας του οργανισμού στην ελληνική αγορά.

Η Cyta ανακοίνωσε σήμερα ότι επέλεξε την εταιρεία Vodafone-Panafon Hellenic Telecommunications S.A. ως προτιμώμενο πλειοδότη για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Cyta Hellas.

Η διαδικασία ξεκίνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου με διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, ανταποκρίθηκαν οι εταιρείες Vodafone, Wind και η PCCW από το Χονγκ Κονγκ.

Ο οργανισμός πριν από μερικές εβδομάδες, είχε ανακοινώσει ότι ενώπιον του βρίσκονταν δύο δεσμευτικές προτάσεις από τις εταιρείες Vodafone και Wind.

Η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (Ελλάδα) ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και οι Μπερνίτσας Δικηγορική Εταιρεία (Ελλάδα) και Γεωργιάδης & Πελίδης LLC (Κύπρος) ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι των Πωλητών κατά την εν λόγω συναλλαγή.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί το ποσό της δεσμευτικής προσφοράς των ενδιαφερόμενων επενδυτών, πληροφορίες που διαρρέουν κάνουν λόγο για προσφορά ύψους €120 εκ. από τη Vodafone που έχει επιλεγεί.

Εκ μέρους της Cyta δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το ύψος των προσφορών, ενώ ο οργανισμός επιφυλάσσεται να προβεί σε πιο λεπτομερή ανακοίνωση εντός των επόμενων ημερών.

Η Cyta Hellas ήταν η μεγαλύτερη επένδυση του ημικρατικού οργανισμού στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε θέσει ενώπιον της βουλής η πρόεδρος του οργανισμού Ρένα Ρουβιθά –Πάνου το Φεβρουάριο του 2017, τα χρήματα που είχαν επενδυθεί στη ζημιογόνα Cyta Hellas έφταναν τα €200 εκ.

Ένα μήνα αργότερα, είχε αναφέρει ότι στις υποχρεώσεις πρέπει να προστεθεί ποσό ύψους €13,4 εκ. που αφορά τρέχουσες εμπορικές υποχρεώσεις προς τον όμιλο Cyta με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι συνολικές υποχρεώσεις έναντι του ομίλου από €199,2 εκ. σε €212,6 εκ.

Η κ. Ρουβιθά, είχε προειδοποιήσει τον περασμένο Μάρτιο ότι η Cyta Hellas θα συνέχιζε να χρειάζεται χρηματοδοτική στήριξη από τη μητρική εταιρεία Cyta και τα επόμενα χρόνια τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη να ληφθούν μέτρα.

Το ΔΣ του οργανισμού είχε αποφασίσει στις 28 Μαρτίου 2017 να ξεκινήσει διαδικασία διερεύνησης της πιθανής εκχώρησης της συμμετοχής της στη Cyta Hellas, όπου κατέχει το 100% του μετοχικού της κεφαλαίου και την 1η Αυγούστου 2017 αποφάσισε να προκηρύξει διαδικασία διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός της Cyta για το 2017 είχε τροποποιηθεί από το υπουργείο οικονομικών και εγκρίθηκε από τη βουλή ώστε να περιλαμβάνει πρόσθετο ποσό €7,1 εκ. ως μέρος των €15,6 εκ. των συνολικών χρηματοδοτικών αναγκών της Cyta Hellas για το έτος, αλλά και ποσό €0,5 εκ., για αγορά υπηρεσιών από ανεξάρτητους συμβουλευτικούς οίκους για σκοπούς διερεύνησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη θυγατρική στην Ελλάδα.

Ο στόχος δεν επιτεύχθηκε

Με βάση την τελευταία έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας, η Cyta Hellas δεν έχει πετύχει τους στόχους της όσον αφορά στην κερδοφορία και απεξαρτητοποίηση της από την οικονομική στήριξη της μητρικής της.

Τα αποτελέσματα της εταιρείας ήταν και πάλι αρνητικά το 2016, με αποτέλεσμα να αυξάνονται δραματικά οι συσσωρευμένες ζημιές , με τις ζημιές πριν τη φορολογία να ανέρχονται στα €18,9 εκ. το 2016.

Το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης στις 31.12.2016 ήταν €63,7 εκ., γεγονός που σύμφωνα με την ελεγκτική υπηρεσία, υποδηλοί ότι η εταιρεία αδυνατεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της χωρίς τη βοήθεια και χρηματοδότηση της Αρχής.

Η Cyta Hellas απασχολεί γύρω στους 700 εργαζόμενους ενώ, ο κύκλος εργασιών της ανέρχεται στα €90 εκ. από 107,8 εκ. το 2015, και το πελατολόγιο της ξεπερνά τους 300 χιλ. συνδρομητές.

Συνολικά, ο αριθμός πελατών κινητής (συμβολαίου και καρτοκινητής), στο τέλος του 2016, ανήλθε στις 51 χιλιάδες ενώ, ο αριθμός πελατολογίου κινήθηκε σε οριακούς ρυθμούς ανάπτυξης και διαμορφώθηκε στις 307 χιλιάδες για την σταθερή τηλεφωνία.

Στα κύρια περιουσιακά στοιχεία της Cyta Hellas περιλαμβάνεται επίσης, το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, μήκους 5.500 χιλιομέτρων, που πέραν της Ελλάδας επεκτείνεται στα Βαλκάνια.

Το πελατολόγιο και οι υποδομές της εταιρείας ήταν και τα στοιχεία που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών στη διαδικασία που οδεύει προς ολοκλήρωση.

Της Μαρίας Χαμπή