You are here

Τι αλλάζει μετά την πώληση Cyta Hellas

14/03/2018 07:02

Εξηγήσεις για τις αλλαγές που θα προκύψουν σε σχέση με το νέο καθεστώς της Cyta Hellas, το πελατολόγιο της και το προσωπικό της εταιρείας, η οποία έχει πωληθεί στην ελληνική Vodafone για το ποσό των €118 εκ., δίνει η Cyta.

Σύμφωνα με απαντήσεις προς ερωτήσεις μελών της επιτροπής οικονομικών, η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί με την εξασφάλιση των σχετικών εγκρίσεων από τις ελληνικές αρχές, που συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, την καταβολή του τελικού τιμήματος από τη Vodafone προς τον όμιλο της ΑΤΗΚ και την πλήρη και άμεση εξόφληση των δανειακών και εκκρεμουσών εμπορικών οφειλών της Cyta Hellas προς τη μητρική Cyta, καθώς και προς τρίτους, ενώ οι μετοχές της εταιρείας θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία της Vodafone Hellas.

«Η πλήρης και άμεση εξόφληση του συνόλου των οφειλών της Cyta Hellas προς τον όμιλο ΑΤΗΚ αποτελεί σημαντικό θετικό στοιχείο της συμφωνίας με τη Vodafone, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι ακόμα και μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα δυσκολεύονται να εισπράξουν τις οφειλές τους από οικονομικά εύρωστους οργανισμούς κατά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, τόσο στην Κύπρο αλλά και ιδιαίτερα στην Ελλάδα», σημειώνει ο οργανισμός.

Σε σχέση με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την πώληση του οργανισμού, η Cyta σημειώνει ότι επέτρεπε στους ενδιαφερομένους να προσφέρουν διάφορες επενδυτικές επιλογές, περιλαμβανομένης της καταβολής μετρητών, καθώς και της καταβολής σε είδος (πχ μετοχές άλλης εταιρείας ή/και συνδυασμό των δύο), γεγονός που όπως αναφέρεται, είχε προσδώσει στη διαδικασία μεγαλύτερη ευελιξία σε σύγκριση με τη διαδικασία που θα εφάρμοζε αρχικά ο έφορος αποκρατικοποιήσεων, η οποία προνοούσε μόνο την καταβολή μετρητών για εξαγορά 100% των μετοχών της εταιρείας.

Η Vodafone, ως νέος μέτοχος, αγοράζει όλες τις υποχρεώσεις, απαιτήσεις και περιουσιακά στοιχεία της Cyta Hellas που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, προμηθευτές, πελάτες, υποδομές δικτύων και ακίνητα ενώ, παράλληλα, θα έχει εξολοκλήρου την αρμοδιότητα για τη διαχείριση και τη διοίκηση της εταιρείας και των περιουσιακών της στοιχείων, όπως διευκρινίζεται.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η συμφωνία δίνει επιχειρηματική συνέχεια στα όσα έχει δημιουργήσει η Cyta Hellas στην Ελλάδα, ενισχύει το εύρος των επιλογών και προϊόντων που θα προσφέρονται στους πελάτες της Cyta Hellas και αξιοποιεί τις υφιστάμενες υποδομές της εταιρείας, παρέχοντας νέες δυνατότητες για τεχνολογικά προηγμένες υπηρεσίες προς όφελος των πελατών.

Ξεκαθαρίζεται ακόμα ότι η συμφωνία δεν περιλάμβανε θέμα παροχής προμήθειας, καθώς οι αμοιβές προς τους συμβουλευτικούς οίκους που συμμετείχαν, έχουν προκαθορισθεί εξαρχής στα συμβόλαια ανάθεσης και αποτελούνται από σταθερό, συμφωνημένο ποσό, ή συνδυαστικό πακέτο σταθερής αμοιβής και αμοιβής επιτυχίας.

Προτεραιότητα η αξιοποίηση προσωπικού

Σε ότι αφορά το προσωπικό της Cyta Hellas, σημειώνεται ότι από τον Οκτώβριο του 2015 παραμένει στην εταιρεία μόνο ένας αποσπασμένος υπάλληλος της Cyta, ο οποίος κατέχει τη θέση του γενικού διευθυντή και ο οποίος αναμένεται να επανέλθει στα καθήκοντα του στη Cyta, σε συνεννόηση με τη Vodafone, μετά την αλλαγή της μετοχικής δομής της εταιρείας.

Για το υπόλοιπο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η Cyta Hellas, αναφέρεται ότι κυρίαρχο μέλημα και προτεραιότητα, είναι να υπάρξουν νέες δυνατότητες αξιοποίησης, προσωπικής ανάπτυξης και επαγγελματικής ανέλιξης των ανθρώπων της Cyta Hellas.

Οι εργαζόμενοι της Cyta Hellas, όπως υποστηρίζεται, θα έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν την τεχνογνωσία, την εμπειρία και τις δεξιότητες τους και να αξιοποιήσουν τις νέες προοπτικές που ανοίγονται για την επαγγελματική τους ανέλιξη.

Δεν επηρεάζεται η Digimed

Απαντήσεις δίνονται και για τη μελλοντική πορεία της θυγατρικής εταιρείας Digimed και κατά πόσο επηρεάζεται από την πώληση της Cyta Hellas.

Όπως αναφέρεται, η εταιρεία ενεργεί ως ο βασικός επενδυτικός βραχίονας του οργανισμού, σκοπός που δεν αναιρείται με την πώληση της Cyta Hellas.

H Digimed παραμένει η ιθύνουσα εταιρεία, για τις υποθυγατρικές Cyta Global Hellas ΑΕ (η οποία περιλαμβάνει και τη συνδεδεμένη εταιρεία Synapsecom Telecoms AE) και Cyta UK Ltd, οι οποίες υποστηρίζουν την ανάπτυξη των διεθνών τηλεπικοινωνιακών κόμβων της Cyta, στην Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο αντίστοιχα. Επιπλέον, παραμένει η ιθύνουσα εταιρεία για τις υποθυγατρικές Cytacom Solutions και Iris Satellite Gateway Communications.

Το σύνολο των επενδύσεων της Digimed στις θυγατρικές εταιρείες ανέρχεται σε €45,2εκ., εκ των οποίων €40,8 εκ. αφορά στη Cyta Hellas.

Το ποσό για τη Cyta Hellas είναι το εναπομείναν ποσό της αξίας της επένδυσης μετά τις πέντε απομειώσεις που έγιναν κατά τα έτη 2012-2016 με τις οποίες επιβαρύνθηκε κυρίως απ’ ευθείας η Digimed και που είχαν ως αποτέλεσμα αντίστοιχες ζημιές κατά τα πιο πάνω έτη.

Ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της συμφωνίας πώλησης της Cyta Hellas, η εναπομείνασα απομείωση στις υπό ετοιμασία οικονομικές καταστάσεις της Digimed για το 2017 θα είναι και η τελευταία, ενώ τα μελλοντικά αποτελέσματα της εταιρείας δεν θα επιβαρύνονται πλέον από απομειώσεις για τη Cyta Hellas. Οι πιο πάνω απομειώσεις περιλαμβάνονται στις απομειώσεις που έχουν αναφερθεί σε επίπεδο ομίλου για τη Cyta ως την τελική ιθύνουσα.

Μ.Χ.