You are here

Ξανά στο τραπέζι ιδιωτικοποίηση Cyta

20/03/2017 20:40
Επανήλθε η κυβέρνηση σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της Cyta και προς το σκοπό αυτό έχει ετοιμάσει δύο νέα νομοσχέδια βάσει των οποίων θα υλοποιηθεί ο στόχος της μεταφοράς των εμπορικών δραστηριοτήτων της Cyta σε εταιρεία νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου.

Τονίζεται πως το νέο εταιρικό σχήμα που θα προκύψει θα ελέγχεται αποκλειστικά από το κράτος.

Σύμφωνα με σημείωμα του υπουργείου οικονομικών που συνοδεύει τα σχετικά έγγραφα, στη διαμόρφωση των νομοσχεδίων λήφθηκαν υπόψη οι θέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των εμπλεκόμενων συντεχνιών.

Συγκεκριμένα, τα νομοθετήματα ορίζουν το ιδιοκτησιακό πλαίσιο της νέας Cyta με το κράτος να διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών, το καθεστώς των εργαζομένων διασφαλίζοντας το υφιστάμενο καθεστώς και τα δικαιώματά τους καθώς και ότι δεν θα υπάρξει μετακίνηση εργαζομένων σε άλλα τμήματα ή το δημόσιο.

Ταυτόχρονα, προνοείται ότι μελλοντικά η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ της Cyta δεν θα προέρχεται από το κράτος αλλά ενδεχομένως από στρατηγικό επενδυτή, κάτι για το οποίο θα απαιτείται η συναίνεση της πλειοψηφίας των εκπροσώπων του κράτους στο ΔΣ.

Το νέο νομοσχέδιο για τη Cyta καθησυχάζει τις ανησυχίες που εκφράζονταν κατά καιρούς για «ξεπούλημα» του οργανισμού, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης στη StockWatch, με τα νέα νομοσχέδια, επιχειρείται να προσεγγιστούν οι θέσεις που είχαν εκφραστεί από την πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων κατά τη διάρκεια της εξέτασης της αρχικής κυβερνητικής πρότασης για τον οργανισμό.

«Με τα νέα νομοσχέδια μεταφέρονται και πάλι οι εμπορικές εργασίες της Cyta σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή σε εταιρεία. Διασφαλίζεται όμως δια νόμου ο ιδιοκτησιακός έλεγχος αυτής της εταιρείας από το κράτος» τόνισε.

«Δηλαδή», εξήγησε, «σε κάθε περίπτωση το κράτος θα κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη αυτό καθησυχάζει όσους μιλούσαν για ξεπούλημα και απώλεια του ιδιοκτησιακού ελέγχου, αλλά διατηρεί ανοικτή την προοπτική της προσέλκυσης και συμμετοχής ενός στρατηγικού-συνεργάτη-επενδυτή, που θα φέρει τεχνογνωσία, συνέργειες και σύγχρονο management, όπως ανέφερε.

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι τα νομοσχέδια διασφαλίζουν και όλα τα δικαιώματα και το καθεστώς των εργαζομένων της Cyta.

Τα εν λόγω νομοθετήματα έχουν τίτλο «νόμος που τροποποιεί τον περί υπηρεσίας τηλεπικοινωνιακό νόμο» και οι κανονισμοί αφορούν τον περί συντάξεων υπαλλήλων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών.

Στο σημείωμα του ΥΠΟΙΚ αναφέρεται ότι υλοποιείται ο στόχος της μεταφοράς των εμπορικών δραστηριοτήτων της Cyta σε εταιρεία νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου ενώ, σημειώνεται πως το νέο εταιρικό σχήμα θα ελέγχεται αποκλειστικά από το κράτος.