You are here

Τύμπανα ανεργίας από τουριστική βιομηχανία

30/07/2009 07:03
Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από τη ξενοδοχειακή βιομηχανία με τους ξενοδόχους να ενημερώνουν ότι προχωρούν σε απολύσεις μεσούσης της τουριστικής περιόδου και με κάποια από τα τουριστικά καταλύματα σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Πόλη Χρυσοχούς, να παραμένουν τον Ιούλιο κλειστά. Παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν ότι τα χείριστα έπονται, καθώς πολλά καταλύματα θα προχωρήσουν σε επιπρόσθετες απολύσεις τους επόμενους μήνες ή θα κλείσουν για τη χειμερινή περίοδο. Θεωρούν την ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα της τουριστικής βιομηχανίας και προειδοποιούν ότι αν κάτι δεν αλλάξει τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν για πολύ καιρό.

Οι εκπρόσωποι των ξενοδοχοϋπαλλήλων βρίσκονται σε εγρήγορση αυτές τις μέρες καθώς υπάρχουν ήδη ενδείξεις για τροχιοδρόμηση μαζικών απολύσεων. Εντοπίζουν για την ώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Πάφο και ήδη βρίσκονται σε διάλογο με ξενοδόχους, οι οποίοι με επιστολή τους προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού λόγω των μειωμένων πληροτήτων των ξενοδοχείων τους.

Ο γενικός γραμματέας της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων ΠΕΟ, Λευτέρης Γεωργιάδης, ανέφερε συγκεκριμένα ότι δυο ξενοδόχοι έχουν αποστείλει επιστολή για απολύσεις του προσωπικού τους. Μάλιστα ο ένας εκ των δύο δικαιολογεί τη στάση του λόγω της μείωσης των εσόδων του από τον τουρισμό.

Ο γενικός γραμματέας της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων ΣΕΚ, Περικλής Περικλέους, κρούει το καμπανάκι για τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους κατά τη χειμερινή περίοδο καθώς οι ξενοδόχοι απειλούν ότι θα κλείσουν όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία.

Η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με τις απολύσεις προσωπικού, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι οποίοι προγραμματίζουν συναντήσεις και με τους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Εμπορίου για να βρουν στήριξη στα αιτήματα τους.

Από την πλευρά τους οι παράγοντες της βιομηχανίας κάνουν λόγω για μείωση των αφίξεων και των εσόδων και τον Ιούλιο στα επίπεδα του Ιουνίου και αναμένουν σημαντική αύξηση της ανεργίας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης των Συνδέσμων των Ευρωπαίων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Άκης Κελεπέσιης, ανέφερε ότι «σύμφωνα με τις ενδείξεις η μείωση στις αφίξεις τον Ιούλιο θα κυμανθεί στα δεδομένα του Ιουνίου, δηλαδή στο 15%, με αντίστοιχη μείωση στα έσοδα από τον τουρισμό». Προβλέπει επίσης ότι η κατάσταση δεν θα διαφοροποιηθεί ούτε τον Αύγουστο και Σεπτέμβρη, ενώ θα χαθούν εισοδήματα πέραν των €300 εκ. φέτος από την τουριστική βιομηχανία. Θα χαθούν όμως σύμφωνα με τον κ. Κελεπέσιη και αρκετές θέσεις εργασίας αφού ένας μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων θα παραμείνει κλειστός τη χειμερινή περίοδο.

Αλυσιδωτές αναμένει να είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία από την κρίση που διέρχεται η τουριστική βιομηχανία, δηλώνει και ο πρόεδρος των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Βίκτωρας Μαντοβάνης. «Οι προβλέψεις τον Ιούλιο συνηγορούν στο ότι αναμένει μια πολύ δύσκολη χρονιά την τουριστική βιομηχανία και επομένως για την οικονομία του τόπου, γεγονός που προειδοποιούσαμε από τον περασμένο Οκτώβριο», αναφέρει.

«Η μείωση στις αφίξεις από τη Βρετανία θα είναι της τάξης του 20% και από τη ρωσική αγορά, δυστυχώς παρά τις αντίθετες προβλέψεις, θα κυμανθεί στο 10-12%».

Ο κ. Μαντοβάνης αποδίδει την κατρακύλα της τουριστικής βιομηχανίας όχι μόνο στην κρίση αλλά και στο ότι η Κύπρος δεν αποτελεί πλέον ελκυστικό προορισμό επειδή είναι πανάκριβη. Είναι όλα πιο ακριβά, λέει: «Οι πτήσεις, τα αεροδρόμια, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα ταξί, το νερό, ο καφές είναι όλα πανάκριβα». «Πρέπει να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη ώστε να μειωθούν οι τιμές διότι ούτε στα επόμενα 20 χρόνια δεν θα μπορέσουμε να φέρουμε τον πολυπόθητο ποιοτικό τουρισμό», υποδεικνύει.

Και ο κ. Μαντοβάνης συμφωνεί ότι η βιομηχανία θα περάσει πολύ δύσκολο χειμώνα με τα περισσότερα ξενοδοχεία να παραμένουν κλειστά, ενώ ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων να βρεθεί στους δρόμους. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να δώσει κίνητρα για να παραμένουν ανοικτά το χειμώνα τα ξενοδοχεία και όχι για το αντίθετο.

Για μείωση των αφίξεων και των εσόδων 15% και 24%, αντίστοιχα, τον Ιούλιο κάνει λόγο και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ, Ζαχαρίας Ιωαννίδης.

Ο κ. Ιωαννίδης απευθύνει έκκληση για συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με στόχο την έγκαιρη αντιμετώπιση του ντόμινο των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων από την κρίση στην τουριστική βιομηχανία.

Καλεί επίσης την κυβέρνηση να επαναλάβει τα μέτρα στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας και το 2010.

«Οι ελπίδες για ανάσα από τους τουρίστες της τελευταίας στιγμής έχουν εξανεμιστεί», υποδεικνύει, «διότι αυτού του είδους οι τουρίστες επιλέγουν τους φθηνούς προορισμούς και η Κύπρος συγκριτικά δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς».

Της Ηρώς Ευθυμίου