You are here

Το 33% κάνει διακοπές εκτός Κύπρου

14/08/2017 11:52
Στο εξωτερικό προγραμμάτιζαν να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές ένα τρίτο των κυπρίων, σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Τράπεζας που δόθηκε το Σάββατο στη δημοσιότητα.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο νέο επιχειρηματικό blog της Ελληνικής, αναφέρει ως βασικότερο παράγοντα για την επιλογή διακοπών εκτός Κύπρου την απόκτηση νέων εμπειριών.

Το 43% των ερωτηθέντων στην έρευνα θα κάνει διακοπές στην Κύπρο, κυρίως λόγω του οικονομικού παράγοντα, ενώ ποσοστό 24% δήλωσε ότι δεν θα κάνει διακοπές.

Η Ελληνική Τράπεζα αναμένει ότι φέτος θα είναι μια νέα χρονιά ρεκόρ για τον τομέα του τουρισμού, αποδίδοντας το ρεκόρ του 2016 στα μέτρα επέκτασης της τουριστικής περιόδου, στη βελτιωμένη αεροπορική συνδεσιμότητα και στον ασθενέστερο ανταγωνισμό λόγω γεωπολιτικών εντάσεων στις γειτονικές χώρες.

«Η συνεχής αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει το νησί καθώς επίσης και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μπορούν να βοηθήσουν στην προσέλκυση επισκεπτών με ψηλή αγοραστική ισχύ και να οδηγήσουν σε ουσιαστική αύξηση εσόδων», αναφέρεται στην έρευνα της Ελληνικής Τράπεζας για τον τομέα «Τουρισμός και Διασκέδαση» για το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Δημοφιλέστερη επιλογή η Κύπρος

Οι διακοπές στην Κύπρο για το καλοκαίρι αναφέρονται ως η δημοφιλέστερη επιλογή διακοπών με κύριους προορισμούς την ελεύθερη Αμμόχωστο και Πάφο και κίνητρο την οικονομικότερη επιλογή σε σχέση με διακοπές στο εξωτερικό.

Ένας στους τρεις δηλώνει πρόθεση για διακοπές στο εξωτερικό, με σημαντικότερο κίνητρο τις νέες εμπειρίες.

Ποσοστό 70% δηλώνουν ότι προγραμματίζουν καλοκαιρινές διακοπές, είτε εντός είτε εκτός Κύπρου.

Τρείς στους δέκα δηλώνουν πρόθεση για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά και πέραν των μισών δηλώνουν πρόθεση για άλλες ολιγοήμερες διακοπές.

Σημαντικότερος λόγος επιλογής της Κύπρου είναι ο οικονομικός παράγοντας και συχνότεροι προορισμοί είναι η ελεύθερη Αμμόχωστος και η Πάφος.

Από όσους είπαν ότι θα πάνε καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό σχεδόν οι μισοί δηλώσαν ως σημαντικότερο λόγο τις νέες εμπειρίες. Ποσοστό 25% δηλώνει ακόμη επίσκεψη σε φίλους/ συγγενείς και τις καλές οικονομικές ευκαιρίες (διαμονή ή εισιτήρια), ως επιλογή.

Πέραν των προγραμματισμένων διακοπών τους περισσότεροι από τους μισούς σκοπεύουν να κάνουν μικρές εξορμήσεις, είτε εντός είτε εκτός Κύπρου.

Συχνές οι έξοδοι

Η έρευνα εξετάζει συχνότητα επίσκεψης του δείγματος σε επιλεγμένους χώρους τα αναμενόμενα έξοδα τους επόμενους 12 μήνες σε σύγκριση με πέρσι, τις δραστηριότητες που θα μειωθούν σε περίπτωση μείωσης του προϋπολογισμού τους επόμενους 12 μήνες ενώ στην έρευνα απαντώνται ερωτήματα σχετικά με τις καλοκαιρινές διακοπές όπως που σκοπεύουν να ταξιδέψουν τους επόμενους 12 μήνες, πού θα μείνουν, λόγοι για τους οποίους θα περάσουν καλοκαιρινές διακοπές στην Κύπρο ή στο εξωτερικό.

Η πλειοψηφία του δείγματος, αναφέρει συχνές εξόδους για φαγητό, συνήθεια την οποία θεωρούν ότι μπορούν να περιορίσουν σε περίπτωση που τα οικονομικά τους το επιβάλλουν.

Αντιθέτως, οι πολιτιστικές δραστηριότητες επιλέγονται με χαμηλότερη συχνότητα από μερίδα του πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένα, το φαγητό (ταβέρνες, εστιατόρια) παρουσιάζει ψηλή χρήση και σχετικά ψηλή συχνότητα. Τα πολιτιστικά (cinema / θέατρο, συναυλίες / φεστιβάλ, μουσικές σκηνές) παρουσιάζουν χρήση 40% - 50%, αλλά με χαμηλότερη συχνότητα. Οι χώροι που αφορούν εξειδικευμένα κοινά όπως παιδότοποι, αθλητικά γεγονότα και γυμναστήριο παρουσιάζουν διεισδύσεις του μεγέθους 25% - 35%, αλλά με σχετικά ψηλές συχνότητες επίσκεψης.

Τα πολιτιστικά (cinema / θέατρο, συναυλίες / φεστιβάλ, μουσικές σκηνές) και η πιο νεανική διασκέδαση (club / bar / pub) είναι οι κατηγορίες που παρουσιάζουν αδύναμη τάση χαμηλότερης αναμενόμενης δαπάνης τους επόμενους 12 μήνες.

Σε περίπτωση μείωσης του προϋπολογισμού στους επόμενους 12 μήνες οι ερωτηθέντες απάντησαν ως επί το πλείστον ότι θα μειώσουν τις επισκέψεις σε εστιατόρια και ταβέρνες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτουν από 600 επιτυχείς τηλεφωνικές συνεντεύξεις της Pulse Market Research με παγκύπρια κάλυψη ανάμεσα σε άτομα ηλικίας 18 - 70 χρονών. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2017 και η επιλογή του δείγματος έγινε με τυχαία πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία.