You are here

Χρονιά ορόσημο για τουρισμό, αλλά…

13/09/2017 15:35
Το 2017 θα αποτελέσει χρονιά ορόσημο για τον κυπριακό τουρισμό αλλά αντί εφησυχασμός χρειάζεται στρατηγική, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων, Ντίνος Κάκκουρας.

Μιλώντας από το βήμα της γενικής συνέλευσης του συνδέσμου ζήτησε την άμεση προώθηση της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό, τονίζοντας ότι η φετινή σημαντική επίδοση στον τουρισμό δεν θα πρέπει να δημιουργεί τάσεις εφησυχασμού.

Τόνισε επίσης ότι την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017, οι αφίξεις των τουριστών ανήλθαν σε 1.994.236, χιλιάδες σε σύγκριση με 1.737.372 την αντίστοιχη περίοδο του 2016, σημειώνοντας αύξηση 14,8%, ενώ ξεπέρασαν τις αφίξεις που καταγράφηκαν ποτέ στην Κύπρο κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους.

Όσον αφορά τον εξερχόμενο τουρισμό, το πρώτο επτάμηνο του 2017 τα ταξίδια των κατοίκων Κύπρου προς το εξωτερικό ανήλθαν στις 783.796 χιλιάδες από 672.505 το πρώτο επτάμηνο του 2016, σημειώνοντας αύξηση 16%.

Ο ACTA, συνέχισε ο κ. Κάκκουρας θεωρεί ότι η υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό θα έχει καταλυτικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας, αφού στόχος της είναι να καταστεί η Κύπρος μέχρι το 2030, ένας αειφόρος ολόχρονος τουριστικός προορισμός, που θα έχει τη δυνατότητα να προσελκύει πέραν των 5 εκ. τουριστών ετησίως.

Αναφερόμενος στη δημιουργία του υφυπουργείου τουρισμού, ο πρόεδρος του ACTA κάλεσε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να εγκρίνουν το νομοσχέδιο πριν το τέλος του χρόνου, αφού το υφυπουργείο με τις νέες του αρμοδιότητες θα μπορεί να συνεχίσει με εντονότερο τρόπο το σημαντικό έργο της προώθησης και προβολής του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ACTA υποστήριξε και τη δημιουργία του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Κύπρου, το οποίο θα εκπροσωπεί τον ξενοδοχειακό κλάδο και θα αποτελεί ένα θεσμικό σύμβουλο του κράτους επί ξενοδοχειακών θεμάτων.

Ο κ. Κάκκουρας τόνισε ότι παρατηρήθηκε αναβάθμιση αρκετών ξενοδοχειακών μονάδων, γεγονός που βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, ο τουρισμός απαιτεί πολλές άλλες πρωτοβουλίες για να αποδώσει καρπούς.

Πρέπει να δοθεί έμφαση στην ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, στην άμεση υλοποίηση των έργων υποδομής, στη βελτίωση των υπηρεσιών της τουριστικής βιομηχανίας, στην αύξηση της συνδεσιμότητας της Κύπρου με άλλες αγορές, στην επίλυση του προβλήματος της εποχικότητας, στην ανάδειξη των τουριστικών πλεονεκτημάτων, στην προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και πολλά άλλα, επισήμανε.

Της Ηρώς Ευθυμίου