You are here

Κλειστά τα ξενοδοχεία παρά τα τουριστικά ρεκόρ

10/01/2018 07:18

Τα απανωτά τουριστικά ρεκόρ δεν άλλαξαν την εικόνα ερήμωσης που παρουσιάζουν διάφορες τουριστικές περιοχές, ιδίως στην ελεύθερη Αμμόχωστο, καθώς ο αριθμός των ξενοδοχείων που μένουν κλειστά τον χειμώνα είναι στα ίδια επίπεδα με προηγούμενα έτη.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον ΚΟΤ από το σύνολο των 406 ξενοδοχείων, οργανωμένων διαμερισμάτων και τουριστικών χωριών, μεταξύ Νοεμβρίου 2017- Μάρτιου 2018 παρέμειναν ανοικτά 157 ξενοδοχεία.

Την αντίστοιχη χρονική περίοδο 2016-2017 παρέμειναν ανοικτές 164 μονάδες από τις 406 και τη χρονική περίοδο 2015-2016 λειτούργησαν 142 από το σύνολο των 406 ξενοδοχειακών μονάδων.

Δηλαδή το 2017 το ποσοστό των καταλυμάτων που παραμένει ανοικτό μειώθηκε στο 38,7% από 40,4% το 2016, επί του συνόλου των 406 μονάδων.

Το 2015 το ποσοστό κυμάνθηκε στο 35% από το σύνολο των 406 μονάδων.

Το κλείσιμο των ξενοδοχείων επιβαρύνει τα κρατικά ταμεία, αφού οι εργαζόμενοι προσφεύγουν στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων και λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα.

Με βάση τα στοιχεία του ΚΟΤ, το όχημα του χειμερινού τουρισμού φέτος οδηγεί η επαρχία Πάφου καθώς από τα 102 συνολικά ξενοδοχεία τα 55 συνεχίζουν να λειτουργούν και την εποχιακή περίοδο.

Πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 47 και πρόπερσι 37.

Στην επαρχία Αμμοχώστου, η οποία συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ η χρονιά που πέρασε ήταν μια από τις καλύτερες με τους επισκέπτες να ξεπερνούν τα 3.6 εκ., σύμφωνα με τους ξενοδόχους της περιοχής, μόνο 17 ξενοδοχεία από τα 172 λειτουργούν με τον Πρωταρά να μοιάζει με ερημωμένη πολιτεία, με μόνο 4 ξενοδοχεία να είναι ανοικτά.

Στην ίδια επαρχία το 2016 παρέμειναν ανοικτά 13 ξενοδοχεία και το 2015 10 ξενοδοχειακές μονάδες.

Στην επαρχία Λάρνακας παρατηρείται μια ελαφριά μείωση στον αριθμό των ξενοδοχείων που παρέμειναν ανοικτά φέτος σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Από τα 43 ξενοδοχεία παρέμειναν ανοικτά 27 από 32 πέρσι και 31 πρόπερσι την αντίστοιχη χρονική περίοδο.

Μειωμένος και ο αριθμός των ξενοδοχείων που παρέμειναν σε λειτουργία και στη Λεμεσό, από τις 60 ξενοδοχειακές μονάδες φέτος λειτουργούν τα 27 από 43 το 2016 και 35 το 2015.

Η Λευκωσία, η οποία είναι εκτός συναγωνισμού λόγω του ότι χειμώνα καλοκαίρι το πελατολόγιο των ξενοδοχείων της δεν εξαρτάται από τον τουρισμό, βρίσκονται σε λειτουργία και τα 29 ξενοδοχεία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τεράστιο περιθώριο βελτίωσης λένε οι αρμόδιοι

Στόχος του ΚΟΤ είναι η επέκταση της τουριστικής σεζόν, δήλωσε στη StockWatch η διευθύντρια τμήματος ποιότητας Αννίτα Δημητριάδου, αποδίδοντας στα έργα που προβαίνουν αρκετοί ξενοδόχοι στις μονάδες τους και τον χαμηλό αριθμό ξενοδοχείων που λειτουργεί κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο.

Η κ. Δημητριάδου εκφράζοντας την ικανοποίηση της είπε ότι «φαίνεται ότι οι παραινέσεις μας στην τουριστική βιομηχανία άρχισαν να αποδίδουν καρπούς διότι χρόνο με το χρόνο βελτιώνεται η κατάσταση ώστε η Κύπρος να καταστεί χειμερινός προορισμός».

Δικαιολογώντας επίσης την κατάσταση που επικρατεί στον Πρωταρά με τα περισσότερα ξενοδοχεία να είναι κλειστά απέδωσε το γεγονός στην τακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια να κλείνουν όλα τα καταστήματα και επιχειρήσεις τη χειμερινή περίοδο.

Τόνισε εντούτοις ότι στην Αγία Νάπα λόγω του μεγάλου αριθμού ποδοσφαιρικών ομάδων που καταφθάνουν κάθε χρόνο τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο τα περισσότερα ξενοδοχεία παραμένουν ανοικτά.   

Την ικανοποίηση του εξέφρασε στη StockWatch και ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Ζαχαρίας Ιωαννίδης τονίζοντας ότι «λόγω των συλλογικών προσπαθειών χρόνο με το χρόνο υπάρχει βελτίωση», υπογράμμισε εντούτοις ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης τη χειμερινή σεζόν.

Ο κ. Ιωαννίδης είπε επίσης ότι «αυξάνεται και ο αριθμός των επισκεπτών και κατά τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού δηλαδή Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο αλλά και στο τέλος της σεζόν, δηλαδή το Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Η γενική διευθύντρια του συνδέσμου τουριστικών επιχειρήσεων (ΣΤΕΚ) Χρυσαίμιλη Ψηλογένη στις δικές της δηλώσεις είπε ότι «το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού είναι αυτό της εποχικότητας η οποία δεν αντιμετωπίζεται μόνο με αύξηση της τουριστικής κίνησης αλλά με δομικές αλλαγές και δράσεις που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στον προορισμό μας όπως είναι η πολυσυζητημένη ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, οι οποίες θα συμπληρώσουν ουσιαστικά το κύριο τουριστικό προϊόν της χώρας που είναι ο ήλιος και η θάλασσα.

Ενδεικτικά ανέφερε τη δημιουργία υποδομών ή βελτίωση των υπαρχόντων, την καθιέρωση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων είναι κάποιες από αυτές τις δράσεις για να καταπολεμηθεί η εποχικότητα και να προσελκύσουμε περισσότερους και κυρίως καλύτερους οικονομικά τουρίστες, για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου.

Της Ηρώς Ευθυμίου