You are here

ΚΟΤ: Η Κύπρος στις top τουριστικές χώρες παγκοσμίως

24/01/2018 12:15

Η Κύπρος συγκαταλέγεται ως μία μια από τις «πιο τουριστικές» χώρες παγκοσμίως όσον αφορά στη σχέση πληθυσμού – τουριστών, αναφέρει ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Άγγελος Λοΐζου.

Σε άρθρο του ο κ. Λοΐζου σημειώνει ότι η Κύπρος έχει αναλογία αφίξεων περίπου 4,3 περιηγητές ανά κάτοικο ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης ανέρχεται στο 1,7 για το 2016.

Επισημαίνει επίσης ότι η χώρα έχει ένα από τα ψηλότερα ποσοστά συνεισφοράς του τουρισμού στο ΑΕΠ καθώς και εργοδότησης στον τομέα.

Ο πρόεδρος του ΚΟΤ, αναφέρει ότι πέραν σειράς μηνιαίων ρεκόρ αφίξεων τουριστών, η Κύπρος έχει καταγράψει μηνιαίες αυξήσεις, εδώ και 30 συνεχιζόμενους μήνες (2,5 χρόνια). 

Επισημαίνεται ότι οι συντονισμένες προσπάθειες και οι στοχευμένες προωθητικές και άλλες δράσεις του ΚΟΤ (όπως π.χ. η ενίσχυση αεροπορικής προσβασιμότητας), προς ενδυνάμωση των μηνών εκτός περιόδου τουριστικής αιχμής και ενίσχυση της τουριστικής περιόδου, έχουν αποδώσει καρπούς.

Προστίθεται ότι η τουριστική Κύπρος έχει ξεπεράσει κατά πολύ, ποσοστιαία, τις επιδόσεις άλλων ανταγωνιστικών τουριστικών χωρών, τόσο της Μεσογείου, όσο και της Ευρώπης και παγκοσμίως.

Στο άρθρο του ο πρόεδρος του ΚΟΤ, αναφέρει ότι οι επιδόσεις της Κύπρου καταρρίπτουν κάποιες απόψεις και τοποθετήσεις ότι η τουριστική επιτυχία της Κύπρου αποδίδεται στις γεωπολιτικές συγκυρίες στην περιοχή.

 «Δεν πρέπει, εξάλλου, να μας διαφεύγει ότι το 2017 η Τουρκία και η Αίγυπτος είχαν πλέον ανακάμψει δυναμικά», επισημαίνει.

Αναφέρει ακόμη ότι επιτυγχάνεται σταδιακή απεξάρτηση από τις δύο κυρίαρχες πηγές τουρισμού, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας με την παράλληλη άνοδο των μεριδίων άλλων σημαντικών και ανερχόμενων αγορών όπως το Ισραήλ, η Γερμανία, οι Σκανδιναβικές χώρες και πλήθος άλλων.

 «Τα μηνύματα των συνεργατών μας δεικνύουν ότι η Κύπρος έχει, πλέον, καθιερωθεί ως ένας φερέγγυος και καταξιωμένος προορισμός», τονίζει.

Επισημαίνει ότι στο σημερινό ανταγωνιστικότατο τουριστικό περιβάλλον, ένας εθνικός οργανισμός τουρισμού πρέπει να δρα με ένα σύγχρονο, ευέλικτο και ταχύ επιχειρησιακό τρόπο, έχοντας τη δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης ευκαιριών και προοπτικών και δημιουργίας προσοδοφόρων επιχειρηματικών σχέσεων προς όφελος του προορισμού.