You are here

Να μπει στα σχολεία ο τουρισμός

11/08/2017 09:37
Τα μεγάλα οφέλη που προκύπτουν από τη μεγέθυνση της τουριστικής βιομηχανίας και την ανάγκη δημιουργίας τουριστικής παιδείας από τα δημοτικά μέχρι τα πανεπιστήμια τονίζει ο πρόεδρος του ΔΣ του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, Άγγελος Λοΐζου.

Σχολιάζοντας τις εξαιρετικές επιδόσεις της φετινής τουριστικής χρονιάς, τόνισε ότι ο οργανισμός δεν επαναπαύεται.

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο επικαλέστηκε στοιχεία από το υπουργείο οικονομικών, για να καταδείξει τα μεγάλα οφέλη από την τουριστική βιομηχανία, απορρίπτοντας ταυτόχρονα ότι επωφελούνται μόνο τα ξενοδοχεία που περιέχουν όλες τις υπηρεσίες (all inclusive).

«Τα γραφεία ενοικιάσεως οχημάτων αύξησαν τα έσοδα του κατά 40% σε σχέση με πέρσι, οι καφετέριες και τα καφενεία είχαν αύξηση 107% και τα έσοδα από τα τουριστικά διαμερίσματα τα οποία δεν προσφέρουν υπηρεσίες είχαν αύξηση στα έσοδα τους 37%, δηλαδή ακούμπησαν τα €380 εκ. έσοδα».

«Όλοι θα πρέπει να κατανοήσουμε πόσο σημαντική είναι η τουριστική βιομηχανία, πρέπει να σταματήσουμε την κριτική και μετά να δούμε πως την στηρίζουμε, μέσα από τη σωστή εκπαίδευση ακόμη και από τα δημοτικά σχολεία».

Ο κ. Λοΐζου διερωτήθηκε «γιατί να μην δημιουργηθούν έδρες στα κυπριακά πανεπιστήμια για να διδάσκουν αυτό που λέγεται τουριστική βιομηχανία;».

Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, θα πρέπει να προωθηθούν τρείς τομείς, οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, μεταξύ αυτών και το υφυπουργείο τουρισμού, η κοινωνική εκπαίδευση και κουλτούρα και η πραγματική αξιοποίηση αυτού που ονομάζεται τουριστική βιομηχανία σε όλους τους τομείς. Ακόμη και στη γεωργία και την κτηνοτροφία».

Όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των ξενοδοχείων, είπε ότι εκκρεμούν 4-5 νομοσχέδια ενώπιον του γενικού εισαγγελέα τα οποία τυγχάνουν νομοτεχνικού ελέγχου για να κατατεθούν στη βουλή. Μεταξύ αυτών είναι και το νομοσχέδιο για την κατηγοριοποίηση των ξενοδοχείων και των εστιατορίων.

Είπε ότι πρέπει να γίνουμε πιο ευέλικτοι και πιο φιλελεύθεροι για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των καιρών.

Η.Ε.