You are here

Νομικά κενά επιτρέπουν παρεμβάσεις σε παραλίες

15/02/2018 06:50

Κενά στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση των παραλιών αναδεικνύουν πρόσφατες καταγγελίες για παρεμβάσεις σε παραλίες στο Παραλίμνι και στην Πέγεια.

Οι παρεμβάσεις γίνονται κάποιες φορές από το ίδιο κράτος, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους αρμόδιους φορείς, που καλούνται να εφαρμόσουν ένα νόμο που δεν προνοεί σοβαρές κυρώσεις στους παρανομούντες.

Πρόσφατα ο δήμος Παραλιμνίου βρέθηκε στο στόχαστρο από το κίνημα Οικολόγων και άλλους αρμόδιους φορείς για σοβαρές παρεμβάσεις σε διάφορες παραλίες που εμπίπτουν στα όρια του δήμου.

Καταγγελίες όμως έγιναν και για παρεμβάσεις σε παραλίες της Πέγειας, σε σημείο να αναγκαστούν αρμόδιες υπηρεσίες του κεντρικού κράτους να επισκεφθούν την περιοχή για να δουν από πρώτο χέρι το τι συμβαίνει στην περιοχή.

Ο έπαρχος Αμμοχώστου Γιώργος Χρυσαφίνης σε δηλώσεις στη StockWatch ξεκαθάρισε ότι ο νόμος δεν προβλέπει διοικητικά πρόστιμα για τους παρανομούντες.  Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να ζητηθεί η συμμόρφωση και επαναφορά του χώρου στην πρότερα κατάσταση στο μέτρο του δυνατού, επεσήμανε.

Ο κ. Χρυσαφίνης παραδέχθηκε ότι οι καταγγελίες στην ελεύθερη Αμμόχωστο αφορούν κατά κύριο λόγο τις τοπικές αρχές και λιγότερο του ιδιώτες και ότι δέχθηκε αρκετές καταγγελίες που αφορούν το δήμο Παραλιμνίου.

«Στις 20 Φεβρουαρίου έχουμε σύσκεψη κάτω από την επαρχιακή διοίκηση Αμμοχώστου στην οποία θα παρευρίσκονται οι τοπικές αρχές και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες ούτως ώστε να βρούμε ένα τρόπο αυτά τα προβλήματα μόλις αναδύονται να αντιμετωπίζονται», ανέφερε.

Επί τάπητος πρόσθεσε ότι θα τεθούν 3-4 περιπτώσεις παρεμβάσεων από το δήμο Παραλιμνίου όπως είναι η διεύρυνση των παραλιών, οι δομές που τοποθετούνται γύρω – γύρω, οι ούτω καλούμενοι χωμάτινοι πεζόδρομοι και οι προσβάσεις προς την παραλία που έχει δημιουργήσει ο δήμος Παραλιμνίου.

Πρόσθεσε ότι θα ζητηθεί και νομική γνωμάτευση για περαιτέρω χειρισμό του θέματος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, ξεσπάθωσε κατά του έπαρχου Αμμοχώστου Γιώργου Χρυσαφίνη τονίζοντας ότι «όποιος αμφισβητεί τη νομιμότητα των ενεργειών του δήμου οι οποίες γίνονται μετά από ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, έχει δικαίωμα να πάει στο δικαστήριο».

Ο κ. Πυρίλλης απέδωσε στην καθαριότητα μπαζών που προβαίνει ο δήμος στις παραλίες τα όσο λέγονται για αυθαίρετες παρεμβάσεις.  Υποστήριξε ότι «ο περί παραλιών νόμος μας δίνει την εξουσία εκεί που υπάρχουν λουόμενοι να κάνουμε τέτοια έργα για να διασφαλίζουμε την ασφάλεια και τις ανέσεις τους».

Έριξε επίσης τη μπάλα των καταγγελιών στους επιχειρηματίες και ξενοδόχους οι οποίοι, όπως είπε, δεν επιθυμούν παρεμβάσεις μπροστά από τα υποστατικά τους, για να καταλήξει ότι κάποιοι επιχειρούν να δαιμονοποιήσουν το δήμο Παραλιμνίου.

Σφήνα στο θέμα μπαίνουν και περιβαλλοντικές οργανώσεις.  Η αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Έφη Ξάνθου υποστήριξε ότι ο δήμος Παραλιμνίου παρεμβαίνει παράνομα και πάλι επί του παραλιακού μετώπου στην περιοχή «Γλυτζιά Νερά» στους κόλπους του Κάππαρη. 

Ισχυρίστηκε ότι φέρνει άμμο στην παραλία εισροφώντας την από τον κόλπο, εγκαθιστά οχετούς όμβριων υδάτων επί της παραλίας και παρεμβαίνει σε φυσικές πηγές της περιοχής. Η πιο σοβαρή όμως παρέμβαση είναι το σπάσιμο βράχων και η διοχέτευση μπετόν στον βυθό του κόλπου.

«Όλα αυτά», συνεχίζει, «χωρίς μελέτες, χωρίς επίβλεψη από αρμόδιες αρχές, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί οποιαδήποτε άδεια για παρέμβαση επί της ζώνης προστασίας της παραλίας».

Ανέφερε επίσης ότι το κίνημα απέστειλε επιστολές προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, τον έπαρχο Αμμοχώστου αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο Παραλιμνίου.

Στην Πάφο η επαρχιακή διοίκηση και οι δημοτικές αρχές φαίνεται να τα βρίσκουν στο ζήτημα των παραλιών.

Η έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου δήλωσε στη StockWatch ότι «εάν παρατηρηθεί οποιαδήποτε επέμβαση πάνω στην προστασία της παραλίας τότε θα σταλεί στον παρανομούντα προειδοποίηση, εάν δεν συμμορφωθεί και μετακινήσει τις παρεμβάσεις που έκανε, τότε θα επέμβουμε επιβάλλοντας αστικό πρόστιμο.  Εάν δεν το πληρώνει προχωρούμε με αγωγή».

Σχετικά με την επιτόπια επίσκεψη της ελεγκτικής υπηρεσίας και των αρμοδίων τμημάτων στην περιοχή της Πέγειας και ειδικότερα στην ανάπτυξη της ιδιωτικής εταιρείας, είπε ότι η καταγγελία αφορούσε μια ξύλινη πλατφόρμα πάνω στην παραλία και κάποια φύτευση φυτών για τα οποία διαφωνεί το τμήμα περιβάλλοντος.

Η κ. Λάμπρου σημείωσε ότι στην επαρχιακή διοίκηση Πάφου εμπίπτουν 30 οργανωμένες παραλίες από τον Πωμό, την Πόλη Χρυσοχούς, την περιοχή Νέου Χωρίου, τη Κισόνεργα, τη Λέμπα, τη Χλώρακα και τη Γεροσκήπου, όλες πλην της χερσονήσου του Ακάμα, ανέφερε.

Στα μαλακά ρίχνει τις καταγγελίες για παρεμβάσεις στην παραλία μπροστά από την ανάπτυξη Korantina, ο αντιδήμαρχος Πέγειας Ανδρέας Σταυρή, λέγοντας ότι πρόκειται για παλιές υποθέσεις, που επανέρχονται στο προσκήνιο.

«Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι έγινε μια πλατφόρμα αλλά αυτή χρονολογείται, έγινε πριν από αρκετά χρόνια», σημείωσε.

Ο κ. Σταυρή διευκρίνισε ότι ως δημοτική αρχή δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε παρέμβαση επί της παραλίας σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που θα χρειαστεί να παρέμβουν στην παραλία θα πρέπει να γίνει με τη σύμφωνο γνώμη της επαρχιακής διοίκησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του δημάρχου Πόλης Χρυσοχούς Γιώτη Παπαχριστοφή ο οποίος δήλωσε ότι «σε όλα τα θέματα που άπτονται των παραλιών έχουμε άριστη συνεργασία με την έπαρχο Πάφου».

Παραδέχθηκε ότι παρατηρούνται κρούσματα παρανομιών στις παραλίες, ειδικότερα από ιδιώτες, λέγοντας ότι ο δήμος λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα.

Της Ηρώς Ευθυμίου