You are here

Πασχαλίδης: Κάποια μέτρα δεν απέδωσαν

30/07/2009 15:35
• Στα σκαριά παρόμοια μέτρα για το 2010

• Επιμένει στο -10% η κυβέρνηση

• ΥΠΕΜΠ: Δίνουμε, αλλά δεν παίρνουμε


Τα μέτρα στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, παραδέχθηκε σήμερα ο υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη βελτίωση τους για το 2010. Υπό το φως των τελευταίων στοιχείων που δείχνουν τα τουριστικά έσοδα Ιουνίου να έχουν μειωθεί κατά 24%, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ευελπιστεί ότι η μείωση για ολόκληρο το έτος θα περιοριστεί στο 10%, αλλά ετοιμάζεται για τα χειρότερα, που εκτιμάται ότι θα έλθουν το 2010.

Ευρεία σύσκεψη τουριστικών φορέων, της οποίας προήδρευσε ο κ. Πασχαλίδης, αποφάσισε όπως τα τρία μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση φέτος για στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας γίνουν πιο στοχευμένα και συνεχιστούν και το 2010.

Τα μέτρα αφορούν τη μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, τη μη πληρωμή τελών διανυκτέρευσης στους δήμους και τη μείωση των τελών αεροδρομίων.

Μετά την τρίωρη σύσκεψη, ο κ. Πασχαλίδης δήλωσε ότι «τα μέτρα που λήφθηκαν βοήθησαν σε κάποιο βαθμό ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις στις μειώσεις των αφίξεων. Ωστόσο διεξάγεται μελέτη για την αποτελεσματικότητα τους με στόχο τη διαφοροποιήσει κάποιων από αυτά ώστε να είναι πιο στοχευμένα».

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων εάν τα μέτρα απέδωσαν το αναμενόμενο, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν απέδωσαν το αναμενόμενο και ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Συνεχίζοντας παραδέχθηκε ότι το 2010 θα είναι χειρότερο από το 2009 όσον αφορά τον τουρισμό. «Κοινή διαπίστωση όλων των φορέων είναι ότι το 2010 θα είναι πιο δύσκολο από το 2009, ως εκ τούτου, το αίτημα να γίνουν πιο στοχευμένα τα μέτρα και να παραταθούν και το 2010 ήταν ομόφωνο».

Ο κ. Πασχαλίδης κάλεσε επίσης τόσο τους δήμους όσο και τους ξενοδόχους και άλλους παράγοντες του τουρισμού «να προσφέρουν, όχι μόνο να παίρνουν από την κυβέρνηση».

Ο υπουργός Εμπορίου είπε επίσης ότι η τουριστική πολιτική δεν επηρεάζεται από την αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία του ΚΟΤ, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα καθυστέρηση η προώθηση των μέτρων εάν στην προεδρία του ΚΟΤ διοριστεί νέο πρόσωπο.

Όσον αφορά τους δήμους, σύμφωνα με το δήμαρχο Αγίας Νάπας ο οποίος παρέστη στη σύσκεψη, ο κ. Πασχαλίδης προτίθεται να ζητήσει από όλους τους δήμους εκτός Αγίας Νάπας και Πρωταρά οι οποίοι εφαρμόζουν ήδη το μέτρο, να μην εισπράττουν το τέλος διανυκτέρευσης τη χειμερινή περίοδο ώστε να στηριχθεί ο χειμερινός τουρισμός, εφόσον η κυβέρνηση θα τους καταβάλει και τον επόμενο χρόνο το τέλος διανυκτέρευσης που δεν χρεώνουν στους ξενοδόχους στο πλαίσιο στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας.

Ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ, Άκης Βαβλίτης, δήλωσε ότι «για το υπόλοιπο της τουριστικής περιόδου δεν μπορεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα». «Το ζητούμενο», σημείωσε, «είναι να ληφθούν έγκαιρα τα μέτρα για το 2010 το οποίο θα είναι χειρότερο από την φετινή τουριστική περίοδο».

Κληθείς να απαντήσει εάν τα μέτρα εφαρμόσθηκαν από όλους τους ξενοδόχους, έριξε το μπαλάκι στους οργανωτές ταξιδιών, αφήνοντας σκιές κατά πόσο έχουν μετακυλήσει προς στους τουρίστες το όφελος από τα μέτρα. «Πιθανόν μερικοί τουριστικοί πράκτορες», υπέδειξε, «να μη έχουν μετακυλήσει στο βαθμό που έπρεπε να το πράξουν το όφελος στον τουρίστα» .

Σύμφωνα με τον κ. Βαβλίτη οι ξενοδόχοι συνέβαλαν στη μείωση του τουριστικού πακέτου.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πάφου, Γιώργος Λεπτός, εξέφρασε με τη σειρά του ότι «το 2010 θα είναι πολύ πιο δύσκολη χρόνια και ζήτησε τη λήψη τολμηρών μέτρων. Μεταξύ αυτών είναι η επίσπευση των πολεοδομικών κινήτρων προς τους ξενοδόχους ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να αναβαθμίσουν τις τουριστικές τους μονάδες».

Μια σκέψη που τέθηκε στο τραπέζι, είπε, είναι και η επέκταση του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ από 8% σε 5% και στα εστιατόρια, υπό την προϋπόθεση τα εστιατόρια να αναβαθμίσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους και να μειώσουν τις τιμές τους, όχι όμως εις βάρος της ποιότητας.

Της Ηρώς Ευθυμίου