You are here

Αναστάληκαν οι απολύσεις στο συνεργατισμό

22/02/2018 10:25

Αναστάληκαν οι απολύσεις στο συνεργατισμό μετά από απόφαση της διοίκησης και δίνεται χρόνος στους επηρεαζόμενους υπαλλήλους μέχρι τις 19 Μαρτίου 2018 να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων (ΕΤΥΚ) ενημερώθηκε επίσημα από τη διοίκηση της τράπεζας για την απόφαση αυτή θεωρώντας ότι είναι θετική εξέλιξη.

Σε εγκύκλιό της η ΕΤΥΚ σημειώνει ότι είναι θετική εξέλιξη η «αναστολή» των απολύσεων ωστόσο η οργάνωση απαιτεί την ακύρωση των απολύσεων.

Τονίζεται ότι η τράπεζα θα πρέπει να χειριστεί τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αποπληρωμή των δανείων τους, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει τους πελάτες της.

«Είναι αδιανόητο και προκλητικό να πιστεύουν κάποιοι ότι η απόλυση (κατά παράβαση των υφιστάμενων συμφωνιών της ΕΤΥΚ με την τράπεζα) των υπαλλήλων που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους θα λύσει το πρόβλημα, αποφεύγοντας παράλληλα να ψάξουν το γιατί δόθηκαν στους υπαλλήλους αυτούς, δάνεια τα οποία δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν. Οι αντεργατικές αυτές ενέργειες είναι πρωτόγνωρες για τα δεδομένα του χώρου μας και ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι, δυστυχώς, αυτές γίνονται από ένα οργανισμό που ιδιοκτήτης είναι το ίδιο το κράτος», σημειώνεται.

Η Οργάνωσή μας καλεί το σύνολο των μελών της σε εγρήγορση και επαναβεβαιώνει την αποφασιστικότητά της για να προστατεύσει τους συναδέλφους του Συνεργατισμού από τις όποιες

αυθαίρετες και αντεργατικές ενέργειες της Διοίκησης. Οι προγραμματισμένες για την 1/3/2018 Γενικές Συνελεύσεις των μελών της ΕΤΥΚ στο Συνεργατισμό, για να εξουσιοδοτηθεί η οργάνωση στη λήψη μέτρων, περιλαμβανόμενης και της απεργίας, θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

«Είχαμε κάνει μια συνεδρία χθες το απόγευμα με αντιπροσωπεία του ΔΣ (της ΣΚΤ) και υπηρεσιακούς. Οι διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ και καταλήξαμε να ανασταλούν οι απολύσεις και να επιστρέψουν πίσω στην εργασία τους, να τους δοθεί χρόνος μέχρι τις 19 του Μάρτη να διευθετήσουν τα δάνειά τους», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών ΣΕΚ (ΟΙΥΚ -ΣΕΚ) Ελισσαίος Μιχαήλ.

Διευκρίνισε ότι οι 17 μέχρι τις 19 Μαρτίου θα πρέπει να προβούν σε αναδιάρθρωση των δανείων τους, τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει «με τους ίδιους όρους, όπως και οι πελάτες, χωρίς να υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση επειδή είναι υπάλληλοι». 

«Θα το παρακολουθούμε για να τα φέρουμε σε πέρας, ώστε το θέμα να λήξει ομαλά», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μιχαήλ εξήγησε ότι το θέμα αφορά συνολικά γύρω στους 100 υπαλλήλους της τράπεζας, στους οποίους εντάσσονται και οι 17 που πήραν επιστολή απόλυσης. «Απλώς τους υπόλοιπους τους έδωσαν επιστολή να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι τις 19 (Μαρτίου) γι’ αυτό εντάξαμε και τους 17 στην ίδια κατηγορία».

Σημείωσε δε ότι «η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή δεν είναι όλες το ίδιο».

Απαντώντας σε ερώτηση, εξέφρασε την άποψη πως με αυτή την απόφαση η ΣΚΤ ήθελε να δείξει ότι χειρίζεται όλους τους δανειολήπτες το ίδιο, ωστόσο το έπραξε με λάθος τρόπο.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι συνελεύσεις που ανακοίνωσε η ΕΤΥΚ για την 1η Μαρτίου για τη λήψη μέτρων θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

 

Γ.Χ.