You are here

Αναβάθμιση αξιολόγησης ευρωστίας BOCY

25/09/2014 18:16
Ο οίκος αξιολόγησης Capital Intelligence (CI), ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αναβάθμισε την αξιολόγηση ευρωστίας (Financial Strength Rating) της Τράπεζας Κύπρου σε B- από C+ αντικατοπτρίζοντας έτσι την κατά πολύ βελτιωμένη κεφαλαιουχική θέση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, παρόλο που όπως ισχύει και για άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, η κεφαλαιουχική επάρκεια βρίσκεται ακόμη εν αμφιβόλω ωσότου ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα τέλη Οκτωβρίου.

Η αναθεωρημένη αξιολόγηση ευρωστίας αντικατοπτρίζει επίσης μια ανάκαμψη στα λειτουργικά και καθαρά κέρδη της τράπεζας, καθώς και την επίτευξη καλής προόδου στην εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης της τράπεζας, αναφέρει ο οίκος.

Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου, η αξιολόγηση ευρωστίας συνεχίζει να επηρεάζεται από την πολύ αδύναμη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και την πολύ στενή ρευστότητα. Παρόλο που μετά την αύξηση κεφαλαίου της τάξης του €1 δισ. και την πώληση μη κύριων (non – core) περιουσιακών στοιχείων η εξάρτηση της τράπεζας από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος αναμένεται να συνεχίσει μια καθοδική πορεία, παραμένει ωστόσο σε ψηλό επίπεδο.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την προοπτική της οικονομίας της Κύπρου επηρεάζουν επίσης σε μεγάλο βαθμό και την αξιολόγηση ευρωστίας της τράπεζας.

Η αξιολόγηση στήριξης της τράπεζας (support rating) επιβεβαιώνεται στη βαθμίδα 4, αναφέρεται.

Ο οίκος, σημειώνει, ότι στην ίδια γραμμή και δεδομένης της βελτιωμένης οικονομικής κατάστασης, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε ξένο νόμισμα αναβαθμίζεται σε B- από C+, ενώ η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ξένο νόμισμα αναβαθμίζεται σε B από C, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει τη σημαντική ένεση ρευστότητας που επιτεύχθηκε λόγω της κεφαλαιουχικής αύξησης.

Σύμφωνα με την έκθεση, παρόλο που η προοπτική για όλες τις αξιολογήσεις είναι «σταθερή», οι αξιολογήσεις υπολογίζονται στη βάση του σεναρίου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να πληροί τους δημοσιονομικούς της στόχους και άλλες δεσμεύσεις της έναντι της τρόικας.

Η διαρκής συμμόρφωση από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει συστατικό κρίσιμης σημασίας για την τραπεζική σταθερότητα στην Κύπρο, ειδικά ενόψει του στόχου για χαλάρωση των εξωτερικών περιοριστικών μέτρων διακίνησης κεφαλαίου ως το τέλος του χρόνου, σημειώνεται.

Η Τράπεζα Κύπρου, αναφέρει ο οίκος, διατηρεί κατά εκτίμηση μερίδιο καταθέσεων και δανείων 25,5% και 39,5% αντίστοιχα.