You are here

Ανησυχούν για συνεργατισμό τα συνδικάτα

22/03/2018 14:17

Ανησυχίες για τις εξελίξεις στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα εκφράζει το συνδικαλιστικό κίνημα, ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών ενώ τονίζει πως δεν πρόκειται να δεχθεί εκποίηση πρώτης κατοικίας.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας δήλωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα διευθετήθηκε συνάντηση της ηγεσίας της ΣΕΚ και της ΠΕΟ με τον υπουργό οικονομικών σε μια προσπάθεια να κατοχυρωθούν οι εργαζόμενοι και οι καταθέτες.

Ο κ. Μάτσας είπε ότι «προτεραιότητα για μας είναι η κατοχύρωση των καταθετών και πελατών της ΣΚΤ και η άμεση στήριξη του συνόλου των εργαζομένων και σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε απόφαση που να θέτει σε κίνδυνο την πρώτη κατοικία και τους δανειολήπτες οι οποίοι τεκμηριωμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους».

Σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή είχαμε επαφές με το υπουργείο οικονομικών σε μια προσπάθεια να είμαστε υποστηρικτικοί και αποδοτικοί στην όλη διαδικασία».

Ο κ. Μάτσας, μιλώντας μετά τη συνεδρία του γενικού συμβουλίου της ΣΕΚ για επαναξιολόγηση των δεδομένων που προκύπτουν από την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάπτυξη, είπε ότι θα πρέπει να περιοριστεί η σοβαρή απορρύθμιση που υπάρχει στην αγορά εργασίας και στις εργασιακές σχέσεις .

Σειρά εισηγήσεων

Η ΣΕΚ κατέθεσε μια σειρά εισηγήσεων που περιλαμβάνουν την ενίσχυση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τον τερματισμό της αγοράς υπηρεσιών που γίνεται από το κράτος όσο και από ιδιώτες εργοδότες ζητώντας παράλληλα να υπάρξει από όλους απόλυτος σεβασμός στα εργασιακά θέσμια, στις εργασιακές νομοθεσίες και να διατηρηθεί σε ψηλά επίπεδα η τριμερής συνεργασία.

Ο κ. Μάτσας έστειλε μήνυμα στους εργαζόμενους να στηρίξουν ακόμη περισσότερο τη συνδικαλιστική οργάνωση για να μπορέσει να πετύχει ακόμη περισσότερα οφέλη για τους εργαζόμενους και την κοινωνία γενικότερα.

Το Συμβούλιο αξιολόγησε επίσης την πορεία ανάκαμψης της αγοράς εργασίας, είπε ο κ. Μάτσας και η ΣΕΚ θεωρεί ότι θα πρέπει να επέλθει ακόμη μεγαλύτερη επαναρρύθμιση του θέματος έτσι ώστε να γίνει σεβαστή η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων οι οποίες μέσα από τη δική τους παρέμβαση, δημιουργούν συνθήκες περαιτέρω ανάπτυξης των εργαζομένων τόσο όσον αφορά τα μισθολογικά όσον και τα παρεμφερή τους ωφελήματα.

«Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα αποδεχθούμε περαιτέρω απορρύθμιση στη βάση και της αγοράς υπηρεσιών. Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε ως ΣΕΚ την κάλυψη μόνιμων θέσεων εργασίας μέσω από την αγορά υπηρεσιών ή οποιαδήποτε άλλη μορφή απασχόλησης η οποία λειτουργεί απορρυθμιστικά προς την αγορά εργασίας», σημείωσε.

Παράλληλα, η ΣΕΚ, στέλλει και ένα σαφές μήνυμα στις πέντε χιλιάδες εκπαιδευτικούς «ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα έτσι ώστε να πετύχουμε τον καθορισμό δεδομένων που θα τους εντάσσουν στη μισθωτή απασχόληση και θα τους δίνουν πρόσβαση στα διάφορα κοινωνικά ταμεία».

Είπε επίσης ότι είναι επίσης ξεκάθαρο το γεγονός ότι το Γενικό Σχέδιο Υγείας αποτελεί το μέγιστο στόχο για τη ΣΕΚ αυτή τη στιγμή. «Δεν θα δεχθούμε κανένα πισωγύρισμα και καμία διαφοροποίηση σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί», συμπλήρωσε.

Ανέφερε επίσης ότι η ΣΕΚ θέτει ψηλά στις προτεραιότητές της το θέμα  της φορολογικής μεταρρύθμισης, σημειώνοντας ότι είναι ξεκάθαρο ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια συγκροτημένη και στοχευμένη φορολογική μεταρρύθμιση, στη βάση και της πράσινης φορολογίας έτσι ώστε να δημιουργούνται οι συνθήκες περιορισμένης επιβάρυνσης της εργασίας, δίδοντας την ίδια στιγμή φορολογική διέξοδο στις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την βιώσιμη ανάπτυξή τους, και δίδεται και μία ώθηση στην περιβαλλοντική πολιτική.

ΟΗΟ-ΣΕΚ

Σε δικές του δηλώσεις, ο ΓΓ της ΟΗΟ-ΣΕΚ, Ανδρέας Ηλίας είπε ότι για τα θέματα του ευρύτερου τομέα, απορρέει μια υποχρέωση από τη συμπληρωματική συμφωνία πλαίσιο που έγινε τον Οκτώβριο του 2017 μεταξύ των συντεχνιών ΣΕΚ-ΠΕΟ μαζί με το ΥΠΟΙΚ.

Θα πρέπει, είπε, «να συζητηθούν τα θέματα της αποκατάστασης και επαναφοράς των μισθών, τα θέματα των αορίστου χρόνου, το θέμα της λειτουργίας Ταμείου Προνοίας για τους νεοεισερχομένους».

Παράλληλα είπε, είναι ανοικτή και η διαδικασία που αφορά την αγορά υπηρεσιών. Η ανεξέλεγκτη αγορά υπηρεσιών, ανέφερε, «είναι ένα θέμα που προβληματίζει τους εργαζομένους.  Θεωρούμε απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίον γίνεται η αγορά υπηρεσιών κατά τρόπο που να υποκαθιστούνται θέσεις εργασίας και μόνιμες ανάγκες».

Για το θέμα των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είπε ότι η συμφωνία προβλέπει ότι θα πρέπει να καταλήξουμε μέχρι την 31 Μαΐου. «Επομένως, έχουμε δύο μήνες σχεδόν. Ήδη έχουν γίνει κάποιες επαφές και αναμένω ότι θα εντατικοποιηθούν για να ικανοποιηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Διαφορετικά, είπε, «θα έχουμε πρόβλημα, εμείς καλή τη πίστη θα προσέλθουμε στο διάλογο για να καταλήξουμε στα θέματα που αφορούν τους εργαζομένους του ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Αποφάσεις γενικού συμβουλίου ΣΕΚ

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του γενικού συμβουλίου της ΣΕΚ, ζητά την   άμεση ανάγκη λήψης μέτρων από την πολιτεία που θα περιορίζουν τη σοβαρή απορρύθμιση που υπάρχει στην αγορά εργασίας και στις εργασιακές σχέσεις.

Ως συνταγή διόρθωσης – βελτίωσης των πραγμάτων η ΣΕΚ εισηγείται ανάμεσα σε άλλα να ενισχυθεί το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να ρυθμιστούν νομοθετικά οι βασικοί όροι απασχόλησης σε μεγάλες κλαδικές συμβάσεις, να τερματισθεί το φαινόμενο της αγοράς υπηρεσιών που γίνεται τόσο από το κράτος όσο  και από ιδιώτες εργοδότες και να υπάρξει από όλους απόλυτος σεβασμός στα εργασιακά θέσμια, στις εργασιακές νομοθεσίες και να διατηρηθεί σε ψηλά επίπεδα η τριμερής συνεργασία.

Το γενικό συμβούλιο χαιρετίζει τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας στη βουλή σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει πολιτική μείωσης φόρων ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και το οικογενειακό εισόδημα.

Της Ηρώς Ευθυμίου