You are here

Ανοίγει ποινική υπόθεση για Uniastrum

11/06/2013 06:56
Την ποινική διερεύνηση της εξαγοράς της Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου το 2008 ξεκινά η εισαγγελία, μετά τις καταγγελίες του προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν για τα ευρήματα της έκθεσης Alvarez and Marsal και μετά από αίτημα της κυβέρνησης.

Σε γραπτή του δήλωση, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος αναφέρει ότι «οι πρόσφατες καταγγελίες του Προέδρου του ΔΗΚΟ αναφορικά με τα ευρήματα της Alvarez and Marshall για εξαγορά τραπεζικού ιδρύματος στη Ρωσία από την Τράπεζα Κύπρου κρίνονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως εξαιρετικά σοβαρές».

«Για το λόγο αυτό», συνεχίζει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και αντάλλαξε απόψεις για τις σοβαρές αυτές καταγγελίες και ζήτησε τη διερεύνηση τους το ταχύτερο δυνατόν και το διορισμό, εάν είναι δυνατόν, ποινικών ανακριτών για εξέταση της υπόθεσης».

Η έκθεση των A&M παραδόθηκε στον εισαγγελέα στις αρχές Απριλίου, και περιέχει σωρεία ευρημάτων για τους χειρισμούς της Τράπεζας Κύπρου σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα, την εξαγορά της Uniastrum και την απόκτηση ποσοστού στη Banka Transilvania. Στην περίπτωση της τελευταίας γίνονται ξεκάθαρες αναφορές για πιθανά ποινικά αδικήματα, όχι όμως στις άλλες δύο.

Η έκθεση για τη Uniastrum, που είχε παραθέσει η StockWatch στις 4 Απριλίου, αναφέρει ότι «δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις φήμες για διαφθορά σε σχέση με την συναλλαγή» εξαγοράς της ρωσικής τράπεζας από την Τράπεζα Κύπρου.

Ο γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης εξήγησε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ότι ήταν της αντίληψης ότι θα ολοκληρώνονταν οι διεργασίες της ερευνητικής επιτροπής που διόρισε η κυβέρνηση
Αναστασιάδη, προτού προχωρήσει η εισαγγελία σε διερεύνηση ποινικών υποθέσεων.

Ανέφερε ότι είχε επαφή με την αστυνομία για να συζητηθεί η μεθόδευση της έρευνας και ανέφερε ότι, εκεί που θα χρειαστούν εξειδικευμένες γνώσεις, θα διοριστούν ποινικοί ανακριτές.

Η A&M υποστηρίζει ότι δεν κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε στοιχεία που θα τεκμηρίωναν διαφθορά, κάτι που, σε περίπτωση διορισμού ποινικών ανακριτών, θα προσπαθήσει να κάνει ο Εισαγγελέας.

Η εξαγορά της Uniastrum ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2008 και ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του ίδιου έτους έναντι €450 εκ.

Η Τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι ανέμενε τα επόμενα χρόνια από τη Uniastrum κέρδη κοντά στα €50 εκ. ετησίως.

Το 2012 η Uniastrum ήταν ζημιογόνα.

Την Πέμπτη ο κ. Καρογιάν δήλωσε στα ΜΜΕ εξερχόμενος της εισαγγελίας ότι πρέπει να γίνει ποινική διερεύνηση των «σημείων και τεράτων» που περιλαμβάνει η έκθεση των A&M για τη Uniastrum.

Ο κ. Κληρίδης ξεκαθάρισε σήμερα ότι ο κ. Καρογιάν δεν παρέθεσε νέα στοιχεία, αλλά υπέδειξε κάποια σημεία της έκθεσης A&M που θεωρεί ο ίδιος σημαντικά.