You are here

Δύσκολη αρχή για ΔΣ BOCY

30/04/2013 08:50
Στην πρώτη του συνεδρία θα συνέλθει σήμερα το μεταβατικό διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, έχοντας ενώπιον του ως πρώτο θέμα της ατζέντας την εκλογή προέδρου.

Τα δεκατέσσερα άτομα που διόρισε η Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με το υπουργείο οικονομικών θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της καθοδήγησης του μεγαλύτερου τραπεζικού συγκροτήματος της Κύπρου στην πρώτη γενική συνέλευση των νέων του μετόχων.

Από τα 14 άτομα μόλις τρεις – ο Τάκης Ταουσιάνης, ο Πανίκος Πούρος και ο εκπρόσωπος της ΕΤΥΚ Κώστας Χατζήπαπας- ήταν και στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας.

Το προηγούμενο ΔΣ παραιτήθηκε μαζικά στις 29 Μαρτίου, μετά το διορισμό διαχειριστή στις δύο τράπεζες που τέθηκαν σε καθεστώς εξυγίανσης.

Η Λένια Γεωργιάδου, ο Σοφοκλής Μιχαηλίδης και ο Erol Riza έχουν θητεία στην Κεντρική Τράπεζα.

Οι Κωνσταντίνος Δάμτσας, Ανδρέας Περσιάνης και Μιχάλης Ζαννετίδης έχουν παρουσία στον ιδιωτικό τομέα, ο Ανδρέας Ποιητής είναι δικηγόρος και ο Γιώργος Θεοχαρίδης ακαδημαϊκός.

Οι Λάμπρος Παπαδόπουλος και Φίλιππος Μαννάρης έχουν παρουσία στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα.

Ο Σαββάκης Σαββίδης είναι τραπεζίτης, και φέρεται να έχει τη στήριξη της Κεντρικής Τράπεζας για να αναλάβει την προεδρία του οργανισμού.

Οι 14 διοικητικοί σύμβουλοι αναμένεται να επιλέξουν τις επόμενες μέρες το άτομο που θα εκτελεί καθήκοντα αναπληρωτή CEO. Προς το παρόν, θα συνεχίσει να έχει σημαντικά εκτελεστικά καθήκοντα ο νυν διαχειριστής Ντίνος Χριστοφίδης.

Το έργο που καλείται να επιτελέσει το μεταβατικό διοικητικό συμβούλιο είναι τεράστιο.

Το «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθετών της Τράπεζας αλλά και η ίδια διαδικασία διορισμού προσώπων στο ΔΣ της Τράπεζας έχουν συμβάλει στην περαιτέρω διάβρωση της εμπιστοσύνης προς το Συγκρότημα, που έκλεισε τις πόρτες στις 15 Μαρτίου χωρίς να υπάρχει πλήρης παραδοχή ή αντίληψη των μεγάλων κεφαλαιακών και ρευστοτικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

Οι μετέπειτα εξελίξεις έχουν πλήξει όχι μόνο την εμπιστοσύνη των καταθετών αλλά και των ίδιων των υπαλλήλων της Τράπεζας, που βρέθηκαν εκτεθειμένοι ενώπιον των πελατών τους.

Το ΔΣ θα πρέπει επίσης να επιβλέψει την επιτυχή απορρόφηση των εργασιών της Λαϊκής Τράπεζας και να προβεί σε σχέδιο αναδιάρθρωσης του αναμορφωμένου οργανισμού.

Τα επιστολόχαρτα, η ιστοσελίδα και το portal της Λαϊκής άρχισαν ήδη να αντικαθίστανται με το λογότυπο της Τράπεζας Κύπρου, και τα αντίστοιχα τμήματα των δύο τραπεζών έχουν ήδη κάνει τις πρώτες τους επαφές ή ακόμα και κοινές συσκέψεις.

Η περίοδος που ακολουθεί όμως είναι δύσκολη, καθώς οι περίπου 5,5 χιλ. υπάλληλοι των δύο τραπεζών θα πρέπει να αποδεχθούν σημαντικές μειώσεις στους μισθούς και κάποιες απολύσεις.

Το μέγεθος της αναδιάρθρωσης που θα προκύψει θα πρέπει να αποφασιστεί από τη μεταβατική διοίκηση μέχρι τους επόμενους μήνες, οπόταν και θα ξεκαθαρίσει επίσης ο τελικός ισολογισμός του Συγκροτήματος και το ύψος του «κουρέματος» που θα επωμιστούν οι χιλιάδες ανασφάλιστοι καταθέτες της Τράπεζας.

Το στοίχημα για τη νέα διοίκηση είναι να εμπνεύσει εμπιστοσύνη τους χιλιάδες υπαλλήλους του νέου Συγκροτήματος, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των πελατών και να ανακτήσουν μέρος της χαμένης τους εμπιστοσύνης.

Το νέο σχήμα αναμένεται να έχει άλλωστε από τους ψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη, και μέσω της ΕΚΤ, αναμένεται να έχει σημαντική ρευστοτική στήριξη.

Με το μέγεθος και το μερίδιο αγοράς που θα έχει θα μπορεί να καθορίσει τη μελλοντική πορεία της οικονομίας. Η μελλοντική πορεία του οργανισμού είναι, για πολλούς, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία ανάκαμψης του τραπεζικού κλάδου και της οικονομίας.