You are here

Ειρ. Γεωργιάδου: Νέες λύσεις στα NPLs

11/01/2017 19:07
Νέες καινοτόμες λύσεις και εξειδικευμένη γνώση στη διαχείριση των κόκκινων δανείων επιδιώκει να φέρει στην αγορά η Ελληνική Τράπεζα, με την απόφαση της να συστήσει νέα εταιρεία με ξένους συμβούλους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η συμφωνία θα υλοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2017 και αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων €2,4 δις, μέσω της τεχνογνωσίας που διαθέτουν οι νέοι συνέταιροι της Ελληνικής.

Μιλώντας στη StockWatch μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, η πρόεδρος της Ελληνικής Ειρένα Γεωργιάδου σταχυολογεί τα βασικά της σημεία, καθησυχάζοντας τους 160 υπαλλήλους που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία που θα συσταθεί με τους Τσέχους συμβούλους της Τράπεζας, APS Holdings.

Με όλα τα δικαιώματα οι 160… συν μπόνους

Όπως ανέφερε στη StockWatchη πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας Ειρένα Γεωργιάδου ουδείς εκ των 160 υπαλλήλων που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία θα χάσει οποιοδήποτε ωφέλημα, δικαίωμα, κεκτημένο που απορρέει από τη συλλογική σύμβαση μεταξύ τράπεζας και ΕΤΥΚ.

Σημείωσε ότι υπήρξε συνεννόηση με την ΕΤΥΚ σε σχέση με το όλο θέμα.

«Λάβαμε, όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, σοβαρά τις υποδείξεις της συντεχνίας σε σχέση με το εργασιακό καθεστώς της επόμενης μέρας για τους επηρεαζόμενους υπαλλήλους» παρατήρησε.

«Στόχος της τράπεζας δεν ήταν να επηρεαστούν με οποιονδήποτε τρόπο τα συμβατικά δικαιώματα του προσωπικού, αλλά να εξευρεθεί ένας αξιόπιστος συνέταιρος με τεχνογνωσία στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», ανέφερε η κ. Γεωργιάδου.

Επεσήμανε ότι «στη νέα εταιρεία οι υπάλληλοι που θα εργοδοτηθούν θα έχουν επιπρόσθετα κίνητρα καθώς, όπως έχουμε ενημερωθεί, θα παραχωρούνται οικονομικά κίνητρα (μπόνους) στους υπαλλήλους εκείνους οι οποίοι θα πετυχαίνουν τους στόχους που θα τίθενται».

Εξήγησε ακόμη ότι δεν θα επηρεαστούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα του προσωπικού καθώς τα χρόνια υπηρεσία τους στη νέα τράπεζα θα προστίθεται στην προϋπηρεσία που έχουν στην Ελληνική Τράπεζα.

Επιπρόσθετα, είπε, και οι 160 υπάλληλοι θα διατηρήσουν και τα δικαιώματα στο ταμείο υγείας, το ταμείο προνοίας καθώς και το ωφέλημα του μειωμένου επιτοκίου για τα δάνεια που συνάπτει το προσωπικά και καλύπτονται από τη συλλογική σύμβαση.

Τόνισε ότι από χθες άρχισε η λεπτομερής ενημέρωση του προσωπικού κατά μικρές ομάδες και η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος της βδομάδας.

Η ΕΤΥΚ αναμένεται ότι αύριο θα συγκαλέσει συγκέντρωση του επηρεαζόμενου προσωπικού για να ενημερωθεί διεξοδικά και να διασκεδαστούν οι ανησυχίες που εκφράστηκαν σήμερα μετά την ανακοίνωση της τράπεζας.

Εταιρεία με μεγάλες εμπειρίες και γνώση

Αναφερόμενη στην εταιρεία ΑPSHoldings που έχει επιλεγεί για να διαχειριστεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια €2,4 δις της τράπεζας, η κ. Γεωργιάδου παρατήρησε ότι πρόκειται για μία αξιόπιστη εταιρεία με πλούσια εμπειρία, τεχνογνωσία, εξειδικευμένες τεχνικές επί του συγκεκριμένου αντικειμένου.

«Η Ελληνική Τράπεζα» είπε, «διέθετε μία πολύ καλή μηχανή ως προς τη διαχείριση των ΜΕΔ. Ωστόσο, προσβλέπουμε ότι ο νέος συνέταιρος θα μας βελτιώσει τις τεχνικές για την ανάκτηση χρεών και εν γένει για τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Πιστεύω ότι αυτή η συνεργασία θα μας κάνει πιο γρήγορους και πιο αποτελεσματικούς. Θα είναι μία ευκαιρία να εκπαιδευτεί το προσωπικό μας και η πτυχή αυτή είναι πολύ σημαντική. Ο συνέταιρος μας έχει γνώση προσέγγισης, στρατηγικής, ιδέες και λύσεις», επεσήμανε η πρόεδρος της ΗΒ.

H διαδικασία επιλογής

Η κ. Γεωργιάδου αναφέρθηκε και στη διαδικασία επιλογής της ΑPSHoldings λέγοντας ότι αυτή ξεκίνησε εδώ και αρκετό καιρό.

«Ήταν ένα μεγάλο ταξίδι με τον κωδικό «Έλλη». Επισκεφτήκαμε πολλές χώρες του εξωτερικού και είδαμε πρακτικά τις λύσεις που εφαρμόζονται στη διαχείριση ανάκτησης χρεών. Μιλήσαμε με την ΕΚΤ η οποία μας υπέδειξε ποια θα ήταν η ιδανική λύση και καταλήξαμε ότι το να εξεύρεις ένα συνέταιρο και να δημιουργήσεις μία πλατφόρμα από κοινού για διαχείριση των ΜΕΔ ήταν η καλύτερη λύση. Κι αυτό πράξαμε».

«Ακολούθησε»,πρόσθεσε, «μία μακρά διαδικασία προκήρυξης προσφορών και είχαμε τεράστιο ενδιαφέρον. Εξεδήλωσαν ενδιαφέρον γύρω στις 40 τέτοιες εταιρείες διεθνούς εμβέλειας για να συμβληθούν μαζί μας. Προχωρήσαμε σε διαγνωστικούς ελέγχους και η κάθε υποψήφια εταιρεία υπέβαλε οικονομικές προσφορές. Επιλέγηκε τελικά ΑPSHoldings η οποία ταιριάζει περισσότερο στην ΗΒ».

Στη νεοσυσταθείσα εταιρεία η ΑPSHoldings θα κατέχει το 51% στην εταιρεία που θα συσταθεί η και η ΗΒ το 49% .

Η κ. Γεωργιάδου δεν θέλησε να αναφερθεί στο οικονομικό σκέλος της προσφοράς της ΑPSHoldings περιορισθείσα να πει ότι «είναι πολύ ανταγωνιστική προσφορά».

Είπε ότι λεπτομέρειες θα δοθούν μετά το τρίμηνο που χρειάζεται για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έναρξης λειτουργίας της νέας εταιρείας.

Το χαρτοφυλάκιο παραμένει στην ΗΒ

Σε ότι αφορά το καθεστώς που θα έχει η νέα εταιρεία, η πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας τόνισε ότι ολόκληρο το χαρτοφυλάκιοτων περιουσιακών στοιχείων θα παραμένει στην τράπεζα.

«H στρατηγική για κάθε δάνειο από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλοθα τη χαράσσει η τράπεζα. Καμία αναδιάρθρωση δεν θα αποφασίζεται αν δεν εγκριθεί από την τράπεζα.Επίσης θα παρακολουθούμε όλη την επικοινωνία με τον πελάτη ο οποίος θα παραμείνει και το τονίζω ότι θα παραμείνει πελάτης της τράπεζας. Απλά η διαχείριση θα γίνεται από την εταιρεία».

Επίσης, όπως ανέφερε η κ. Γεωργιάδου η ΗΒ θα συνεχίσει να δίνει αναφορά στην ΚΤ για τα ΜΕΔ.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν έχουμε πωλήσει τα δάνεια των πελατών μας» τόνισε.