You are here

Έκδοση μετοχών για άντληση €1,2 δισ. για ΚΣΤ

14/05/2013 17:06
Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα προχωρά στην έκδοση μετοχών Β’ έστω κι αν το μνημονιακό νομοσχέδιο δίνει την ίδια δυνατότητα και στα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα.

Το σχετικό νομοσχέδιο οδηγείται την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου έβαλε σήμερα στο μικροσκόπιο της το μνημονιακό νομοσχέδιο το οποίο καθιστά και τα συνεργατικά ιδρύματα που λειτουργούν σήμερα σε περιορισμένης ευθύνης.

Οι μετοχές θα εκδοθούν από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και θα έχει το δικαίωμα αγοράς τους και από οποιονδήποτε.

Οι πρόνοιες που θα διέπουν την έκδοση και την εμπορία των μετοχών Β θα καθοριστούν σε συνεργασία με την τρόικα.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, δήλωσε ότι οι μετοχές Α αγοράζονται από μέλη ενώ, οι μετοχές Β θα αγοράζονται από μέλη και μη μέλη.

Σημείωσε ότι η ΣΚΤ προσανατολίζεται να προχωρήσει η ίδια στην έκδοση μετοχών Β παρόλο που μέσω του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα και στα τοπικά ΣΠΙ τα οποία θα εκδίδουν μόνο μετοχές Ά.

Ανέφερε ότι δικαίωμα αγοράς μετοχών Β θα έχει η κυβέρνηση αλλά και το κοινό, επισημαίνοντας ότι με τις μετοχές Α που κατέχει η Κεντρική Συνεργατική οι συνεργατικές εταιρείες κάλυψαν τη δυνατότητα που είχαν.

Εξήγησε, ότι η Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα με την πάροδο πέντε χρόνων θα πρέπει να αγοράσει τις μετοχές Β από το κράτος.

«Δεν είναι σωστό», σημείωσε ο κ. Χλωρακιώτης «στο πλαίσιο του ανταγωνισμού που υπάρχει, η μόνη δυνατότητα αύξησης της κεφαλαιουχικής βάσης να πηγάζει μόνο από τα μεταφερόμενα κέρδη στα αποθεματικά. Είναι ορθό αυτά να ενισχύονται και να τροφοδοτούνται ως κεφαλαιουχική βάση και από τις μετοχές».

Ανέφερε ότι δικαίωμα αγοράς μετοχών Β θα έχει η κυβέρνηση αλλά και το κοινό, επισημαίνοντας ότι με τις μετοχές Α που κατέχει η Κεντρική Συνεργατική οι συνεργατικές εταιρείες κάλυψαν τη δυνατότητα που είχαν.

Σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή της Κεντρικής Συνεργατικής σε τηλεδιάσκεψη που είχαν με την τρόικα, οι πιστωτές συναινούν όπως οι μετοχές Β εκδίδονται από την Κεντρική Συνεργατική.

Σημείωσε ότι στάλθηκαν επιστολές στην Κεντρική Τράπεζα και στην τρόικα προς τις οποίες επισημαίνονται τα χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να πληρούν οι μετοχές για να αποτελούν κίνητρο.

«Καταγράψαμε», σημείωσε, ότι «για τα χαρακτηριστικά τα οποία δεν θα αίρουν τη δυνατότητα να μετρούν ως πρωτοβάθμια κεφάλαια οι συγκεκριμένες μετοχές οι οποίες θα έχουν τα χαρακτηριστικά που στείλαμε», υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να μετρούν ως πρωτοβάθμια κεφάλαια αυτά που θα μας δώσει η κυβέρνηση για στήριξη.

Της αντιμετώπισης θα τύχει όποιος άλλος έχει πρόθεση να λιγοστέψει το ποσό θα απαιτηθεί για στήριξη συνεργατισμού, γιατί στο θέμα της κυβέρνησης έκανε εξαίρεση και μετρούν ως πρωτοβάθμια» .

Ο κ. Χλωρακιώτης, τόνισε ότι ο Συνεργατισμός πληροί όλους τους δείκτες κεφαλαιουχικής επάρκειας και ρευστότητας ενώ ο δείκτης κεφαλαιουχικής επάρκειας της Κεντρικής Συνεργατικής αγγίζει το 21%.

Αποθεματικά €1,2 δισ.

Τόνισε, ότι το 2012 η Κεντρική Συνεργατική είχε κέρδη ύψους €54 εκ., προσθέτοντας ότι ο Συνεργατισμός έχει αποθεματικά ύψους €1,2 δισ.

«Δεν έχει πιστωτικό οργανισμό η Κύπρος για το οποίο να αισθάνεται κατοχυρωμένο το κράτος ότι θα πάρει τα λεφτά του πίσω», επισήμανε ο κ. Χλωρακιώτης συμπληρώνοντας ότι «εμάς μας χρωστά €1,2 δισ.».

Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συνεργατικών Ιδρυμάτων Ανδρέας Μουσκάλλης, δήλωσε ότι με το νομοσχέδιο θωρακίζεται ο Συνεργατισμός.

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας σημείωσε ότι είναι πλήρως εξασφαλισμένες οι καταθέσεις των απλών καταθετών στις συνεργατικές απεριόριστης ευθύνης.

Προς ψήφιση το νομοσχέδιο

Ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου, δήλωσε ότι με το νομοσχέδιο δίνεται δυνατότητα στο Συνεργατισμό να αντλήσει κεφάλαια μέσω έκδοσης μετοχών Β και από τα μέλη του αλλά και από τον κάθε Κύπριο πολίτη ή οποιονδήποτε άλλο θέλει να επενδύσει στον Συνεργατισμό.

Σημείωσε, ότι τα χαρακτηριστικά αυτών των μετοχών θα καθοριστούν μέσα από προκήρυξη που θα συνταχθεί από τον Συνεργατισμό σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου και θα δημοσιοποιηθούν πριν από την έκδοση τους.

Την ανάγκη στήριξης του Συνεργατισμού τόνισε ο βουλευτής Κώστας Κώστα ο οποίος σημείωσε ότι το κόμμα του θα ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο βουλευτής Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα της άντλησης κεφαλαίων από τον Συνεργατισμό, θα συνυπολογιστούν, εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο, μαζί με την τρόικα και την ΚΤ, όπου θα εξεταστούν και οι όροι που θα διέπουν την αγορά μετοχών Β.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, δήλωσε ότι σήμερα από τα 92 συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα κάποια είναι περιορισμένης ευθύνης και κάποια απεριόριστης ευθύνης.

Εξήγησε επίσης ότι με το νομοσχέδιο όλα τα συνεργατικά θα μετατραπούν σε περιορισμένης ευθύνης για να μπορούν να εκδίδουν ταυτόχρονα και μετοχές κατηγορίας Β.

«Είναι πολύ καλά γνωστό», είπε, «ότι από τα €2,5 δισ. που θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το δάνειο της Τρόικας, το €1,2 δισ. θα είναι για το Συνεργατισμό».

Καταλήγοντας σημείωσε ότι ο Συνεργατισμός θα καλύψει μέρος του €1,2 δισ. που χρειάζεται και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από την τρόικα.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου