You are here

Φεύγουν οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών

26/09/2014 07:16
Τη σταδιακή διάβρωση των αποθεμάτων των νοικοκυριών δείχνουν τα τελευταία επίσημα στοιχεία, καθώς η κρίση περιορίζει τις δυνατότητες αποταμίευσης και συντηρεί την εύθραυστη ρευστοτική κατάσταση των τραπεζών.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Κεντρική Τράπεζα αναδεικνύουν τη σταθερή μείωση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα καταθετικά αποθέματα των κατοίκων εσωτερικού.

Τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά €180 εκ. για όγδοο συνεχή μήνα.

Από άλλα στοιχεία, που δημοσίευσε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, φαίνεται ότι οι καταναλωτές μαζεύονται, θεωρώντας πολύ περιορισμένες τις πιθανότητες αποταμίευσης τους επόμενους 12 μήνες.

Σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις, το οικονομικό κλίμα μεταξύ των καταναλωτών επιδεινώθηκε το Σεπτέμβριο και είναι στο χειρότερο επίπεδο από τις αρχές του καλοκαιριού.

Συνολικά, οι κάτοικοι εσωτερικού διαθέτουν καταθέσεις €22,3 δισ. – ποσό που αντιστοιχεί με το 135% του ΑΕΠ και είναι σχετικά υψηλό.

Οι καταθέσεις μειώνονται όμως κάθε μήνα, εντείνοντας τις ρευστοτικές πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που αδυνατεί να δημιουργήσει καθαρές καταθετικές εισροές.

Την περίοδο 2007 με 2012, οι καταθέσεις νοικοκυριών παρουσίαζαν σταθερή αύξηση από τα €22,2 δισ. στα €26,4 δισ.

Μετά το bail-in Μαρτίου 2013, την απώλεια καταθέσεων και τις αποπληρωμές δανείων, οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν απότομα το 2013. Ενώ προς το τέλος του 2013 έδειχναν κάποιες τάσεις σταθεροποίησης, το 2014 μειώθηκαν κατά €917 εκ.

Η κατάσταση που παρατηρείται στα εγχώρια νοικοκυριά διαφέρει από αυτή των εγχώριων επιχειρήσεων.

Οι καταθέσεις των εγχώριων επιχειρήσεων τον Αύγουστο έφτασαν στο ψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2013, στα €5,8 δισ.

Παρά τις προσδοκίες για σταδιακή σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος, τα στοιχεία της ΚΤ δείχνουν πως η συνολική ρευστοτική κατάσταση επιδεινώνεται.

Οι νέες καταθετικές εισροές έρχονται από κατοίκους εξωτερικού και κυρίως τρίτων χωρών. Αυτές οι καταθέσεις θεωρούνται ευμετάβλητες και σημαντικό μέρος καταλήγει σε ξένες τράπεζες.

Αύξηση παρατηρείται και σε καταθέσεις από επικουρικούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, που είναι επίσης ευμετάβλητες.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΚΤ, οι καταθέσεις στο σύστημα μειώθηκαν κατά €328 εκ. για τρίτο συνεχή μήνα.