You are here

Χαρίστηκαν €3,4 δισ. στην Τρ. Πειραιώς

21/05/2013 06:52
Η πώληση των υποκαταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών δημιούργησε κέρδη μαμούθ στην Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με ανακοίνωση της ελληνικής τράπεζας που επαναφέρει ερωτήματα για τους χειρισμούς των κυπριακών αρχών και του Eurogroup.

Η Τρ. Πειραιώς, που με την εξαγορά των κυπριακών τραπεζών έγινε η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, ανακοίνωσε χθες καθαρά κέρδη €3,6 δισ. έναντι ζημιών €0,4 δισ. το 2012.

Τα κέρδη προέκυψαν σχεδόν εξολοκλήρου από την εξαγορά των κυπριακών υποκαταστημάτων, αφού οι εργασίες της Τράπεζας το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν ζημιογόνες.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας, η «αρνητική υπεραξία» (negative good will) από την εξαγορά ανήλθε σε €3,4 δισ.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς επαναφέρει στο προσκήνιο τη συμφωνία που έγινε στο τέλος Μαρτίου για πώληση των υποκαταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών.

Η συμφωνία έγινε εφικτή μετά από επαφές που έγιναν σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ κυπριακής και ελληνικής κυβέρνησης.

Στις 22 Μαρτίου η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά
«επιβεβαιώθηκε η ρύθμιση του ζητήματος της αποξένωσης των ελλαδικών παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών, με τους ευνοϊκότερους υπό τις συνθήκες όρους, με σημαντικό όφελος για την κυπριακή πλευρά».

Μάλιστα ο κύπριος πρόεδρος εξέφρασε «τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του ιδίου και του κυπριακού ελληνισμού για την αμέριστη συμπαράσταση του πολιτικού κόσμου και του λαού της Ελλάδας στις δύσκολες ώρες που διέρχεται η Κύπρος».

Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε μετά από την απόφαση του Eurogroup να βάλει τις δύο συστημικές κυπριακές τράπεζες σε καθεστώς εξυγίανσης, και να τις εξυγιάνει με τη συμμετοχή των ανασφάλιστων καταθετών τους.

Το «κούρεμα» των καταθέσεων επιβλήθηκε μόνο σε καταθέσεις που βρίσκονταν στην Κύπρο, και μετά την αποξένωση των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα.

Το Eurogroup ζήτησε παράλληλα την «άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για τα ελληνικά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, που προστατεύει τη σταθερότητα του ελληνικού και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος».

Η πώληση έγινε μέσω διατάγματος που εξέδωσε η ΚΤ με τη σύμφωνο γνώμη του υπουργού Οικονομικών, και υπό το βάρος των πολιτικών αποφάσεων στο Eurogroup.

Η ΚΤ, που έχει επικριθεί για το ρόλο της στη συμφωνία, υποστηρίζει ότι υλοποιούσε πολιτικές συμφωνίες.

Συνολικά οι κυπριακές τράπεζες πώλησαν στην Πειραιώς δάνεια €23,9 δισ. (επισυνάπτεται επιστολή ΚΤ στη βουλή).

Από τα δάνεια αυτά αφαιρέθηκαν υφιστάμενες προβλέψεις που είχαν ήδη κάνει οι κυπριακές τράπεζες στο ελληνικό του χαρτοφυλάκιο ύψους €4,8 δισ. Αφαιρέθηκαν μετά άλλα €2,8 δισ. που είναι η εκτίμηση με βάση το ακραίο σενάριο της Pimco.

Στο τέλος, η Πειραιώς πήρε δάνεια αξίας €23,9 δισ. στην αξία των €16,2 δισ.

Υπολογίζεται ότι χθες ανακοίνωσε μόνο μέρος των κερδών που προκύπτουν από την εξαγορά των κυπριακών υποκαστημάτων. Το υπόλοιπο ενδέχεται να προκύψει από write backs επισφαλών δανείων.

Επισυνάπτεται επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας στη βουλή.