You are here

HB: Νέα εταιρεία για NPLs €2,4 δισ.

11/01/2017 09:25
Τη σύσταση νέας εταιρείας στην οποία θα μεταφερθούν 160 υπάλληλοι της για διαχείριση κόκκινων δανείων ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα.

Η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι στις 10 Ιανουαρίου 2017 έχει προχωρήσει σε συμφωνία με την APS Holdings a.s. για τη διαχείριση των ακινήτων και ολόκληρου του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων της τράπεζας.

Για τον σκοπό αυτό θα συσταθεί νέα εταιρεία στην οποία η τράπεζα θα διατηρήσει το 49%, με την πλειοψηφία του 51% να κατέχεται από την APS Recovery Cyprus Ltd. Οι εργασίες της διεύθυνσης διαχείρισης καθυστερήσεων της τράπεζας θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία, περιλαμβανομένων των πόρων που κρίνονται αναγκαίοι για την ομαλή συνέχιση των εργασιών της, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος.

Η διευθυντική ομάδα της νέας εταιρείας θα προέρχεται από την Ελληνική Τράπεζα, περιλαμβανομένου και του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή, που θα είναι η υφιστάμενη γενική διευθύντρια διεύθυνσης διαχείρισης καθυστερήσεων της τράπεζας, κ. Κική Παπαδοπούλου. Επιπρόσθετα, περίπου 160 υπάλληλοι της διεύθυνσης διαχείρισης καθυστερήσεων της τράπεζας θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία.

Σημειώνεται ότι και μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας η τράπεζα θα εξακολουθήσει να διατηρεί στην ιδιοκτησία της τόσο τα ακίνητα όσο και το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, συνολικού ύψους περίπου €2,4 δισ., τα οποία θα διαχειρίζεται με τη σύσταση της η νέα εταιρεία.

Η APS Holdings a.s., η οποία επιλέγηκε μετά από ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών, ειδικεύεται στη διαχείριση ακινήτων και μη εξυπηρετούμενων δανείων και δραστηριοποιείται σε 11 ευρωπαϊκές χώρες στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τονίζεται ότι η συμφωνία αυτή είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας για την Ελληνική Τράπεζα και εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου για αναδιοργάνωση και αναδιαμόρφωση του επιχειρηματικού του μοντέλου.

Οι κύριοι πυλώνες της στρατηγικής αυτής αφορούν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, την αύξηση των νέων χορηγήσεων, μεγαλώνοντας το μερίδιο αγοράς της τράπεζας και την αύξηση των εσόδων της μέσω άλλων τραπεζικών δραστηριοτήτων.

Η νέα εταιρεία θα αποτελέσει την πρώτη και μεγαλύτερη πλατφόρμα διαχείρισης ακινήτων και μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στην Κύπρο.

«Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και πραγματογνωμοσύνη της APS, η συνεργασία αυτή αναμένεται να βοηθήσει στην εξεύρεση καλύτερων, γρηγορότερων και πιο αποδοτικών λύσεων για τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις. Επιπλέον, θα επιτρέψει στην τράπεζα να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των εργασιών της και τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, καθώς και στην τεχνολογική αναβάθμιση, την ψηφιοποίηση και την περαιτέρω βελτίωση στους τομείς της εταιρικής διακυβέρνησης και των αυξανόμενων απαιτήσεων συμμόρφωσης σε σχέση με το κανονιστικό πλαίσιο», σημειώνεται.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας υπόκειται στην τελική έγκριση των εποπτικών και άλλων αρχών και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2017. Η συμφωνία είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε η ΕΚΤ ως καθοδήγηση προς τις τράπεζες για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θεωρείται από την τράπεζα ως η πιο κατάλληλη στρατηγική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι σύμβουλοι της τράπεζας για αυτή τη συναλλαγή ήταν η Alantra και η Clifford Chance. Επίσης, οι σύμβουλοι της τράπεζας για εργασιακά θέματα ήταν το δικηγορικό γραφείο Γιώργος Ζ. Γεωργίου και Συνεργάτες και για θέματα που άπτονται της κυπριακής νομοθεσίας το δικηγορικό γραφείο Άντης Τριανταφυλλίδης και Υιοί.

Περισσότερα στοιχεία της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών και οικονομικών όρων, αναμένεται να ανακοινωθούν πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017 με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.