You are here

Η ΚΤ αλλάζει στόχους για NPLs

13/09/2017 12:09
H Kεντρική Τράπεζα προχωρεί σε αναθεώρηση των στόχων που είχαν αποφασιστεί πριν δύο χρόνια και εφαρμόζονται από τις τράπεζες για δραστική πλέον αντιμετώπιση και μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το αρμόδιο εποπτικό όργανο των τραπεζών θεωρεί ότι μετά από πάροδο δύο χρόνων και δεδομένου ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει, επιβάλλεται, όπως τόνισε στη StockWatch ανώτατο στέλεχος της ΚΤ, η αναθεώρηση των στόχων, οι οποίοι αυτή τη φορά δεν θα έχουν χαρακτήρα έμμεσου τρόπου μείωσης των ΝPLs, αλλά άμεσου και δραστικού τρόπου, θα διαφέρουν από τους προηγούμενους στο μέρος της ποιότητας τους.

Οι στόχοι, όπως τόνισε, βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας.

Σχετική ενημέρωση, είπε, έτυχε και η ΕΚΤ, η οποία έχει ανάψει πράσινο φώς για προώθηση των νέων στόχων.

Μιλώντας το πρωί στο προεδρικό, η διοικητής δήλωσε ότι η ΚΤ εξετάζει τη διαφοροποίηση των στόχων λαμβάνοντας, επίσης, υπόψη και τις κινήσεις προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης στόχων για τα ΜΕΔ και σε επίπεδο ΕΚΤ.

Το σύνολο του ύψους των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ανέρχεται σήμερα περίπου στα €22 δισ., έχοντας χάσει τη δυναμική μείωσης που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Στην τελευταία αξιολόγηση της επίτευξης των στόχων για μείωση των NPLs, η ΚΤ διαπιστώνει ότι οι πιο βασικοί στόχοι δεν επιτεύχθηκαν, καθώς υπάρχει επιβράδυνση των αναδιαρθρώσεων δανείων.

Ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης του ρυθμού αποτελεσματικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων, οι τράπεζες αναγκάζονται από τους επόπτες να αυξάνουν διαρκώς τις προβλέψεις τους.

Το 2015 οι επόπτες είχαν διαμηνύσει ότι οι τράπεζες θα έπρεπε να αυξήσουν τις προβλέψεις στο 50% των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι τράπεζες βρίσκονται σήμερα στο 43%.

Οι ενδείξεις όμως είναι ότι οι ευρωπαίοι επόπτες θα ζητήσουν τα επόμενα χρόνια ακόμα πιο γενναίες προβλέψεις, που θα φτάσουν το 67% των προβληματικών δανείων μέχρι το 2022.

Λ.Χρ.