You are here

Κατά δημοσίευσης 11 χιλ. το ΑΚΕΛ

18/04/2014 14:25
Τη θέση ότι δεν πρέπει αδιακρίτως να δοθούν ονόματα ατόμων στη δημοσιότητα που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό πριν το κούρεμα, διατύπωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού , διαμηνύοντας ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί “να μην διαπομπεύουμε άτομα και μετά να τους ζητήσουμε να μας αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες”.

Ο κ. Κυπριανού είχε ρωτηθεί για τις αντιδράσεις διαφόρων κύκλων, μεταξύ αυτών και του ΚΕΒΕ και του Συνδέσμου Τραπεζών, ότι με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων από την Επιτροπή Θεσμών, θα πληγεί η αξιοπιστία της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου και η εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα.

“Δεν συμμερίζομαι τα επιχειρήματα τα οποία έχουν ακουστεί είτε από το ΚΕΒΕ, είτε από τον τραπεζικό τομέα, εμάς μας καθοδηγεί ένα άλλο επιχείρημα, ότι δεν είναι σωστό να διαπομπεύονται άτομα δίχως να αποδεικνύεται ότι έχουν οτιδήποτε για το οποίο κάποιος μπορεί να τους κατηγορήσει”, δήλωσε ο κ. Κυπριανού.
Παρόμοια θέση είχε εκφράσει χθες και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ στην επιτροπή νομικών της βουλής Άριστος Δαμιανού.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνέχισε λέγοντας ότι το κόμμα του από την πρώτη στιγμή είχε διαφωνήσει με την δημοσιοποίηση όλων των ονομάτων για να προσθέσει ότι “χαιρόμαστε γιατί τελικά μετά από δεύτερες και τρίτες σκέψεις και άλλα πολιτικά κόμματα αποφάσισαν να σοβαρευτούν”.

“Δεν είναι σοβαρό πράγμα να δίνονται στη δημοσιότητα αδιακρίτως ονόματα που μπορεί να είχαν κάποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες και συστηματικά να έβγαζαν λεφτά από την Κύπρο. Τι κάνουμε; τους διαπομπεύουμε και μετά τους λέμε αποδείξετε ότι δεν είσαστε ελέφαντες;”, διερωτήθηκε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνέχισε λέγοντας ότι “η σοβαρότητα επιβάλλει να διαχωριστούν εκείνα τα πρόσωπα που είναι πολιτικά εκτεθειμένα και εγώ λέω αν χρειαστεί να υπάρξει κάποιος χρόνος μέχρι να γίνει αυτός ο διαχωρισμός και ταυτόχρονα να διερευνηθεί κατά πόσον κάποιοι είχαν ενημέρωση για να εξαγάγουν λεφτά στο εξωτερικό. Αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα και όχι αδιακρίτως όποιος έβγαζε λεφτά”.

Κληθείς να πει πώς καθορίζονται τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι εκείνα τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία έχουν πρόσβαση και ενημέρωση για όλα αυτά τα ζητήματα και τα όποια πρόσωπα που είναι συγγενικά μαζί τους.

“Ταυτόχρονα υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, έχουν καταγγείλει οι Βουλευτές μας ότι άτομα τα οποία έχουν πτωχεύσει έχουν βγάλει λεφτά στο εξωτερικό, μιλάμε για μερικά εκατομμύρια και είναι να διερωτάται κάποιος πώς είναι δυνατό ένας πτωχεύσας να έχει βγάλει εκατομμύρια στο εξωτερικό εκείνες τις μέρες”, είπε.