You are here

Κεφαλαιακή ανάσα στις τράπεζες

10/01/2017 07:13
Κεφαλαιακή ανάσα δίνει στις τράπεζες τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά στο κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας το οποίο υποχρεώνονται να διατηρούν όλα τα τραπεζικά ιδρύματα.

Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, οι τράπεζες υποχρεώνονται ήδη να κρατούν κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας 2,5% ενώ η ευρωπαϊκή οδηγία παρέχει το δικαίωμα στις ευρωπαϊκές τράπεζες να καλύψουν το απόθεμα αυτό σε χρονικό διάστημα τριών χρόνων.

Η κυβέρνηση επιχειρεί με νομοθετική ρύθμιση στον περί εργασιών πιστωτικών ιδρυμάτων νόμο, να μειώσει τις απαιτήσεις τήρησης αποθεμάτων ασφάλειας διατήρησης κεφαλαίων, ώστε από το 2,5% που υπάρχει ως υποχρέωση σήμερα, να μειωθεί στο 0,625% για το 2017, δηλαδή κατά 187,5 μονάδες βάσης.

Το σχετικό νομοσχέδιο, που εξετάστηκε χθες στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών, στοχεύει στην τροποποίηση σχετικών άρθρων του περί εργασιών πιστωτικών ιδρυμάτων νόμων ώστε το κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας των αδειοδοτημένων πιστωτικών ιδρυμάτων, να αυξάνεται σταδιακά κάθε χρόνο ώστε μέχρι το τέλος του 2019 να ανέλθει σε 2,5%.

Οι κυπριακές τράπεζες θεωρούν ως επιβεβλημένη την τροποποίηση του νόμου για να αρθεί, όπως δήλωσαν ανώτατα στελέχη τραπεζών στη StockWatch, το ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα επισημαίνουν το γεγονός ότι η σταδιακή μείωση της τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας θα δώσει μία ανάσα κυρίως στις τρείς συστημικές κυπριακές τράπεζες σε μία περίοδο όπου οι εποπτικές απαιτήσεις είναι αυξημένες.

Ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός (SSM) έχει προειδοποιήσει τις τράπεζες να λάβουν αυξημένες προβλέψεις κυρίως λόγω του μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι τράπεζες πρέπει επίσης να προσαρμόσουν τα αποτελέσματα τους στο νέο διεθνές λογιστικό πρότυπο 9, που προνοεί υπολογισμό μελλοντικών ζημιών από δάνεια. Μία από τις τρεις συστημικές τράπεζες, η Ελληνική, έχει ήδη εκδώσει προειδοποίηση κέρδους, εν μέρει λόγω υιοθέτησης του προτύπου 9 από το 2018.

Κατά τη φετινή αξιολόγηση των κινδύνων στις τράπεζες, ο SSM αύξησε το σύνολο των κεφαλαιακών απαιτήσεων στις τράπεζες από στο 14-14,25%. Το αποθεματικό ασφαλείας, που ορίστηκε από την υφιστάμενη νομοθεσία στο 2,5%, αποτελεί μέρος του υπολογισμού των κεφαλαίων που πρέπει να έχουν οι τράπεζες.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η βουλή με βάση τις ενδείξεις που έδωσαν τα πλείστα κοινοβουλευτικά κόμματα, στο πλαίσιο επαφών που είχε ο σύνδεσμος τραπεζών, θα ψηφίσουν τον σχετικό νόμο ο οποίος θα δώσει το δικαίωμα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να απελευθερώσουν κεφάλαια στην πραγματική οικονομία ή να καλύψουν τυχόν νέους κινδύνους.

Το ΑΚΕΛ άσκησε χθες κριτική στην κυβέρνηση γιατί προ διετίας όρισε το κεφαλαιακό απόθεμα στα επίπεδα του 2,5%, με αποτέλεσμα να χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση ο συνεργατισμός.