You are here

Κλειδί οι όροι της ΕΕ για το πρόγραμμα Εστία

26/02/2018 06:52

Στους όρους και τις προϋποθέσεις που θα βάλουν οι ευρωπαϊκές αρχές για αποδοχή του προγράμματος Εστία που κατάρτισε η κυβέρνηση για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στρέφεται η προσοχή των κυπριακών αρχών και των τραπεζιτών.

Το προσχέδιο του προγράμματος Εστία βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού της ΕΕ με στόχο να αξιολογηθεί η συμβατότητα του με νόμους που περιορίζουν τη δυνατότητα στήριξης τραπεζών από το κράτος. 

Με τις βασικές πρόνοιες του προγράμματος Εστία, συμφώνησαν σχεδόν όλες οι τράπεζες και ειδικότερα με τη δημιουργία ενός ταμείου ή φορέα, ο οποίος θα αγοράζει κόκκινα δάνεια ευάλωτων ομάδων που έχουν ως εξασφάλιση πρώτη κατοικία.

Οι τράπεζες θεωρούν ότι η Εστία θα τους δώσει την ευκαιρία να τους απαλλάξει από ένα μεγάλο μέρος των προβληματικών δανείων.

Αυτό επιβεβαίωσαν στη StockWatch τραπεζίτες οι οποίοι συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις με το υπουργείο οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων, μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, πριν το εν λόγω πρόγραμμα κατατεθεί στην ΕΕ.

Το πρόγραμμα αφορά κυρίως τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα που έχει το μεγαλύτερο όγκο τέτοιων ΜΕΔ και που έχει ήδη λάβει στήριξη €1,7 δισ. (σε δύο δόσεις) από τους φορολογούμενους, κάτι που περιορίζει τη δυνατότητα νέας στήριξης.

Ο στόχος των διαβουλεύσεων των τραπεζιτών με το κράτος ήταν διττός.

Πρώτον, να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα το οποίο να εξυπηρετεί τις ανάγκες ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που διατηρούν ΜΕΔ και δεύτερον, να μπουν τα θεμέλια μίας προοπτικής ελάφρυνσης του χαρτοφυλακίου των τραπεζών από τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις.

Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει γύρω στα €23 δισ. ΜΕΔ, σημαντικό μέρος των οποίων σχετίζονται με την πρώτη κατοικία.

Η μεγάλη πρόκληση των ΜΕΔ τέθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) Ντανιέλ Νουί η οποία είχε σειρά επαφών με το υπουργείο οικονομικών, την ΚΤ και τον σύνδεσμο τραπεζών.

Η κ. Νουί όπως είχε γράψει η StocKwatch, προέβη σε συστάσεις προς όλα τα επηρεαζόμενα μέρη, υποδεικνύοντας τους ότι το μείζον πρόβλημα των ΜΕΔ θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά τώρα που υπάρχει ικανοποιητικός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα Εστία, παρά τις κάποιες αμφιβολίες που διατυπώνει ο ΕΕΜ, επιφυλάχθηκε να απαντήσει, δεδομένου ότι θα αξιολογήσει το όλο περίγραμμα του προσχεδίου με τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν επισυναφθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσανατολίζονται να θέσουν δέσμη όρων και προϋποθέσεων προς τις κυπριακές αρχές στην περίπτωση που θα εγκριθεί το πρόγραμμα Εστία.

Το πρόγραμμα ενδεχομένως να εμβολιαστεί και από το περίγραμμα που θα αφορά στη δημιουργία εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί από τον ΕΕΜ, εντός του ερχόμενου Μαρτίου.  

Κύπριοι τραπεζίτες δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους σε ότι αφορά το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρών προϋποθέσεων από πλευράς εποπτών στην περίπτωση κατά την οποία εγκριθεί το πρόγραμμα Εστία.

Μεταξύ των όρων που ενδεχομένως να θέσουν οι επόπτες, είναι να ζητηθεί περαιτέρω συμμάζεμα των τραπεζών (όχι όλων), δηλαδή να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των υποκαταστημάτων τους με παράλληλη μείωση του εργατικού και λειτουργικού κόστους.

Επίσης το ταμείο ή ο φορέας που θα δημιουργηθεί και θα αγοράζει ΜΕΔ ευάλωτων ομάδων, θα πρέπει να έχει στα χέρια του τα ίδια εργαλεία που έχουν και οι τράπεζες όπως: Αναδιαρθρώσεις, πώληση δανείων υπό μορφή τιτλοποίησης (όταν περάσει το ν/σ) και εκποίησης της εξασφάλισης του δανείου.  Αφού όμως θα είναι δημόσιος, θα τα χρησιμοποιεί με διαφορετικό τρόπο από ότι οι τράπεζες.

Του Λεύκου Χρίστου