You are here

Κόντρα Αβέρωφ, Νικόλα για «κακή τράπεζα»

14/09/2017 15:14
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης της προεκλογικής εκστρατείας μπήκε σήμερα τα επίμαχο θέμα της δημιουργίας «κακής τράπεζας» στην οποία θα μεταφερθούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κατηγόρησε τον άλλοτε, όπως επεσήμανε, στενό συνεργάτη στα οικονομικά θέματα, υποψήφιο για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Νικόλα Παπαδόπουλο, ότι παραπλανεί και δημιουργεί ψευδαισθήσεις στους πολίτες.

Κάλεσε τον κ. Παπαδόπουλο να είναι ειλικρινής υποδεικνύοντας ότι «η ωμή πραγματικότητα είναι ότι και να δημιουργηθεί η κακή τράπεζα οι δανειολήπτες δεν θα απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις τους».

Ο κ. Νεοφύτου εξήγησε ότι «πρέπει με ειλικρίνεια να λέμε του κόσμου ότι ένα δάνειο που έχουμε σε οποιαδήποτε τράπεζα είτε πωληθεί, είτε μεταφερθεί σε μια κακή τράπεζα, είτε ακόμη η τράπεζα το διαγράψει από τα βιβλία της, ο οποιοσδήποτε δανειολήπτης θα συνεχίσει δυστυχώς να χρωστά το ίδιο ποσό με τις ίδιες επιβαρύνσεις, τα ιδία επιτόκια χωρίς να διαφοροποιείται οτιδήποτε για τον ίδιο».

Εξέφρασε την ευχή να μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο όπως εισηγείται ο κ. Παπαδόπουλος ώστε να γλύτωνε ο κόσμος από τα βάσανα και να μην είχε δάνεια.

Απαντώντας σε ερώτηση ότι παλαιότερα και οι ίδιοι οι τραπεζίτες δεν απέκλειαν αυτό το ενδεχόμενο είπε ότι «ίσως χρειαστεί σε κάποιο χρονικό διάστημα οι τράπεζες να δημιουργήσουν τέτοιες τράπεζες και να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους. Αυτό όμως θα τους δημιουργήσει την ανάγκη για επιπρόσθετα κεφάλαια διότι η μεταφορά των κακών δανείων θα έχει κόστος».

Επανέλαβε ότι εάν θα δημιουργηθούν σε κάποιο χρονικό διάστημα κάποιες κακές τράπεζες δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις υποχρεώσεις του δανειολήπτη.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εκφράζοντας τη δική του θέση έκανε λόγο για εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

«Θα πρέπει να κοιτάξουμε πως μπορούμε με ειδικά προγράμματα μέσα από ένα εθνικό σχέδιο να στηρίξουμε κάποιες κατηγορίες δανειοληπτών, όπως για παράδειγμα οικιστικά δάνεια ή σε συγκεκριμένες ευαίσθητες ομάδες που ανήκουν στις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις».

Ο κ. Νεοφύτου όμως σήκωσε το γάντι και στις επικρίσεις που άσκησε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Παπαδόπουλου λέγοντας ότι η ΕΚΤ δεν εμπιστεύεται τα κυπριακά ομόλογα.

«Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στον κ. Παπαδόπουλο ότι η ΕΚΤ δεν αγοράζει ομόλογα από την πρωτόγενή αγορά».

Διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ ξεκίνησε ένα πρόγραμμα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης όταν οι χώρες αντιμετώπιζαν προβλήματα στην έκδοση νέων κρατικών ομολόγων, να αγοράζουν από τη δευτερογενή αγορά κρατικά ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης, με στόχο να μειώνεται η εκτόξευση των spreads των κρατικών ομολόγων, ούτως ώστε να διευκολύνονται οι χώρες όταν εκδίδουν νέα ομόλογα στην πρωτογενή αγορά με χαμηλότερα επιτόκια.

Υπενθύμισε ότι βάσει των κανονισμών της ΕΚΤ οι χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο ή σε επενδυτική βαθμίδα δικαιούνται να μπουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δανείου της ΕΚΤ.

«Η Κύπρος είναι εκτός μνημονίου με τους μεγαλύτερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη», είπε, σημειώνοντας ότι είναι μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.

Ο κ. Νεοφύτου απαντώντας στον κ. Παπαδόπουλο είπε ότι η Κύπρος δεν χρειάζεται το πρόγραμμα της ΕΚΤ υπενθυμίζοντας ότι «τον περασμένο Ιούνιο εκδώσαμε ομόλογα για €800 εκ. και οι επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για αγορά μέχρι €4 δισ. με επιτόκιο 2,75% που είναι το χαμηλότερο από την ίδρυση της κυπριακής Δημοκρατίας».

Αυτή είναι η καλύτερη εμπιστοσύνη των αγορών προς την κυπριακή οικονομία, υπέδειξε.

Της Ηρώς Ευθύμιου